Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šoreiz – Jāņa Cimzes pilsēta

Aldis Dubļāns

2008. gada 18. septembris 08:49

1330
Šoreiz – Jāņa Cimzes pilsēta

Negaidīts atklājums - atbalss pilsētas centrāOtrdien visos nozīmīgajos pilsētas dzīves aspektos Valku vētīja konkursa "Sakārtotākā Latvijas pilsēta - 2008" vērtēšanas komisija.

 

Valka konkursā piedalās jau otro gadu. Tā ir mazākā pilsēta lielo pilsētu (rajona centru) grupā, tāpēc nav prātīgi cerēt uzvarēt un pārspēt, piemēram, Valmieru, Cēsis un citas no pavisam 10 konkursantēm. Katra ir centusies un cenšas sevi parādīt vislabākajā gaismā.

 

 

Domes priekšsēdētāja Unda Ozoliņa gan pieļauj, ka Valka varētu uzvarēt kādā no nominācijām. Viņa domā, ka konkurss ir iespēja objektīvāk paraudzīties uz sevi no malas. Saprotami, ka komisijas dalībnieki līdz šim redzēto nevēlējās komentēt un salīdzināt, taču konkursa noslēgumā 24. oktobrī Saldū tā rezultāti taps visiem zināmi.

 

Vislielāko pārsteigumu komisijai sagādāja brīvdabas estrāde un jo īpaši mākslas skolas un kultūras nama darbinieku idejai - izveidot izstādi "Lustīga dzīvošana" par to, kas estrādē notiek. Tiesa, ekspozīcija bija aplūkojama tikai vienu dienu un to redzēja itin maz interesentu. Valcēnieši pie savas estrādes ir pieraduši, taču viesi ir pārliecināti, ka Latvijā nav daudz tik skaistu vietu.

 

 

Vēl ne tikai viņus, bet arī pilsētas dzīves vadītājus izbrīnīja fakts, ka jaunizveidotajā skvēriņā pilsētas centrā vienā vietā nezin kādēļ ir izveidojies skaņas rezonators (atbalss), kas pilsētās ir reti sastopama parādība. To saieta dalībniekiem atklāja kultūras nama darbinieks Aleksandrs Gruntmanis. Šī vieta bija arī itin piemērota domes projektu vadītāja Ernesta Lībieša demonstrētajai akustiskās ģitāras spēlei.

 

Valcēnieši palepojās ar savām skolām, kas ir vienotā informatīvā tīklā, un diezin vai valstī ir daudz skolu, kur katrā mācību klasē skolotājai uz galda ir savs dators. Gluži tāds pats pārsteigums komisijai ir desmitklasniekiem lietošanā nodotie portatīvie datori.

 

Kad valcēnieši saieta noslēgumā viesiem jautāja, vai te ieraudzīts kaut kas negaidīts, viņi atbildēja, ka bez jau minētajiem visvairāk fascinējot pierobežas aspekts un sakārtotā atkritumu apsaimniekošana. Tas arī ir viens no nozīmīgākajiem paveiktajiem saimnieciskajiem darbiem pilsētā. Komisiju vadīja Saldus pilsētas mērs Didzis Konuševskis.

 

 

Pēc tradīcijas to allaž dara iepriekšējā konkursa uzvarētāji. "Domājām, ka vairākās pilsētās gūtie iespaidi miksēsies, taču kļūdījāmies - faktiski katra ir ļoti atšķirīga. Vieni no lielākajiem ieguvējiem esam tieši mēs, jo redzējām katrā vietā zīmīgāko un labākās idejas varam īstenot Saldū," pārliecināts D. Konuševskis. Sākotnēji Valkas apskatei paredzēto trīs stundu vietā tika lūgts to par stundu pagarināt, taču īsti neizdevās iekļauties arī šajā laikā.

 

Pavisam negaidīti viesi uzslavēja Valkas ielu sakārtotību, taču tikai sagadīšanās dēļ komisija pārvietojās pa tām pilsētas ielām, kuras daudzviet ir sakoptas, taču vietējie labi zina, ka līdz vēlamajam stāvoklim darba vēl ļoti daudz.

 

Konkursa dalībnieces katru gadu izvēlas kādu akcentējamu tēmu. Ja pērn Valka visvairāk bija piestrādājusi pie pārrobežu sadarbības, tad šogad tika akcentēts, ka esam Jāņa Cimzes pilsēta. Jo īpaši tas bija redzams mūzikas skolā un muzejā, kur pasākumu vadīja Cimzes māsa Kristīne, kuras lomā jau vairākkārt labi iejutusies muzeja darbiniece Ligita Drubiņa.

 

Materiālus konkursam sagatavoja katras nozares vadītāji. Šogad bijis vieglāk - vien nācies atbilstoši koriģēt pērn gatavoto un pievienot jaunas fotogrāfijas. Visu apkopoja Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Dagnija Ūdre.

 

Konkursu rīko Latvijas Pilsētu savienība sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību, Vides, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu un Satiksmes ministriju.