Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šodien visā Latvijā notiek Lielā talka

Aģentūra LETA

2008. gada 13. septembris 08:12

856
Šodien visā Latvijā notiek Lielā talka

Šodien plkst.10 sāksies lielā talka "Par tīru un zaļu valsti. Dāvana Latvija 90.gadadienā", aģentūru LETA informēja talkas organizatori.

Talciniekus gaidīs 362 Latvijas pilsētas, pagasti un novadi. "Mēs visi zinām, ka šis ir īpašs gads - Latvijas 90.dzimšanas dienas gads. Taču, negaidot zīmīgo dzimšanas dienas datumu, mēs jau tagad katrs savā vietā un veidā varam Latvijai pasniegt kādu dāvanu. Šodien mēs visi kopā varam darīt Latviju tīrāku, sakoptāku, zaļāku un, protams, latviskāku," uz talku aicinot, saka Lielās talkas patrons, Valsts prezidents Valdis Zatlers.

Katra pašvaldība savā teritorijā organizē savu talkas programmu un noteikusi talkas norises vietas, kā arī atkritumu savākšanas laukumus. Piemēram, Valkas rajona Kārķos pēc atkritumu vākšanas ceļmalās, Sedas krasta sakopšanas pie Spiģu alas, Cepša ezera krastu un citu vietu sakopšanas no plkst.13 paredzēta saviesīga pēcpusdiena aktiera Jāņa Paukštello vadībā. Pasākuma laikā Latvijas Amatniecības kameras priekšsēdētājs Vilnis Kazāks vadīs zaļā koka darbnīcu, izgatavojot "Mis Kasti" - skaistu, greznu miskasti.

Savukārt Zatlers uz talku Lapmežciemā aicinājis arī Latvijas basketbolistes, Latvijas Olimpiskās komitejas prezidentu Aldoni Vrubļevski, svarcēlāju Viktoru Ščerbatihu. Lapmežciemā biedrība "Māmiņas bērnu labklājībai" pēc talkas plkst.13 paredzējusi zivju zupas gatavošanu un ēšanu.

Lielās talkas aicinājumam atsaukušies arī valsts valdītāji, ministri un ministriju darbinieki, sabiedrībā pazīstami cilvēki, sportisti, uzņēmumi, iestādes. Premjers Ivars Godmanis (LPP/LC), Latvijas Darba devēju konfederācijas prezidents Vitālijs Gavrilovs, Valsts kancelejas direktore Gunta Veismane sakops Rojas apkārtni. Rīgas mērs Jānis Birks (TB/LNNK) sakops Daugavgrīvas ielas apkārtni.

Ārlietu ministrijas darbinieki Tukuma rajona Sēmes pagastā sakops Zigfrīda Meierovica kapus, reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns (TP) kopā ar Kuldīgas pilsētas domes un pašvaldību iestāžu darbiniekiem satīrīs Krauļu priežu apkārtni. Tieslietu ministrs Gaidis Bērziņš (TB/LNNK) ar ģimeni un meitas klasesbiedriem strādās Dundagā, aizsardzības ministrs Vinets Veldre (TP) ar biroja darbiniekiem sakops Ķīšezera krastu.

Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts kops jūras krastu Mazirbē, izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS) strādās Vecāķos. E-lietu ministre Signe Bāliņa un parlamentāra sekretāre Indra Sileniece uzkops meža teritoriju Jāņa Čakstes gatves galā Zemgales priekšpilsētā.

Labklājības ministre Iveta Purne (ZZS) un LM valsts sekretārs Ringolds Beinarovičs piedalīsies sociālās aprūpes centra "Iecava" teritorijas sakopšanā, Veselības ministrijas (VM) darbinieki Lielās talkas laikā piedalīsies Saulkrastu kāpu zonas sakopšanā, vides ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) kopā ar ministrijas darbiniekiem sakops Līgatnes dabas taku Gaujas nacionālajā parkā.

Lielās talkas idejas autore, rakstniece Anna Žīgure Iecavas novadā sakops Rumbu kapu apkārtni, talkas idejas atbalstītāji hokejists Artūrs Irbe un spēka vīrs Raimonds Bergmanis strādās Salacgrīvā.

Talkā piedalīsies arī vairāku uzņēmumu kolektīvi. "Cēsu alus" ir izvēlējies sakārtot zīmīgu Cēsu pilsētas daļu - dzejnieka Eduarda Veidenbauma dzimto māju piemiņas vietu "Glāznieki", Rūpniecības ielā 18.

"SEB bankas" prezidents Ainārs Ozols uzposīs savas dzimtās pilsētas Valmieras apkārtni kopā ar "SEB bankas" Valmieras filiāles darbiniekiem un SOS bērnu ciemata Valmierā iedzīvotājiem. Talkā iesaistīsies arī citas "SEB bankas" filiāles, roku rokā ar klientiem un interesentiem uzpošot apkārtni.

Dabas muzeja kolektīvs un muzeja speciālistu vadītie interešu pulciņi dosies sakopt teritoriju pie Klapkalnciema. Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti sakops Daugavas krastu, kas ietilpst Ķīpsalas teritorijā, kā arī teritoriju starp RTU Būvniecības fakultāti un RTU dienesta viesnīcām Āzenes ielā 22 un 22a.

Vairāk nekā 300 zemessargi un karavīri no desmit bataljoniem uzkops bataljonu apkārtni un teritorijas, kurās notiek zemessargu apmācības.

Pašvaldību koordinatori norāda, ka talka dod iespēju apvienot patīkamo ar lietderīgo - talcinieki pēc kārtīga darba varēs arī atpūsties un izjust kopā būšanu, sagaidot Latvijas 90.dzimšanas dienu.

Lielās talkas organizētāji visām pašvaldībām ir sarūpējuši talkas inventāru - bezmaksas maisus un cimdu pārus, kā arī atspirdzinošas "Cido" sulas.

Dāvanu Latvijai talkas dienā būs sarūpējuši arī mūsu kaimiņi igauņi. Līdzīga pasākuma - pavasara Igaunijas talkas "Let's Do It" - organizatori aicinājuši arī savas valsts iedzīvotājus pievienoties Latvijas talciniekiem Igaunijas-Latvijas pierobežā - Valkā, Valmierā un Limbažos.

Visas dienas garumā talkas norisei varēs sekot līdzi telekompānijas LNT piecos speciālizlaidumos "Par tīru Latviju!". Dienas noslēgumā plkst.22 LNT kanālā visi iedzīvotāji varēs vērot tiešraides pateicības koncertu talkas koordinatoriem un dalībniekiem. Koncertā piedalīsies "Gain Fast", "Putnu Balle", "Trīs tenori", "Dzelzs Vilks", "R.A.P." un citi mūziķi.

Lielo talku organizē "Projekts Pēdas", Latvijas Pašvaldību savienība un domu biedru grupa "Tīriem mežiem" sadarbībā ar Latvijas Valsts prezidenta kanceleju, Valsts kanceleju, Vides ministriju, "Latvijas Valsts mežiem", "Latvijas Valsts ceļiem", "Latvijas Zaļo punktu", Latvijas Vides aizsardzības fondu un Latvijas Radošo savienību padomi.

Talkas ģenerālsponsori - "SEB banka" un telekompānija LNT. Sponsori - "Rimi", "Cido", būvniecības nams "Kurši".