Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Notiks sēņošanas čempionāts

Inga Karpova

2008. gada 10. septembris 13:12

5739
Notiks sēņošanas čempionāts

Pašlaik mežos var salasīt bagātīgu sēņu ražu. Grozos gulst ne vien baravikas un apšu bekas, bet arī rudens sēnes - cūcenes, alksnenes, rudmieses un vilnīši.

 

Sēņojot arī jāievēro piesardzība, jo šogad Latvijā ar sēnēm jau saindējušies 15 cilvēki. Visbiežāk cilvēki ēdamās sēnes sajauc ar balto un zaļo mušmiri. Baltā mušmire ir līdzīga celmenei, bet zaļā - dzeltenīgi zaļajai bērzlapei. Speciālisti iesaka lasīt tikai pazīstamas sēnes, jo tā var izvairīties no saindēšanās un nokļūšanas slimnīcā.

 

 

 Latvijā par ēdamām atzītas 303 sēnes. Sēņotāji lasa tikai aptuveni 30 sēņu sugas. Cilvēki var saindēties gan ar indīgām, gan arī ar vecām un nepareizi sagatavotām sēnēm. Sēnes ir "smaga" barība, tāpēc tās nevajadzētu ēst vēlu vakaros, jo cilvēkiem, kam ir novājināts zarnu trakts, tās var radīt problēmas, piemēram, aknu, nieru un zarnu darbības traucējumus.

 

Pirmie saindēšanās simptomi parādās atkarībā no tā, ar kādām sēnēm notikusi saindēšanās. Tie var parādīties pēc vienas vai astoņām stundām un vēl vēlāk. Cilvēkam sākas sāpes vēderā, ir slikta dūša, svīšana un citi simptomi.

 

Savukārt tiem, kuriem sēņošana ir vaļasprieks un sagādā prieku, aicināti sestdien, 20. septembrī, pulksten 10.00 Ogres rajona Tomē piedalīties ceturtajā Latvijas sēņošanas čempionātā. Sacensības noritēs starp komandām, kuru sastāvā jābūt trim cilvēkiem. Apbalvos pirmās trīs komandas, kuras būs savākušas vislielāko vērtējamo sēņu svaru. Apbalvos arī trīs individuālos sēņotājus, kuri savākuši lielāko sēņu svaru.