Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenieši šovasar priecājas par siltumnīcās audzēto tomātu ražu

Sandra Pētersone

2008. gada 1. septembris 16:54

4605
Smiltenieši šovasar priecājas par siltumnīcās audzēto tomātu ražu

Smilteniešu Aijas un Zigmunda Melderu piemājas dārziņā šovasar izauguši tik lieli tomāti, ka abi pensionāri paēd pat no viena lielā augļa.

 

Tieši kura šķirne ir tik dāsna pret dārzkopjiem, viņi nezina. Plēves siltumnīcā pavasarī tika iestādīti aptuveni desmit šķirņu tomātu dēsti.

 

Ik gadu Melderu ģimene pērk smiltenieša Pētera Vilka audzētos dēstus, jo novērtē to kvalitāti. Šovasar raža esot padevusies tik laba, kā nevienu citu gadu. "Tiešām skaisti tomāti - gan dzeltenie, gan sarkanie. Lielākais sver 670 gramus," priecājas Aija Meldere.

 

Tomātus pensionāri ēd gan svaigus, cik vien lien vēderā, gan gatavo ziemas krājumiem: liek želatīnā, marinē kopā ar mazajiem gurķīšiem, gatavo arī salātus kopā ar kabačiem vai sēnēm.

 

Lai tomātu raža būtu lielāka, Melderu ģimene jau vairākus gadus mēslojumam izmanto svaigu reņģu galvas. "Iztaisu bedrīti, pirms dēsta stādīšanas ielieku tajā reņģes galvu un iestādu virsū tomāta dēstu," pieredzē dalās Aija.

 

Kāda cita dārzkope brīdina šo metodi neizmantot, ja tomātus stāda dobēs zem klajas debess. Viņa savā lauku mājā zem dēstiem salikusi reņģes, otrā rītā atnākusi uz dārzu un ieraudzījusi izrakņātu zemi un salauzītus dēstus. Par reņģēm priecīgi bija kaimiņu suņi un kaķi.

 

Laba siltumnīcās audzēto tomātu raža šovasar padevusies arī citos dārzos. Smiltenietis Pēteris Vilks, no kura tomātu dēstus pirka Melderu ģimene, lielākos pat iemūžinājis daudzās fotogrāfijās. Viņa dārzā izaugušais lielākais tomāts šovasar sver 700 gramu. Tik lielus augļus ražo gigantiskās šķirnes, piemēram 'Sarkanais gigants', 'Vidzemes karalis' un citas.

 

"Lai iegūtu labu ražu, tomātam vajag labu zemi, labu vēdināšanu siltumnīcā un ar viņu vajag arī parunāties. Visa pamatā ir attieksme," padomu citiem dārzkopjiem sniedz P. Vilks. Tomātu dēstus un tomātus viņš audzē daudzus gadus.

 

Melderu ģimenes dārzā šovasar labi aug arī paprika un kāposti. Saimnieki jau prāto, ka kāpostus nāksies skābēt, citādi nevarēs pat ziemas laikā noēst.

 

Dobēs vēl palikuši no kaimiņienes dotajiem dēstiem izaudzētie sarkanie galviņkāposti. Tie skaisti grezno dārzu, līdzīgi rudens ziediem. Aija gan secina, ka zupu no šiem kāpostiem nav ieteicams vārīt, jo tie iekrāso ūdeni nepievilcīgā skatā. Nākšoties apēst salātos, kas, gatavoti no sarkanajiem galviņkāpostiem, esot ļoti gardi.

 

Piemājas dārzs abiem pensionāriem ir vaļasprieks un arī svarīgs iztikas avots, jo dārzeņi nav jāpērk veikalā.