Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Piensaimniekiem – zelts un kvalitāte

Sarmīte Ozola

2008. gada 30. augusts 00:08

1547
Piensaimniekiem – zelts un kvalitāte

Saņem atzinību par kvalitatīvu Latvijas pārtikas produktu ražošanu

"Vīra prieks" saņēmis zelta godalgu, bet pie ražotnes plīvo "Kvalitātes karogs". Tie ir tikai divi no jaunumiem, ar kuriem lepojas Trikātas piensaimnieki. Savukārt smilteniešiem - zelts par sieru "Latvija" un skābo krējumu (20%).

Vakar a/s "Trikātas siers" un "Smiltenes piens" pārstāvji kopā ar citiem Latvijas piena pārstrādātājiem devās uz Rīgu, lai uzzinātu, kā veicies Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības rīkotajā konkursā, kurā vērtēja siera un skābā krējuma kvalitāti.

Mūsu rajona ražotājiem panākumi teicami. Kopumā saņemtas trīs zelta godalgas, bet trikātiešiem arī viena bronza - par Holandes sieru.

Savukārt uz starptautiskās izstādes "Riga Food 2008" medaļām izvirzīti - Trikātas Krievijas siers, Smiltenes Krievijas un Ugļičas siers, kā arī skābais krējums (25%).

Ceturtdien Trikātā viesojās Mārketinga Padomes priekšsēdētāja Ingūna Gulbe, lai pie uzņēmuma svinīgi paceltu kvalitātes karogu. Tas nozīmē, ka trikātiešiem līdz ar 16 citiem ražotājiem, kuriem šāds vērtējums piešķirts jau iepriekš, dotas tiesības izmantot preču zīmi "Kvalitatīvs produkts Latvija", kuru tautā dēvē par zaļo karotīti.

Šī preču zīme garantē, ka uzņēmuma ražoto produktu izejvielu izcelsme ir pilnībā izsekojama un produkta kvalitāte - pārbaudīta. Šāds karogs pērn tika pacelts arī pie a/s "Smiltenes piens".

Vakar Trikātas piensaimnieku uzņēmumā notika vēl kāda aktivitāte. Šeit ieradās sakoptības konkursa vērtēšanas komisija. Tas ir konkurss, kuru jau trešo gadu pēc kārtas rīko biedrība "Siera klubs" sadarbībā ar Zemkopības ministriju. Trikātieši savu uzņēmumu žūrijai rādījuši visas trīs reizes un katru gadu pārsteiguši ar izaugsmi.

Šogad galvenais uzņēmuma lepnums, protams, bija kvalitātes karogs un pats svarīgākais - jaunās attīrīšanas iekārtas. "Nākamgad arī mēs konkursā ieviesīsim jaunumu," vērtējot uzņēmumu atsaucību, sola "Siera kluba" valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova.

Vērtēšanas komisijas pārstāvji pie uzņēmumiem dosies jau ar dāvanām - tie būs daudzgadīgi augi vai puķes, kurus kopīgā talkā iedēstīs, lai apkārtne kļūtu vēl košāka.

Šādas skates ir gadu gados veidojusies stabila vērtība, uzskata Trikātas piensaimnieku mentors Juris Kļaviņš. Savulaik laukos bija tehnikas skates, ziemošanas sējumu un sējumu skates. "Tas zināmā mērā uztur pie kārtības. Mājās taču arī, kad gaidām ciemiņus, uzpošam telpas," salīdzina J. Kļaviņš.