Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Grozījumus Pensiju likumā neiekļaus

Aivars Zilbers

2008. gada 25. augusts 13:15

905
Grozījumus Pensiju likumā neiekļaus

Sestdien notikušais referendums par grozījumiem Pensiju likumā beidzies bez rezultāta, jo vajadzīgo 453 730 vēlētāju vietā nobalsošanā piedalījās tikai 347 182.

 

Valkas rajonā no 22880 vēlētāju referendumā pēc provizoriskiem rezultātiem piedalījās 4650 iedzīvotāju. Rajona vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Helēna Kurme informē, ka par grozījumu iekļaušanu likumā "Par valsts pensijām" nobalsojuši 4394 cilvēki jeb 94,82 procenti, bet pret balsojuši 240 vēlētāji jeb 5,18 procenti.

 

Vislielāko aktivitāti vēlētāji parādījuši Ēvelē, Strenčos, Sedā, Kārķos un Smiltenē. Ēvelē balsošanā piedalījušies 26, Strenčos - 24,9, Kārķos - 24,9, Sedā - 25, bet Smiltenē - 24,5 procenti iedzīvotāju no attiecīgajā vietā esošā vēlētāju skaita. Vismazākā aktivitāte bija Smiltenes un Valkas pagastā.

 

Tā kā referendums uzskatāms par nenotikušu, tad grozījumi, kuros paredzēts minimālo pensiju palielināt vismaz līdz iztikas minimumam, netiks iekļauti likumā "Par valsts pensijām". Par grozījumu iekļaušanu likumā ir nobalsojuši 96 procenti referenduma dalībnieku.

 

Pēc provizoriskiem datiem, valstī vēlētāji vislielāko aktivitāti parādījuši Rīgas rajonā, bet vismazāk vēlētāju balsošanā piedalījušies Ventspils rajonā.

 

Balsu skaitīšanas protokolu oriģinālus Centrālajā vēlēšanu komisijā nogādās līdz 27. augustam. Tur tos salīdzinās ar protokolu elektronisko versiju un tad tiks paziņoti referenduma galīgie rezultāti.

 

Cilvēki referenduma rezultātus vērtē dažādi. Strenču domes priekšsēdētāja Velga Graumane uzskata, ka grozījumi nav jāiekļauj pensiju likumā. Šis ir pirmais referendums, kurā es nepiedalījos. Man nav pieņemama pensiju nonivelēšana, kāda rastos pēc grozījumu pieņemšanas. Tad būtu tā, ka tie, kas mazāk strādājuši, saņemtu gandrīz tikpat lielu pensiju, kā tiem, kuri darbam veltījuši visu dzīvi. Tas nav taisnīgi. Labi, ka cilvēku to ir sapratuši," saka V. Graumane.

 

Pensionāre Apolonija Ēķe atzīst, ka referendumā ir piedalījusies, bet tā iznākumu uztver ar dalītām jūtām. "Es īsti nezinu, vai iznākums ir labs vai slikts. Ja tie, kuri vairāk klaiņojuši un mazāk strādājuši, saņemtu tikpat lielu pensiju, kā, piemēram, cilvēki, kas 40 gadus strādājuši, tad man tas nav pieņemams," spriež A. Ēķe.

 

Vairāki pensionāri pastāstīja, ka nav bijis skaidrs, vai naudas pietiks grozījumos paredzētā īstenošanai vai ne, jo politiķu viedokļi bijuši dažādi.

 

Arī 2. augustā pirmais referendums, kurā vēlētājiem vajadzēja balsot par tautas tiesībām atlaist Saeimu, uzskatāms par nenotikušu, kaut tad cilvēku aktivitāte bija lielāka. Toreiz balsot devās vairāk nekā 600 000 iedzīvotāju.