Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Brutuļu ezerā nedrīkst makšķerēt

Sandra Pētersone

2008. gada 20. augusts 10:45

3095
Brutuļu ezerā nedrīkst makšķerēt

Mazās spēkstacijas un ezera galveno slūžu aizvaru rekonstrukcijas dēļ Brutuļu dzirnavu ezerā Smiltenes pagastā ir pazemināts ūdens līmenis. Šajā laikā kategoriski aizliegts ezerā makšķerēt un veikt citas darbības, kuras saistītas ar zivju ieguvi.

 

Brutuļu ezers ir privātīpašums, un to apsaimnieko uzņēmums SIA "Mežvalde AD". Būvdarbi ir saskaņoti ar atbildīgajām iestādēm, arī ar Valmieras reģionālo vides pārvaldi.

 

"Atbilstoši tehniskajiem noteikumiem, kurus izsniedza Valmieras reģionālā vides pārvalde, tiek remontēti Brutuļu HES slūžu aizvari, kuri bija avārijas stāvoklī," informē Jūras un iekšējo ūdeņu pārvaldes Vidzemes kontroles sektora vadītājs Vincents Veriks. Vecie aizvari bija sapuvuši.

 

Lai remontdarbu laikā ezerā nerastos lieli zivju resursu zaudējumi, slūžu remontam izvēlēts laiks, kad zivis nenārsto, turklāt ūdens līmenis tiek samazināts pakāpeniski. Situāciju ūdenskrātuvē uzrauga Valsts vides dienests.

 

"Caurplūdums tiek garantēts visu laiku. Tas nozīmē, ka viss ezers vienlaicīgi sauss nebūs, lai zivis varētu paslēpties," informē V. Veriks.

 

Brutuļu HES slūžu rekonstrukciju veic uzņēmums SIA "Valkas meliorācija".

 

"Ziemeļlatvija" arī saņēma lasītāju jautājumu, kas noticis ar Brutuļu ezera gulbjiem. "Tagad nav ligzdošanas laiks, tāpēc gulbjiem ūdens līmeņa samazināšana neko sliktu nenodarīs. Viņi var pārlidot uz citu ūdens krātuvi," skaidro Valmieras reģionālās vides pārvaldes direktores vietnieks Aivars Liepa. Gulbji vēl vakar joprojām mitinājās Brutuļu ezerā.