Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Notiks pirmais Latvijas makšķernieku festivāls

Inga Karpova

2008. gada 16. augusts 00:09

3150
Notiks pirmais Latvijas makšķernieku festivāls

Nākamnedēļ Valmieras rajona Burtnieku novada Vecate kļūs par Latvijas makšķernieku galvaspilsētu. No piektdienas līdz svētdienas šeit notiks makšķernieku festivāls "Burtnieks 2008".

 

"Festivālā var piedalīties makšķernieku komandas un to līdzjutēji. Ieteicamais sacensību dalībnieku skaits komandā - desmit," informē Valmieras rajona padomes sabiedrisko attiecību speciāliste Eva Eglīte.

 

Pasākumā katrai komandai būs nepieciešamas divas airu laivas. Makšķernieki varēs izmantot ne vairāk par diviem makšķerēšanas rīkiem. Komandas vai to pārstāvji sacentīsies gan makšķerēšanas, gan izklaides sacensībās. Piemēram, būs zvejnieka zābaka izmešana, zelta "līdaka", "āķis lūpā", "zuša stiepšana", veiklības stafete un dvieļu bols.

 

Sacensību vietas atradīsies tuvu cita citai, lai dalībniekiem un līdzjutējiem festivāla laikā nebūtu jāizmanto automašīnas. Dalībniekiem paredzēta nakšņošana teltīs. Festivāla laikā notiks arī Burtnieku novada uzņēmēju un makšķernieku lietu tirdziņš, kurā aicināti piedalīties visi tirgotāji, kas piedāvā makšķerniekiem noderīgas lietas.

 

Burtnieku ezers atrodas Valmieras rajona Burtnieku, Matīšu un Vecates pagastu teritorijā. Ezera vidējais dziļums ir gandrīz trīs metri, lielākais - 4,1 metrs. Ezera platākā vieta sasniedz 5,5 kilometrus, bet tā garums ir 13,5 kilometri. Burtnieks ir vienīgais ezers Latvijā, kur viļņu darbības rezultātā izveidojušies klinšu atsegumi.

 

 

Tie atrodas ezera dienvidaustrumu krastā. Pēc ezera līmeņa nolaišanas viļņi vairs nesasniedz smilšakmens atsegumus. Klinšu augstums pamazām samazinās, tās ir aizaugušas. Klintis ir dabas aizsargājamais objekts. Viss Burtnieku ezers ir iekļauts Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā ainavu aizsardzības zonā. Ezerā konstatētas 17 zivju sugas.

 

Festivālu rīko Burtnieku novada dome, SIA "Burtnieku ezera pārvalde un Latvijas Makšķernieku asociācija sadarbībā ar Valmieras rajona padomi un Burtnieku pagasta padomi.