Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pīļu medību sezonas atklāšana - veiksmīga

Sarmīte Ozola

2008. gada 11. augusts 10:16

3428
Pīļu medību sezonas atklāšana - veiksmīga

Pīļu medību sezona atklāta. Mednieki spriež, ka šogad putnu ir salīdzinoši vairāk, jo šovasar bija labvēlīgi apstākļi, un jaunās pīles šķīlušās kuplā skaitā.

 

Sezonas atklāšanas veiksme šoreiz bija atkarīga no medību vietas izvēles. "Ziemeļlatvija" sestdien devās lūkot, kā viņu medību platībās veicās Trikātas un Plāņu medniekiem.

 

 

Plānēnieši bija medībām pieteikuši vairāk nekā 20 dalībniekus. Daļa bija izvēlējušies doties uz Sedas dīķiem, daži mēģināja veiksmi Kačora pusē, bet vairums pīļu vakara sēšanās laikā pulcējās jau ierastajā vietā - Plāņos pie Smirķu dīķiem.

 

 

"Kaut kas traks! Te jau gluži kā Nagļu dīķos," pamazām pulcējoties jokoja mednieki, jo uz pīļu sezonas tradicionālo tikšanās vietu šogad bija ieradušies krietni vairāk mednieku nekā iepriekšējos gados.

 

 

Kad visi sapulcējušies, vīri izvietojas gar dīķa malām, un aiziet! Šauts tiek precīzi, un drīz jau mednieki atgriežas ar medījumiem, lai dotos aplenkt nākamo ūdenskrātuvi. Pirmajā medību dienā planēniešu guvums - 15 pīles.

 

 

Uz Sedas dīķiem bija devušies seši mednieki. Viņiem guvums mazāks - tikai trīs pīles. Traucējis stiprais vējš, jo putni kūtri cēlušies spārnos.

 

 

Trikātas medniekus "Ziemeļlatvija" sastapa jau arī viņu tradicionālajā pulcēšanās vietā - Kačoros. Šī vieta ieguvusi jaunus akcentus. Kopš iepriekšējās reizes, kad arī šeit devāmies lūkot pīļu medību sezonas atklāšanu, izveidota "Purva taka".

 

 

Mazo projektu konkursa lauku partnerībā "Ziemeļgauja" iniciatīvas grupa izveidojusi atpūtas vietu - "Purva taka", kuru finansēja Valkas rajona padome. Izveidota norāde, droša ugunskura vieta un atkritumu urnas. Savukārt Trikātas mednieku kolektīvs šajā vietā uzstādījis galdu un solus.

 

 

"Purva taka" ir pieejama jebkuram interesentam, kas vēlas atpūsties pie ūdeņiem. "Esam ļoti gandarīti par sadarbību," mednieki pateicas tuvējo māju jaunajiem saimniekiem - Lindai un Mārim Krūmiņiem, kuru iniciatīva bija izveidot šo atpūtas vietu.

 

 

Vaicāti par medību veiksmēm, trikātieši atzīst, ka šogad pīļu ir daudz, un medības var vērtēt kā izdevušās. Protams, ka pīļu medību sezonas atklāšana vīriem kalpo par omulīgu satikšanās reizi, un medījumiem šajā reizē ir daudz mazāka nozīme nekā mednieku stāstu un piedzīvojumu pārrunāšanai.

 

 

Līdz 15.septembrim pīļu medības būs atļautas trešdienās, sestdienās un svētdienās, bet no 16.septembra līdz 15.novembrim - katru dienu. Īpaši aizsargājamās dabas teritorijās var būt noteikti arī citi medību termiņi.