Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas rajonā referendumā piedalījās nepilna puse vēlētāju

Aivars Zilbers

2008. gada 4. augusts 15:14

763
Valkas rajonā referendumā piedalījās nepilna puse vēlētāju

Kaut arī sestdien notikušajā tautas nobalsošanā par vēlētāju tiesībām rosināt Saeimas atlaišanu iedzīvotāju aktivitāte bija lielāka nekā citos referendumos, tomēr mērķi - panākt attiecīgo grozījumu iekļaušanu Satversmē - neizdevās panākt.

Vajadzīgo 757607 vēlētāju vietā referendumā piedalījās tikai 627287 iedzīvotāji.

Valkas rajonā gan pagastos, gan pilsētās balsošanas iecirkņu darbinieki atzina, ka par vēlētāju trūkumu nevar žēloties. Ērģemes pagasta vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Alda Zunde iecirknī apstiprina, ka ik pēc brīža balsot ierodoties kāds vēlētājs. Pirmais atnācis tieši pulksten 7.00, tiklīdz iecirknis atvērts.

Par to, ka iecirkņa telpa rīta pusē nevienu brīdi nav bez apmeklētājiem, pārliecinājās arī "Ziemeļlatvija". Pusstundas laikā pie iecirkņa aptaujātie atnācēji visi atklāja, ka ieradušies balot par grozījumu pieņemšanu.

"Es nāku, lai balsotu par. Punktu manām pārdomām pielika vakar televīzijā dzirdētie Kristānas Lībanes-Šķēles vārdi, jo viņa nedrīkstēja aicināt neiet uz iecirkņiem," saka pensionāre Inta Studente.

"Es nāku, lai to vilku baru augšā iztrenkātu. Latvija ir iztirgota un izlaupīta," sašutumu par līdzšinējo varu neslēpj pensionārs Jānis Rudītis.

"Man šī koalīcija ar savām tukšajām runām ir apnikusi, tādēļ nāku balsot," atzīst celtnieks Bruno Baķis.

Kopumā Valkas rajonā referendumā no 22 880 balstiesīgajiem iedzīvotājiem piedalījās 9942 vēlētāju jeb 43,45 procenti. No tiem par grozījumu pieņemšanu nobalsojuši 9554 jeb 96,31 procenti, bet pret balsojuši 366 jeb 3,69 procenti vēlētāju.

Rajona vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Helēna Kurme informē, ka liela vēlētāju aktivitāte bijusi vietās, kur notikuši pilsētu vai pagastu svētki.

Strenčos balsošanā piedalījušies 63,42 procenti jeb 678 vēlētāju. Trikātas pagastā iecirknī ieradušies 62,70 procenti jeb 479 vēlētāju. Vijciema pagastā savas balsis atdevuši 49,08 procenti jeb 294 balstiesīgo iedzīvotāju. "Šajās vietās notika pilsētas un pagastu svētki, tādēļ balsošanā piedalījās arī daļa atbraukušo viesu," saka H. Kurme.

No vietām, kur svētku nebija, liela aktivitāte bija Smiltenē. Tur referendumā piedalījās 2584 cilvēki jeb 55,79 procenti. Zemāka aktivitāte bija Valkā. Tur uz iecirkņiem devās 1875 jeb 42,11 procenti vēlētāju. Kaut lielajos masu medijos izskanēja, ka viena no zemākajām vēlētāju aktivitātēm ir Plāņu pagastā, tomēr rajona mērogā tā nav zemākā.

"Acīmredzot šie mediji painteresējās tikai vienā iecirknī, bet Plāņos ir divi. Jaunklidzī tiešām bija maz balsotāju, tikai 45. bet otrā iecirknī ieradās 83. Kopumā šajā pagastā balsoja 26,67 procenti vēlētāju," saka H. Kurme.

Viszemākā vēlētāju aktivitāte bija Valkas pagastā, kur balsošanā piedalījās tikai 24,31 procents balstiesīgo iedzīvotāju.