Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šodien lemj tauta

Sandra Pētersone

2008. gada 2. augusts 07:01

1233
Šodien lemj tauta

Šodien referendumā Latvijas balsstiesīgie pilsoņi pateiks, vai tauta iegūs tiesības atlaist Saeimu pirms termiņa, vai arī viss paliks tāpat, kā līdz šim.

Referendumā par tiesībām atlaist Saeimu balsos trīs bērnu tēvs zemessargs Pēteris Timermanis no Palsmanes pagasta, Smiltenes tirdziņa pārdevējas pusmūža kundzes Aija, Mudīte un Laima un vēl citi Latvijas iedzīvotāji, kuriem ir kopīga attieksme, - viņi neuzticas šai valdībai.

Vakar par līdzdalību referendumā vēl nebija izlēmis smiltenietis Jānis Krūmiņš (36 gadi), grupas "Apvedceļš" muzikants. Taču arī viņš neslavē tagadējo Saeimu un valdību.

"Pilnīgi neuzticos šai valdībai, taču neredzu arī cilvēkus, kurs var likt vietā. Man radies iespaids, ka jaunievēlētie deputāti jau pēc nedēļas ir totāli "sapuvuši"," J. Krūmiņš ir skarbs savā vērtējumā.

Savu iemeslu, kāpēc daudzi Latvijas iedzīvotāji neuzticas valdībai, nosauc Smiltenes tirdziņa pārdēvējas Aija, Mudīte un Laima. Savus uzvārdus avīzē viņas atklāt kautrējas.

Pusmūža sievietes pārdod pašu dārzā izaudzētu ražu vai mežā salasītās ogas, lai izdzīvotu, kamēr citi Latvijā ceļot lepnus namus. "Atšķirība dzīves līmeņos ir ļoti liela, salīdzinot ar tādiem kungiem, jo daļa iztiek tikai no minimālās algas," spriež sievietes un domā, ka valstsvīri nezina un arī negrib zināt, kā dzīvo vienkāršā tauta.

Mudīte ir pensionāre un mēnesī saņem 90 latus. Pensijā viņa devās 57 gadu vecumā, kad Smiltenes autoostā no darba atlaida visus konduktorus, arī viņu. Sievietēm pirmspensijas vecumā mazpilsētā neesot viegli atrast darbu.

Laima agrāk strādāja par pārdevēju un pelnīja minimālo algu, tāpēc sameklēja darbu apsardzē. Taču, lai dzīvotu labāk, tik un tā vajagot piepelnīties. "Vai citādi es atvaļinājumā mežā lasītu ogas pārdošanai, nevis atpūstos?" atzīst Laima.

"Es nekam vairs neticu. Ja tagad būtu vēlēšanas, pat nezinātu, par ko balsot. Tik daudz gadu pagājis, bet kas Latvijā ir mainījies uz labo pusi?" launkalniete Aija ir skeptiska. Viņas mierinājums ir darbs savā piemājās saimniecībā, kur Aija audzē dārzeņus un tur gotiņas.

Lai nopelnītu naudu ģimenei zemessargs Pēteris Timermanis (46 gadi) no Palsmanes pagasta šogad devās sešus mēnešus ilgā miera uzturēšanas misijā uz Afganistānu. "Ja ģimenē ir trīs bērni un visi jāskolo, tad tie pusotra tūkstoša latu mēnesī nav nekas liels. Mēs visi Afganistānā riskējām ar savām dzīvībām," atzīst P. Timermanis. Tagad bijušais SIA "Palsmane" šoferis ir bezdarbnieks.

Referendumā viņš balsos par tautas tiesībām atlaist Saeimu, "lai tie tautas kalpi beidzot sakustas un sāk par mums domāt, nevis sēdēs snauž, kā rādīja televizorā".

P. Timermanis kritizē valdību, bet ciena savu valsti Latviju un ir tai uzticīgs. "Tāpēc jau arī esmu zemessardzē gandrīz no paša sākuma," saka palsmanietis.

Uzņēmējs valcēnietis Raimonds Videmanis (32 gadi) šodien uz referendumu nedosies, jo daudz svarīgāka viņam ir trīs nedēļas vecā meitiņa. Lai uzturētu ģimeni, viņš uz paļaujas tikai uz sevi, nevis uz valdību.

"Uzņēmējiem šobrīd nav viegli, taču tie, kuri strādā un cīnās, daudz ko var izdarīt, neskatoties uz to, kas notiek Rīgā. Katrā ziņā referenduma rezultāti, lai kādi tie būtu, manā biznesā neko daudz nemainīs. Es un mani darbinieki strādājam, un naudu varam nopelnīt, kaut arī tā nenāk viegli," saka kokapstrādes uzņēmuma SIA "Valhalla" ražošanas vadītājs.

J. Krūmiņš tomēr atzīst, ka šobrīd Latvijā nav viegli izdzīvot par vidēji situētai ģimenei. "Mēs ģimenē pelnām abi ar sievu, taču tik un tā dzīvojam no - līdz. Ja es strādātu tikai savā specialitātē, kā psihologs, tad vispār nezinu, kā iztiktu," saka "Apvedceļa" muzikants.

Viņš uzskata, ka, tiecoties pēc satelīta šķīvjiem, interneta, jaunām automašīnām un citām materiāliem labumiem, cilvēki paši veicina inflāciju, tāpēc nevar vainot tikai valdību. "Ir īstais laiks pievērsties garīgām vērtībām," domā J. Krūmiņš.