Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā pacientiem ievadīs jaunu “kobru”.

Sandra Pētersone

2008. gada 1. augusts 08:36

4707
Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcā pacientiem ievadīs jaunu “kobru”.

Pateicoties Smiltenes pilsētas domes piešķirtajam finansējumam, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca šovasar nopirkusi jaunu, modernu endoskopijas aparatūru - videogastroskopu un videokolonoskopu. Izmeklējumus ar šo aparatūru sarunvalodā dēvē par zondes vai "kobras" rīšanu.

Endoskopija ir izmeklēšanas metode, kuras laikā ārsts apskata pacienta gremošanas trakta (barības vada, kuņģa, divpadsmitpirkstu zarnas un resnās zarnas) gļotādu. Šādus izmeklējumus Smiltenes poliklīnikā veic ilgstoši.

Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Sarmīte Zvirgzdiņa skaidro, ka tāpēc arī iepriekšējā aparatūra bija nolietota, turklāt vairs nebija mūsdienīga.

"Patīkami, ka pilsētas domes vadība un deputāti ar izpratni uzņēma manu lūgumu palīdzēt slimnīcai nopirkt jaunu aparatūru. Iedzīvotāji ir pelnījuši par saviem samaksātajiem nodokļiem saņemt labus, modernus izmeklējumus un plašākas diagnostikas iespējas," saka S. Zvirgzdiņa.

Par pašvaldības piešķirto finansējumu ārstniecības iestāde nopirkusi arī endoskopijai vajadzīgo pusautomātisko sterilizācijas iekārtu. Visas aparatūras kopējās izmaksas ir 44 tūkstoši latu.

Smiltenes poliklīnikā ar jauno aparatūru strādā sertificēta ārste endoskope Tija Zaļkalne un sertificēta endoskopijas māsa Maruta Vilka. Daudzi cilvēki zondes "rīšanu" atzīst par nepatīkamu procesu, tādēļ pēc pacienta vēlēšanās mediķi dod nomierinošus un pretsāpju medikamentus.

Jaunā aparatūra arī ļauj izmeklēšanas rezultātus dokumentēt un saglabāt video un foto materiālos.

S. Zvirzgdiņa uzsver, ka pašvaldības atbalstam medicīniskās aparatūras iegādē ir liela nozīme arī tālab, ka smiltenieši un apkārtējo pagastu iedzīvotāji izmeklējumus var saņemt pēc iespējas tuvāk dzīves vietai. "Pacientam ir svarīgi saņemt pakalpojumu laicīgi, nevis gaidīt garās rindās Rīgā vai reģiona centrā," uzsver slimnīcas vadītāja.

Viņai piekrīt Smiltenes poliklīnikā sastaptā pensionāre Rita Butka no Variņu pagasta. R. Butka saņēmusi nosūtījumu uz ultraskaņas diagnostiku jeb ultrasonogrāfu, sarunvalodā sauktu par televizoru. "Pat ļoti vajag, lai izmeklējumi būtu tuvāk dzīves vietai. Piemēram, no Variņiem uz Valmieru ir ļoti grūti aizbraukt ar sabiedrisko transportu. Tad jau vieglāk ir tikt uz Rīgu," saka variniete.

Viņa domā, ka Smiltenes slimnīcai vajadzētu arī citu modernu aparatūru. "Lai pierakstītos rindā uz magnētisko rezonansi, divas reizes zvanīju uz Valmieru, kur man pateica, - zvaniet augustā, pierakstīsim uz oktobri. Kad zvanīju uz Rīgu, tur teica, - šogad brīvu vietu vairāk nav, zvaniet septembrī, un tad rakstīsim pēc jaunā gada. Sanāk ilgi gaidīt," sūrojas pensionāre.

Endoskopijas izmeklējumus Smiltenes poliklīnikā veic ar ģimenes ārsta vai speciālista nosūtījumu. Pacienta iemaksa par izmeklējumu ir trīs lati. Izmeklējumu var veikt arī pēc pacienta iniciatīvas, kā maksas pakalpojumu.