Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Augusts – tomātu laiks

Aldis Dubļāns

2008. gada 2. augusts 11:00

710
Augusts – tomātu laiks

Augusts ir tomātu ražas laiks un tad jau mazdārziņos audzētos, kuriem joprojām ir garša un smarža, var "saēsties" visam gadam. Pārējā laikā jāiztiek ar stikla vatē audzētiem un tamlīdzīgiem surogātiem.

 

Padomi

Lai tomātus ilgāk saglabātu, tos vienā kārtā liek plastmasas vai stikla traukā, neuzliekot vāku, un glabā ledusskapja apakšējā plauktā.

 

Konservēšanai vislabāk der sīki tomāti.

 

Lai ieplīsuši tomāti nepelētu, plaisa bagātīgi jānober ar rupju sāli.

 

Pirms pasniegšanas tomāti rūpīgi jānomazgā un ar asu nazi jāizgriež kātiņš. Ja tomātiem jānoņem miziņa, tie uz nepilnu minūti jāiegremdē verdošā ūdenī.

 

Pēc tam noskalo ar aukstu ūdeni un novelk miziņu.

 

Svaigus tomātus zupā liek pirms vārīšanas beigām.

Svaigas tomātu šķēles lieliski garšo ar baziliku vai pesto mērci.

 

 

Cepti tomāti

Atlasa gatavus tomātus, vēlams mazsēklu, nomazgā aukstā ūdenī, pārgriež šķērsām uz pusēm, apkaisa ar sāli un pipariem. Cepšanai paredzētos tomātus liek ar griezuma vietu uz leju izkausētā sviestā vai olīveļļā.

 

 

Tiklīdz tā ir apcepusi, apgriež, apkaisa ar sarīvētu cieto sieru un apcep arī ārējo pusi. Pārkaisa ar sasmalcinātiem zaļumiem un pasniedz kā patstāvīgu ēdienu vai karstos salātus.

 

 

Tomāti ar olām un ķiploku mērci

Nepieciešams: 500 gramu tomātu, piecas olas, sīpols, divas daiviņas ķiploka, sasmalcinātas dilles, vīna jeb balzametiķis, paprika un sāls pēc garšas.

 

Pagatavošana: gatavus, bet cietus tomātus nomazgā un sagriež šķēlītēs. Tāpat sagriež cieti novārītas olas. Ķiploku un papriku saspaida ar sāli un atšķaida ar pusglāzi auksta, bet novārīta ūdens, pēc garšas pievienojot etiķi. Salātu traukā liek sagatavotos tomātus un olas, aplej ar mērci un virsū uzkaisa sagrieztus sīpolus vai lokus un dilles.

 

 

Kapri salāti ar ķiploka maizīti

Īsteni vasarīgi salāti, kas lieliski iederēsies gan bārbekjū ballītēs, gan arī ģimenes dārza svētkos (četrām personām).

Salātiem: četri vidēja lieluma tomāti, mocarellas siers, svaiga bazilika lapiņas, divas ēdamkarotes olīveļļas.

Sagriež tomātus puscentimetru biezās šķēlēs. Tāpat sagriež arī mocarellas sieru (vajadzīgs ass nazis).

 

Tomātu un siera ripas kārto pamīšus uz šķīvja.

 

Pārkaisa ar bazilika lapām un apslaka ar olīveļļu.

Graudu maizi jeb itāļu ciabati sagriež šķēlītēs un uzcep tosterī.

 

Ierīvē ar svaigu saspiestu ķiploku un apslaka ar olīveļļu.

 

Var uzrīvēt Rokforas tipa cieto sieru.

 

Pasniedz karstas kopā ar tomātu salātiem.