Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Svaigi dārzeņi nav aizstājami

Aldis Dubļāns

2008. gada 2. augusts 10:00

753
Svaigi dārzeņi nav aizstājami

Visgaršīgākie dārzeņi ir vasarā, kamēr tie vēl nav pārauguši. Tad tiem nav nepieciešama ilga termiska apstrāde un tos nevajag slēpt mērcēs, krējumā vai majonēzē.

 

Dārzeņu un augļu nozīme cilvēka uzturā pēdējos gados stipri ir palielinājusies, jo strauji samazinājusies ir fiziskā slodze un tātad arī enerģijas izlietojums diennaktī.

 

Dārzeņi ir jāēd katru dienu, ieteicams katrā ēdienreizē. Bez tiem nav iedomājams racionāls uzturs. Dārzeņi un augļi ir nozīmīgākais C un P vitamīna, karotīna, minerālsāļu (īpaši kālija sāļu), daudzu mikroelementu, ogļhidrātu, fitoncīdu avots. Fitoncīdi spējīgi iznīcināt slimību ierosinātājus mikrobus. Nav tādu pārtikas produktu, kuri varētu ilgstoši vispusīgi aizstāt dārzeņus, it īpaši svaigus dārzeņus.

 

 

Taču mēs joprojām dārzeņus nepatērējam vajadzīgā daudzumā un ēdienus no tiem gatavojam vienveidīgus. Nepelnīti maz uzturā ietilpinām lociņus, salātus, spinātus, skābenes.

 

Sezonas pārtikas produktus vēlams izmantot pēc iespējas biežāk. Vispirms tas attiecas un tādiem dārzeņiem kā zirņi, tomāti, gurķi, baklažāni, garšaugi, melones, arbūzi un citi.

 

 

Pētersīļu sakņu salāti

Nepieciešams: 500 gramu pētersīļu saknes, trīs lieli āboli, divi sīpoli, divas ēdamkarotes pētersīļu zaļumu, viena citrona sula, divas ēdamkarotes augu eļļas, sāls un cukurs pēc garšas.

 

Notīrīto pētersīļa sakni sarīvē uz dārzeņu rīves, sajauc ar rupju saēvelētiem āboliem, pievieno sīki sagrieztus sīpolus, sasmalcinātus pētersīļu zaļumus, citrona sulu un eļļu.

 

 

Sarkano galviņkāpostu salāti

Nepieciešams: 500 gramu sarkano galviņkāpostu, 50 gramu laba etiķa, puse ēdamkarotes smalkā cukura, ēdamkarote augu eļļas.

 

Kāpostus smalki saēvelē, uzkaisa sāli un berž ar rokām tik ilgi, līdz tie kļūst mīksti un izdala tumšu sulu. Pēc tam tos nospiež, aplej ar ūdeni, pieliek sāli, augu eļļu un samaisa. Pēc dažām minūtēm kāposti iegūst spilgtu krāsu. Šādus salātus var pasniegt pie gaļas, medījuma un mājputnu ēdieniem.

 

 

Vasaras kotletes

Sastāvdaļas: 400 g gaļas, pusi kāpostgalvas, divi sīpoli, divas saldās paprikas, divas olas, taukvielas, sāls.

 

Pagatavošana: Gaļas mašīnā samaļ gaļu, Sagatavo kāpostgalvu, sīpolus, papriku, var ņemt arī ziedkāpostus, zaļumus un citus dārzeņus, kādi ir jūsu rīcībā.

 

Otreiz gaļu izmaļ caur mašīnu kopā ar dārzeņiem. Masu samaisa, pievieno sāli, olas. Samīca. Cep eļļā uz sakarsētas pannas. Pasniedz kopā ar vārītiem agrajiem kartupeļiem kas pārkaisīti ar zaļumiem.

 

 

Skābeņu aukstā zupa

Vajadzēs: svaigas skābenes, svaigu gurķi, lociņus, dilles, kefīru, skābu krējumu, garšvielas, paipalu oliņas.

 

Sagrieztas skābenes vāra ūdenī apmēram piecas minūtes. Atdzesē. Pievieno salmiņos sagrieztus gurķus, sasmalcinātus lociņus, dilles. Tad zupai pievieno kefīru un pieber garšvielas. Izvāra paipalu olas. Olu dzeltenumus saberž kopā ar krējumu viendabīgā masā. Olu baltumus sasmalcina. Pievieno zupai un samaisa.

 

Šo pašu zupu var pagatavot ar jaunajiem kartupeļiem, kurus griež salmiņos un vāra kopā ar skābenēm. Tad zupa būs tumīgāka.

 

 

Vasaras dārzenīšu zupa

Četrām personām nepieciešams: litrs vistas buljona, 100 gramu jauno burkānu, 100 gramu ziedkāposta, 100 gramu cukurzirnīšu ar visām pākstīm, 100 gramu mazo kukurūzas vālīšu, 100 gramu ķirštomātiņu, ēdamkaroti sviesta, mazs saišķītis diļļu, sāls.

 

Pagatavošana: Katliņā no svaigas vistas gaļas uzvāra buljonu un izņem gaļu. Buljonā liek notīrītus burkānus un uz mazas uguns vāra 10 minūtes. Sadala brokoli ziedkopās un pievieno zupai līdz ar zirnīšiem un kukurūzas vālītēm.

 

 

Vāra vēl piecas minūtes. Pārgriež tomātiņus uz pusēm un pievieno zupai. Uzvāra un tūliņ noņem katlu no uguns. Apmaisa, pieliek sviestu, un sāli pēc garšas. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar dillēm.

 

 

Aromātiskā tomātu zupa

Četrām porcijām nepieciešams: četras ēdamkarotes olīveļļas, divi mazi sarkanie smalki sagriezti sīpoli, divas saspiestas ķiploka daiviņas, trīs ēdamkarotes ķimeņu, ēdamkarote etiķa, ēdamkarote cukura, 800 gramu konservētu tomātu, litrs dārzeņu buljona, 450 gramu uz pusēm pārgrieztu ķirštomātu, divas ēdamkarotes svaigu bazilika lapu.

 

Pagatavošana: uz lielas pannas uzkarsē divas ēdamkarotes eļļas un apcep sīpolus. Pievieno ķiplokus, ķimenes un cep vēl minūti. Pēc tam pievieno etiķi, cukuru un sautē vēl divas minūtes. Pielej buljonu un konservētus tomātus.

 

Uzkarsētā cepeškrāsnī (190 grādu) liek tomātiņus, kas ielikti cepamtraukā un aplieti ar olīveļļu. Pēc vēlēšanās pievieno citas garšvielas un cep 10 minūtes. Pārlej zupu traukā, pievieno pusi no apceptiem tomātiem un sablenderē viendabīgā masā. Pievieno garšvielas. Liek trauciņos un rotā ar apceptiem tomātiem un baziliku.

 

 

Svaigu burkānu salāti

Nepieciešams: 150 gramu burkānu, 40 gramu medus, citrona sula, 30 gramu lobītu riekstu un sauja rozīņu.

 

Svaigus notīrītus burkānus sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves, aplej ar izkausētu un atdzesētu medu un citrona puses sulu. Pārkaisa ar sasmalcinātiem valriekstiem (zemes riekstiem, mandelēm) un rozīnēm.

 

 

Visu sajauc, trauku pārklāj ar pārtikas plēvi un vismaz stundu patur ledusskapī.