Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Cilvēkiem kļūst slikti, bet mediķi kavējas?

Inga Karpova

2008. gada 5. jūnijs 00:26

1120
Cilvēkiem kļūst slikti, bet mediķi kavējas?

"Tas ir kronis, ka Valkā pie slimnieka ātrā palīdzība ierodas tikai pēc 15 minūtēm, ja no slimnīcas pie mums var atbraukt pāris minūtēs," sašutumu pauž Valkas domes Pilsētas teritorijas apsaimniekošanas nodaļas vadītāja Ruta Nuķe.

 

Otrdien priekšpusdienā mediķus pie strādnieka, kuram uznākusi epilepsijas lēkme un kurš bija norīkots skaldīt malku, izsauca uz slimnīcai pavisam tuvo Pilsētas teritorijas apsaimniekošanas mītni "Austrās". Tajā pašā dienā Ausekļa un Tālavas ielas krustojumā kādam autovadītājam pie stūres pēkšņi kļuvis slikti.

 

"Paldies Dievam tuvumā atradās labi cilvēki, kuri izsauca "ātros", bet arī šoreiz palīdzība bija jāgaida ilgi," stāsta R. Nuķe. Kā vēlāk noskaidrojās, šoferim bijis insults.

 

Diemžēl šie nav pirmie pārmetumi, kurus "Ziemeļlatvijai" nākas uzklausīt par neatliekamo medicīnisko palīdzību. Jaunā "ātro" izsaukšanas kārtība bremzē mediķu ierašanos pie pacienta, jo, zvanot uz 112, izsaukumu vispirms saņem Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta dispečeri, kuri zvanu pāradresē SIA "Neatliekamā medicīniskā palīdzība" dispečeriem Valmierā. Tikai pēc tam informāciju par izsaukumu saņem neatliekamā medicīniskā palīdzība Valkā. Šim procesam jāpatērē vismaz liekas desmit minūtes, kas var izrādīties liktenīgas pacientam.

 

Valkas slimnīcas neatliekamajās medicīnas palīdzības medicīnas māsa Sandra Strazdiņa un feldšere Dzintra Veldre atzīst, ka jaunā kārtība tik tiešām kavē mediķu ierašanos pie pacienta. Ne vienmēr cilvēki uztraukumā ātri spēj pateikt precīzu adresi. Situāciju sarežģī arī tas, ka Valmieras dispečeri nepārzina Valkas rajona teritoriju, tāpēc bieži vien iznāk zaudēt laiku, meklējot vajadzīgo adresi. Parasti gan cilvēki, mediķiem ierodoties pie slimnieka, acīs nesakot par ilgo braukšanu, tomēr pēc tam gan nākoties dzirdēt runas "aiz muguras".

 

SIA "Neatliekamā medicīniskā palīdzība" valdes priekšsēdētājs Juris Memļuks nepiekrīt apgalvojumiem par "ātro" kavēšanos, jo pašlaik mediķu rīcībā darbojas sistēma, kas ļauj reaģēt ātri un bez lieka laika patēriņa. Viņš aicina iedzīvotājus zvanīt pa fiksēto tālruni 42 33 116 vai bezmaksas tālruņiem 03 vai 112.

 

 

Kas attiecas uz konkrētajiem gadījumiem, mediķi dokumentāli pierāda, ka viens izsaukums Valmierā saņemts 10.29, Valkas "ātrie" to saņēmuši 10.30, bet "Austrās" ieradušies 10.34. Mediķi pierāda, ka pacientam palīdzība sniegta pēc četrām minūtēm.

 

Savukārt otrs izsaukums Valmierā saņemts 10.59, valcēnieši to saņēmuši 11.02, bet pie pacienta ātrie aizbraukuši 11.05. Tātad slimniekam palīdzība sniegta jau pēc trim minūtēm. Atliek secināt, ka nelaimes brīdī cilvēkam laika sajūta var zust un minūtes var šķist kā stundas.