Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Īstens siržu lauzējs ar īsām kājelēm un strupu purnu

Inga Karpova

2008. gada 4. jūnijs 10:51

2913
Īstens siržu lauzējs ar īsām kājelēm un strupu purnu

Spulgacainais Žiks ir ne vien varens bedru racējs, bet arī bezgala uzticams un mīļš draugs. Viņam gan īpaši netīk suņu puikas, bet kaķus un suņu meitenes viņš vienkārši dievina, kā jau tas īstam siržu lauzējam pienākas.

 

Par savu mīluli "Ziemeļlatvijai" piekrita pastāstīt skolniece no Valkas Anete Strazdiņa. Meitene atzīst, ka kustīgais Žiks nemaz nav īsts taksis, jo viņa mamma - īstena un cēla takša šķirnes pārstāve - iemīlējās pavisam parastā krancī. Rezultātā piedzima Žiks ar melnu kažoku, īsām spēcīgām kājelēm un takšiem neraksturīgu purniņu.

 

 

Pats suns gan par to daudz nebēdā, jo pastrupais deguns lieti noder dziļu bedru rakšanai. Suns pie Anetes ģimenes nonāca pavisam neplānoti, jo sākumā meitenes mamma nemaz mājās nav gribējusi vēl vienu dzīvnieku, jo pilnīgi pieticis ar kaķeni Pūku. Savukārt liktenim labpaticies izrīkoties pa savam, un negaidīti - Anetei par prieku - trīsistabu dzīvoklī sācis dzīvot arī Žiks.

 

Lai suns izaugtu līdz apzinīgam vecumam, saimniekiem ir jāpārdzīvo vismaz viena liela mīluļa izdarītā palaidnība. Žiks jau nebūtu Žiks, ja palaidnības nebūtu vairākas. Kamēr kucēns mājās bija viens, viņam aiz garlaicības gadījās nograuzt stūra dīvānam kāju. Ar to zobu vingrinājumi vēl nebeidzās, jo neilgi pēc tam cieta arī mammas izejamās kurpes papēdis.

 

 

Īsu brīdi Žiks uzvedies kā īsts "bandito", jo sācis savas tekošās dabiskās vajadzības kārtot dzīvoklī uz tapetēm. Niķis pārgājis, kad mājinieki veterinārajā aptiekā iegādājušies īpašu līdzekli, kas sunim licis saprast - tā darīt ir slikti. Nu jau pienācis laiks, kad suņu puikam prātā nenāk apzināti izstrādāt kādu palaidnību, ja vien par to neskaita rūkšanu uz citiem suņiem un netīkamiem cilvēkiem. Saimniece ievērojusi, ka Žiks pagalmā īpaši nikns ir uz kādu kaimiņpuiku, kurš dara pāri dzīvniekam. Tādus suns saožot pa gabalu.

 

Anete atzīst, ka reizēm ir pat grūti noturēt pavadu, ja Žiks tuvumā ierauga citu suni. Meitene saprot, ka nevar izrādīt savu vājumu, jo tad suņu cīniņā spalvas putēs pa gaisu. Līdzīgi arī esot ar cilvēkiem - tos, kas simpatizē, viņš sveicina ar enerģiskiem astes vēzieniem un slapjām bučām. Savukārt pret netīkamām personām Žiks ir vēss un nepielūdzams - ar tādiem viņam nav pa ceļam.

 

Toties patiesu mīlestību sunītis izrāda pret otru mājas mīluli - kaķeni Pūku. Viņas asos nagus Žiks uz savas ādas izjūt tikai tad, kad Pūkas mazie kaķēni aizceļo uz jaunajām mājām. Pūka bērnu pazušanā vaino Žiku. Anete gan novērojusi, ka suns ir lielisks auklis un sargs mazajiem kaķēniem, tomēr kaķu mammai tas neesot nekāds arguments, lai neķīvētos ar Žiku.

 

 

Reizēm Anetei, kā jau visiem skolas bērniem, gadās pa kādam uztraukumam. Tādās reizēs lielākais mierinātājs ir tieši viņas suns. Lai gan Žikam galīgi nepatīk gulēt gultā zem segas, reizēs, kad Anetei ir slikts noskaņojums, viņš lien meitenei blakus gultā zem segas. Žiks savu uzticību un mīlestību pierādīja kādā reizē, kad Anete peldējās.

 

 

Suns savā prātā bija izdomājis, ka draudzene slīkst un meties viņu glābt. Atceroties šo gadījumu, joprojām meiteni pārņem nelāgas sajūtas. Kopš tās reizes Žiks vairs nepeldas, tikai aristokrātiski bradā gar krastu.

 

Toties sunītim lielāku prieku nevajag, ja iznāk braukt ar mašīnu pie vecmāmiņas uz laukiem. Tad Žika galva ir laukā pa logu un prieka siekalas šķīst pa gaisu.

 

Žika vislielākā delikatese esot gaļa un reizēm arī saldumi. Tie gan viņam tiek retu reizi, jo Anete, labu gribēdama, cienāja ar īpašu suņu šokolādi. Žikam acīmredzot našķu tika par daudz, jo uz pakaļējās kājas uzmetās ēdei līdzīgs plankums.

 

 

Pēc slimošanas Žikam no saldumiem nācās atteikties un tagad jāiztiek ar kārtīgu vīru ēdienu. Viņam garšo arī zupa, no kuras var izmakšķerēt apetelīgas frikadeles. Anete atzīst, ka suns ir viegli uzturams, jo ēdienkarte ir vienkārša, jo nav jāuztraucas par dārgas profesionālās barības pirkšanu.

 

 Bezšķirnes suņu priekšrocības:nav izvēlīgi ēdienāreti slimoir bezgala uzticami un mīļiīsteni mājas sargi un durvju zvani - skaļi rej