Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Neviens nevar palikt tīrs

Aldis Dubļāns

2008. gada 21. maijs 12:38

1089
Neviens nevar palikt tīrs

Pēc Ebreju universitātes Jeruzalemē un Teātra mākslas fakultātes ielūguma Valkas pilsētas teātris piedalīsies XII Starptautiskajā teātru festivālā "Thespis". Šādi Šekspīra laika teātrī dēvēja aktierus.

Festivāls no 25. līdz 29. maijam norisināsies Izraēlā un ir veltīts Izraēlas Valsts pastāvēšanas 60 gadu jubilejai. Valkas pilsētas teātris festivāla dalībniekiem izrādīs latviešu dramaturģes Agitas Dragunas 2005. gadā uzrakstīto monodrāmu "Plaisa". Galveno lomu izpilda Aleksandrs Primaks, bet izrādes režisors un scenogrāfs ir Aivars Ikšelis.

"Šī būs pirmā reize latviešu teātra vēsturē, kad latviešu teātris Izraēlā izrādīs savu iestudējumu latviešu valodā. Valcēniešu izrāde paredzēta 28. maijā un to tulkos krievu, angļu un ivrita valodā, izrādes laikā rādot uz ekrāniem slīdošu tekstu," informē A. Ikšelis. Valkas pilsētas dome daļēji atbalsta Valkas pilsētas teātra braucienu uz Izraēlu.

Izrāde "Plaisa" ir par jauna vīrieša grēksūdzi sev un Dievam. Režisors A. Ikšelis savā iestudējumā akcentē to, ka neviens nevar palikt tīrs, ja tam nākas brist pa dubļiem. Lai cik uzmanīgi laiposim, netīri būsim tik un tā. Mēs ātri tiekam psiholoģiski, morāli un garīgi notašķīti un diemžēl arī paši gribot vai negribot notraipām citus.

Notraipām no visām pusēm, no ārienes un, pats ļaunākais, - arī no iekšienes. Mums uzmācas, vilina, kārdina, mudina, uzbrūk, čukst visādas aplamas, riebīgas domas un iedvesmas. Tām pakļaujoties, itin ātri varam nonākt stāvoklī, kad izmisīgi jājautā sev: "Kādēļ es tā sacīju, kāpēc es tā darīju? Kaut tas tā nebūtu noticis! Vai ir iespējams ko labot?"

Mēs katrs esam staigājošs grēku katalogs. Nav nozīmes spēlēt paslēpes ar sevi un Dievu. Mēs esam vainīgi. Mūsu sirdsapziņai ir pietiekošs pamats bīties Dieva, un Viņš nemīl grēku.

Valkas pilsētas teātris ir projektu teātris, kas saviem skatītājiem piedāvā gudru, atraktīvu un neparastu repertuāru - mūsdienīgu skatījumu uz klasiku, latviešu oriģināldramaturģiju un ārzemju autoru darbiem.