Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Tracina cilvēku vienaldzība

Inga Karpova

2008. gada 5. maijs 13:38

2893
Tracina cilvēku vienaldzība

Valcēnietis Aivars Lorencs parakstījās par grozījumiem Pensiju likumā, lai kaut nedaudz uzlabotu pensionāru materiālo stāvokli un aicina cilvēkus nebūt vienaldzīgiem un aktīvi atbalstīt parakstu vākšanu.

 

Šodien Valkā, kultūras namā izveidotajā parakstu vākšanas vietā, vēlētājus pieņēma pensionāre Monika Pūce. Viņa atzīst, ka, pieņemot parakstus, vienlaicīgi jāuzklausa arī cilvēku likteņstāsti. Parakstoties galvenokārt nākot vēlētāji jau gados. Diemžēl jauniešu aktivitāte esot niecīga. Acīmredzot jaunie vēl nedomā, ka arī viņiem kādreiz pienāks pensionēšanās laiks.

 

Lai parakstītos, brīvdienas izmantoja maz cilvēku - svētdien parakstījās tikai trīs, bet sestdien deviņi vēlētāji.

 

M. Pūce ir pārliecināta, ka pašas bērni arī ies parakstīties, jo vēlas, lai vecākiem būtu labāka dzīve."Valdība pensionāriem labāku dzīvi sola 2012. gadā, bet es varu līdz tam laikam arī nenodzīvot. Mēs gribam labi dzīvot tagad. Gribam aiziet uz veikalu un nopirkt, kas garšo, nevis nocenotu preci," spriež M. Pūce.

 

 

Viņa ir pārliecināta, ja nebūtu tik dārgi komunālie maksājumi, nauda atliktu gan pārtikai, gan medikamentiem. Pašlaik pēc komunālo rēķinu nomaksāšanas, M. Pūcei pārējiem tēriņiem atliekot mazāk kā 40 latu. Pensionāre ir pārliecināta, - ja nepalīdzētu bērni, tad klātos pavisam grūti.

 

"Pašreizējā valdība ir kļuvusi diezgan bezkaunīga, jo pensionāriem pārmet, ka, parakstoties, sagrausim visu sistēmu. Bet to jau sagrāva Šķēle," uzskata valcēnietis Alfons Putniņš. Viņš savu parakstu atdeva kopā ar dzīvesbiedri Dzintru. Pensionārs atzīst, ka viņiem ir nedaudz vieglāk, jo ģimenes budžetu veido divas pensijas. Tomēr viņš pazīst daudz vientuļo sirmgalvju, kuriem nepalīdz arī bērni. A. Putniņš spriež, ka latviešiem būtu jāņem piemērs no kaimiņiem lietuviešiem, kuri daļu pensijas maksā otram dzīvesbiedram gadījumā, ja otrs aizgājis aizsaulē.

 

Šodien pensionāram no svara ir katrs lats. A. Putniņš nostrādājis vairāk nekā 40 gadu un ik mēnesi saņem 170 latus.

 

Parakstu vākšanas vietas darba laiku no šodienas līdz 15. maijam Valkā, kultūras namā, ir viegli iegaumēt. Katru dienu var nākt parakstīties no pulksten 10.00 līdz 14.00, bet trešdien un ceturtdien - no pulksten 16.00 līdz 20.00. Monika Pūce ir pārliecināta, ka cilvēki par iecirkņa darba laikiem zinot, kaut gan regulāri tiekot noplēsti plakāti ar informāciju par parakstīšanos.

 

Savukārt valcēnietis Aivars Lorencs ir nobažījies, ka reklāmas trūkums cilvēkus dara vēl vienaldzīgākus un apātiskākus. Nākot uz kultūras namu, pa ceļam aprunājies ar kādu jaunu pārdevēju. Viņa teikusi, ka absolūti neko nezinot par pašreizējo parakstīšanos un viņu tas arī neinteresējot.