Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Miljonārs nav draugs nabagam

Aldis Dubļāns

2008. gada 2. maijs 12:22

1505
Miljonārs nav draugs nabagam

Pagājušo piektdien uz tikšanos ar labklājības ministres biroja vadītāju Inesi Banceviču un šīs ministrijas pensiju politikas nodaļas vadītāju Daci Trušinsku Valkas kultūras namā bija ieradušies arī interesenti no Smiltenes, Strenčiem un dažiem pagastiem.

Ierēdnes noliedz, ka cenšas

 atturēt cilvēkus mainīt Pensiju likumu

 

Jautājumu, arī amatpersonām itin nepatīkamu, bija daudz, jo šādas tikšanās ar tik augstām amatpersonām nenotiek bieži. Viņu uzdevums bija skaidrot notikušās izmaiņas par valsts pensijām Latvijā. Šogad tādas ir trīs. Kopš 1. aprīļa tiek indeksētas pensijas, kas ir mazākas par 150 latiem.

 

Ar 1. jūniju sāksies piemaksa pie vecuma pensijas, par stāžu līdz 1996. gadam tā palielināsies par 21 santīmu par katru stāža gadu un sasniegs 40 santīmus par katru gadu šajā periodā. Ar 1. jūniju piemaksu pie vecuma pensijas varēs saņemt visi pensionāri neatkarīgi no stāža, kuriem vecuma pensija nepārsniegs 225 latus.

 

Lielāko daļu jautājumu pensionāri uzdeva rakstiski, lai būtu iespējams tos fiksēt elektroniski ministrijas mājas lapā. Cik ilgā laikā var pieprasīt piemaksu pensijai par vecuma stāžu ar 1. jūniju? To ar atpakaļejošu datumu var pieprasīt 12 mēnešu laikā. Ja savāks parakstus par grozījumiem Pensiju likumā, vai paredzamas kādas izmaiņas pensiju aprēķināšanas metodikā? Šie grozījumi nākamajā gadā izmaksās 461 miljonu latu.

 

 

Šobrīd sociālais budžets ir apmēram 700 miljoni. Iztērējot šo summu, divu gadu laikā sabruks visa sistēma un būs jāmeklē kādi citi risinājumi. Vai stāžā ieskaitīs arī mācību laiku tehniskajās skolās? Stāžā ieskaita visu mācību iestādēs pavadīto laiku pēc vidusskolas. Vai var saņemt bezdarbnieka pabalstu un priekšlaicīgo pensiju vienlaicīgi? Jā, tas ir iespējams, ja veiktas visas noteiktās iemaksas.

 

Šādi un citi jautājumi un tūlītējas atbildes mijās diezgan ilgi. Tiesa, bija arī pensionāri, kuri pauda, ka ierēdnes Valkā ir ieradušās tikai tādēļ, lai cilvēkus atturētu no piedalīšanās parakstu vākšanā par izmaiņām Pensiju likumā. Viņas to noliedza un sacīja, ka tā ir katra cilvēka brīva izvēle, vien viņiem būtu jāsaprot, ka miljonārs (Štokenbergs) nevar būt draugs pensionāram, taču, ja viņš spēj izpildīt savus solījumus, lai tūdaļ sēžas ministra krēslā.

 

Īstu traktātu, tiesa, diezgan agresīvā veidā ar skaitļu gūzmu bija sagatavojis strencēnietis Jānis Lībers un uzņēmās līdera lomu, taču pārējie ar to nebija mierā un viņu noplaudēja. Tiesa, savas uzstāšanās konstruktīvos ierosinājumus viņu aicināja rakstiski iesniegt Finanšu ministrijā. Bija arī Valkai specifiski jautājumi par to, kāpēc ar dubultnodokļiem apliek Valkā un Valgā saņemamās pensijas. Uz šo jautājumu skaidras atbildes pagaidām nav.

 

 

Smilteniešus pārstāvēja pensionāru apvienības vadītāja Aija Meldere un viņai bija uzticēts uzdot virkni jautājumu par pensijām līdz 1996. gadam, par netaisnībām medicīniskajā apkalpošanā un citām lietām. Bija arī tādi, kuri vienkārši vēlējās izsacīt savu sāpi par patiesi grūtajiem dzīves apstākļiem, turklāt līdz mūža pēdējai dienai.

 

Fakti:Valkas rajonā ir 8079 visa veida pensionāri.Vecuma pensijas saņem 6847 pensionāri.Piemaksas par darba stāžu saņem 5633 pensionāri.Uz 1. martu vidējā pensija Valkas rajonā bija 121,76 lati.