Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ja ir talants - var iztikt bez akadēmiskajām zināšanām

Santa Sinka

2008. gada 30. aprīlis 08:32

2362
Ja ir talants - var iztikt bez akadēmiskajām zināšanām

Apmeklējot Smiltenes pilsētas bibliotēku, nevar palikt vienaldzīgs pret jaunās mākslinieces darbiem, kuros atspoguļoti krāšņi putni, melnbalti domu tēli un reālas personības.

 

Smiltenietes Sabīnes Lauzes mākslas darbu izstāde "Melni balts un krāsas" no 23. aprīļa līdz pat 30. jūnijam ir aplūkojama pilsētas bibliotēkā, kur to novērtējuši gan jaunieši, gan gados vecāki cilvēki.

 

Sabīnes darbos lielākoties redzami cilvēki - domu tēli un reālas personības. "Vienā darbā attēlots grupas "Metallica" vokālists Džeimss Hetfilds, kas ir viens no maniem iemīļotākajiem mūziķiem," atklāj jaunā māksliniece.

 

Bez cilvēkiem smilteniete darbos attēlojusi putnus krāšņās krāsās. "Ideja par tiem nāca pavisam negaidīti, kad klases biedrenei tika uzdāvināta grāmata par putniem. Tajā bija ļoti skaisti fotoattēli, kurus ieliku savos darbos," par krāšņo darbu vēsturi stāsta S. Lauze.

 

Jaunā māksliniece, kura šogad absolvēs Smiltenes ģimnāziju, atklāj, ka viņas talantu bērnībā atklājusi mamma un jau otrajā klasē meitu aizsūtījusi uz mākslas skolu.

 

"Līdz brīdim, kad absolvēju mākslas skolu, īsti nejutu sevī vēlmi gleznot un kaut ko veidot, jo vairāk pievērsos uzstādījumu zīmēšanai. Bet pēc tam darīju to, ko visvairāk esmu vēlējusies, un man tas izdevās," priecājas Sabīne.

 

"Melni balts un krāsas" ir Sabīnes Lauzes trešā izstāde, arī iepriekšējās bija aplūkojamas pilsētas bibliotēkas telpās. Pirmajā bija redzami Japānas reprodukcijas zīmējumi, bet otrajā zirgi.

 

"Uzaicinājām Sabīni parādīt savus darbus, jo mums ir veiksmīga sadarbība vairākus gadus. Man prieks, ka Sabīne piekrita, jo viņas darbi ir interesanti un nav vienveidīgi.

 

Tāpēc aicinu smilteniešus un apkārtnes iedzīvotājus atnākt paskatīties jaunietes darbus," saka Smiltenes pilsētas bibliotēkas vecākā bibliotekāre Alda Liuke.

 

Viņa atklāj, ka viens no izstādes rīkošanas iemesliem, ir iedzīvotāju pozitīvās atsauksmes par jaunās mākslinieces darbiem.