Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas rajona koristu potences ir neizsmeļamas

Santa Sinka

2008. gada 22. aprīlis 09:30

2736
Valkas rajona koristu potences ir neizsmeļamas

"Jūs esat ļoti strādīgi un jūsu potences ir neizsmeļamas," tā par Valkas rajona dziedātājiem koru skates noslēgumā teica viņu virsdiriģents Jānis Erenštreits. To, ka koriem, gatavojoties XXIV vispārējiem latviešu dziesmu svētkiem, raksturīgs ir regulārs un mērķtiecīgs darba process, atzinīgi novērtēja arī žūrijas pārstāvji.

Dzied un staro uz skatuves

 

Sestdien, 19. aprīlī Smiltenes kultūras un sporta centrā norisinājās Valkas rajona koru skate, kurā koristu sagatavotībai jūlijā gaidāmajiem XXIV vispārējiem latviešu dziesmu un XIV deju svētkiem atzinīgu novērtējumu sniedza žūrija.

 

"Katru no jums mēs gaidīsim jūlijā dziesmu svētkos," rajona dziedātājiem un diriģentiem teica žūrijas komisijas priekšsēdētājs Māris Sirmais. Vēl žūrijas locekļi iepriecināja Valkas rajona koristus teikdami, ka rajonā nav neviena trešās pakāpes kora.

 

Skatē dziedāja jauktie kori "Vidzemīte" un "Pakalni" un senioru koris "Mežābele" no Smiltenes, jauktie kori "Trikāta", "Rītu puse" (Strenči) un "Ancora" (Valka).

 

Baiba un Sigita no Valkas kultūras nama jauniešu kora "Ancora" pēc uzstāšanās bilda, ka viss ir kārtībā. "Pirms skates stresiņš, bet dziedot viss bija labi," saka valcēniete Sigita.Vienīgi jaunietes bija neapmierinātas ar svaigā gaisa trūkumu un slikto akustiku zālē.

 

"Valkas rajonam ir raksturīgs regulārs, pamatīgs un ļoti mērķtiecīgs process, un to nevar noslēp. Tāpēc esmu pateicīgs virsdiriģentam Jānim Erenštreitam un jūsu kultūras dzīves organizētājiem, kas par to rūpējās ikdienā," pateicas M. Sirmais.

 

Žūrijas komisijas priekšsēdētājs neatminas, ka vēl kāds būtu jau trīs gadus iepriekš mērķtiecīgi gatavojies svētkiem, kā to darījuši Valkas rajona dziedātāji.

 

Senioru kora "Mežābele" dziedātāja Vilma Tralla skates izskaņā ir pārliecināta, ka visi kori dziedāja labi, tomēr viņas favorīti ir Strenču "Rītu puse".

 

Valkas rajona koru skates izskaņā apbrīnas vērtus vārdus žūrijas locekļi veltīja koristiem un diriģentiem.

 

Varam lepoties ar rajona koriem, jo, pēc Māra Sirmā vārdiem jauktais koris "Vidzemīte" uz skatuves staro, un tieši to no dziedātājiem gaida skatītāji.

 

 

Savukārt Trikātas koris "Trikāta" M. Sirmajam paliks īpašā atmiņā ar varonīgumu, kādā viņi izpildīja "Gaismas pili". "Tas ir ūnikums, ka Ēriks Derums pārstāv gan kori "Trikāta", gan "Pakalni". Ja katrā Latvijas pagastā tik skaisti dziedātu kā Trikātā, tad mēs vienkārši plauktu," apbrīnojot diriģenta darba spējas, saka M. Sirmais.

 

"Viss rajons ir labi novērtēts, protams, kādam ir jāpaliek pēdējam, šoreiz tas biju es," saka Ē. Derums.

 

Diriģents atzīst, ka no repertuāra kori nebaidījās un bija gatavi uz visu, un sola, ka darbs neapstāsies.

 

Strenču "Rītu puse" žūrijas pārstāvjus pārsteidza ar pārdomātu, gaumīgu un interesantu priekšnesumu.

 

 Koru skates rezultāti:Strenču kultūras nama jauktais koris „ Rītu puse" (41,89)Smiltenes KSC jauktais koris „ Vidzemīte" (41,00) Valkas pilsētas kultūras nama jauktais koris „Ancora" (39,44)Smiltenes Kultūras un sporta centra jauktais koris „ Pakalni" (39,22)Trikātas pagasta jauktais koris „ Trikāta" (39,11)Smiltenes Kultūras un sporta centra senioru koris „ Mežābele" (34, 67 punkti)