Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Apgraiza režisorus un ņem viņu DNS paraugus

Aldis Dubļāns

2008. gada 22. aprīlis 09:06

1000
Apgraiza režisorus un ņem viņu DNS paraugus

Sākot ar aprīli līdz gada beigām Valkas pilsētas teātris piedalās pašu izstrādātā projektā "Teatrālās tikšanās".

 

Režisors Aivars Ikšelis skaidro, ka ir par maz būt pazīstamiem Valkā un ārzemēs. "Vēlamies, lai par mums vairāk zinātu arī visos Latvijas novados," izdomājis režisors.

 

Piektdien un sestdien saistībā ar šo projektu notika pirmās divas akcijas. Vispirms valcēnieši viesojās Aizkrauklē, kur tikās arī ar kultūras inspektoru Juri Kalvišķi. Tur jau astoto reizi notika teātra festivāls "Ūsiņš".

 

 Andreja Zinčuka lugu "Vientulības kaisle" Valkas teātris tur izrādīja nevis kā festivāla dalībnieks, bet lai detalizētāk izpētītu, kā organizatori sagaida viesteātru trupas. Mākslas skolā notika režisoru "apgraizīšana" un DNS koda paņemšana no matiem, kurus laminēja saglabāšanai nākamajām paaudzēm.

 

Pasākumā piedalījās teātra kritiķe Līvija Akurātere, Lūcija Ņefedova, seriāla "Likteņa līdumnieki" veidotāji Māra Svīre un Vladimirs Kaijaks. Valcēniešu izrādi novērtēja augstu.

 

Nākamā tikšanās notika Balvos. Iemesls tam - tur iestudē daudz Čehova lugu. Arī Valkas teātrim šis autors ir tuvs. Šoreiz balvēniešus iepazīstināja ar "Melno mūku". Režisors bija pārsteigts, ka sestdienā labā laikā skatītāju zāle bija pilna. "Balvu teātris daudz sadarbojas ar vietējo baznīcu. Mums izveidojās labs dialogs tikšanās reizē "Pie teātra zupas katla", kur patiešām baudījām neticami gardu kamīna ugunī vārītu zupu. Katrs tai pievienoja kādu no sastāvdaļām," atceras A. Ikšelis.

 

 

 Viņš uzskata, ka mājās tāda nav pagatavojama. Sarunas notika par tēmām "Teātris un Dievs", "Teātris un garīgā pasaule", cik lielā mērā drīkst izmantot krusta zīmi. Tā arī bija projektā noteiktā iecere.Nākamās tikšanās paredzētas Jēkabpilī un Rēzeknē.