Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Darba devējiem un bezdarbniekiem – jaunas iespējas

Inga Karpova

2008. gada 17. aprīlis 10:27

1322
Darba devējiem un bezdarbniekiem – jaunas iespējas

Nodarbinātības valsts aģentūrasValkas filiāles speciālisti secinājuši, ka pēdējā laikā rajonā manāmi pieaug bezdarba līmenis. Pašlaik Valkas filiālē reģistrēti 412, bet Smiltenes sektorā - 329 bezdarbnieki.

 

NVA Valkas filiāles vadītājas vietniece Linda Šķerbane informē, ka tuvākajā laikā īstenosies trīs projekti, kas kaut nedaudz palīdzēs risināt bezdarba problēmu, kā arī darba tirgū iesaistīs ne vien pieaugušos, bet arī skolēnus.

 

Darba devēji līdz 28. aprīlim aicināti pieteikties aktīvā nodarbinātības pasākuma "Algoti pagaidu darbi" īstenošanai no jūlija līdz decembrim. L. Ščerbane norāda, ka darba devējiem jāpiesakās tajā NVA filiālē, kuras administratīvajā teritorijā ir paredzēts īstenot nodarbinātības aktīvo pasākumu bezdarbniekiem.

 

Informācija par šo aktivitāti atrodama arī NVA mājas lapā www.nva.gov.lv sadaļā "Darba devējiem".

 

L.Ščerbane secina, ka pēdējā laikā šajā pasākumā aktīvi piesakās ne tikai vietējās pašvaldības, bet arī vietējie uzņēmēji un individuālie komersanti.

 

Savukārt no 8. līdz 22. aprīlim darba devēji NVA filiālēs var pieteikties dalībai vēl vienā aktīvā nodarbinātības pasākuma "Darba izmēģinājumi" īstenošanai.

 

"Tā ietvaros bezdarbnieki varēs izmēģināt savas profesionālās intereses un dotības, strādājot pie viena vai vairākiem darba devējiem vienā, divās vai trijās profesijās - katrā ne mazāk kā vienu mēnesi," norāda L. Ščerbane.

 

Pasākumā iesaistīsies bezdarbnieki, kuri būs saņēmuši NVA karjeras konsultācijas par piemērotāko profesionālo ievirzi un būs apguvuši neformālās izglītības programmu kādā profesionālās darbības virzienā.

 

Savukārt darba devēji, piedāvājot darba vietas un noslēdzot darba līgumu ar bezdarbnieku, saņems ikmēneša dotāciju bezdarbnieka darba samaksai valstī noteiktās minimālās mēneša darba algas apmērā; ikmēneša dotāciju darba vadītājiem 50 procentu apmērā un kompensāciju līdz 15 latiem izdevumu segšanai par normatīvajos aktos paredzēto obligāto veselības pārbaudes veikšanu pasākumā iesaistītajiem bezdarbniekiem.

 

NVA jau piekto gadu organizē skolēnu nodarbināšanu vasaras brīvlaikā. Šogad skolēni varēs strādāt no 2. jūnija līdz 29. augustam. Iespēja strādāt algotu darbu būs bērniem un jauniešiem vecumā no 13 gadiem, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālajās vai profesionālajās izglītības iestādēs, tai skaitā skolēniem ar speciālām vajadzībām.

 

Atšķirībā no iepriekšējās vasaras, 13 un 14 gadus vecus skolēnus šovasar nodarbinās pašvaldībās.

 

Darba devēji, kuri vasarā grib nodarbināt skolēnus, aicināti no 10. līdz 25. aprīlim pieteikties NVA Valkas filiālē. Savukārt skolēnu pieteikšanās sāksies 10. maijā. 13 un 14 gadus veciem skolēniem būs jāreģistrējas pašvaldībās, kas būs izteikušas vēlmi nodarbināt skolēnus.