Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Piena lopkopības nozarē draud krīze

Sandra Pētersone

2008. gada 11. marts 12:05

2530
Piena lopkopības nozarē draud krīze

Aizstāvot piena lopkopības saimniecību intereses, Valkas rajona lauksaimnieku apvienība uzaicinājusi uz tikšanos zemkopības ministru Mārtiņu Rozi, jo uzskata, - šobrīd Latvijā piena ražošanas nozares pastāvēšana ir apdraudēta zemo piena iepirkuma cenu dēļ.

Gatis Bērziņš: - Ja piena iepirkuma cena iet lejā,

tad jāizvēlas, ko darām, vai aizdzenam lopus

uz Ministru kabinetu, jo viņiem katru dienu gribas ēst.

 

 

Šoziem sākusies piena iepirkuma cenu lejupslīde, neraugoties uz piena ražošanas izmaksu - lopbarības, degvielas, elektroenerģijas, darba algas un citu resursu - kāpumu. Rezultātā piena ražotāji nerunā par ienākumiem, bet to, kā segt ražošanas izdevumus."Dzirdam, ka piena cena var kristies zem pagājušā gada līmeņa. Tad sekas būtu ļoti smagas. Var pat aiziet tik tālu, ka sāktu bankrotēt ne vien tas saimniecības, kurām ir lieli banku kredīti, bet arī citas" saka Sandra Stricka - Valkas rajona lauksaimnieku apvienības valdes priekšsēdētāja, Blomes pagasta zemnieku saimniecības "Dimanti" īpašniece. Viņa skaidro, ka ražotāji saņem mazu daļu no tās cenas, kāda pienam ir veikalā.

 

 

Brīdina Lietuvas zemnieki Pirmdien ar "Ziemeļlatviju", "Latvijas Avīzi" un Vidzemes televīziju tikās septiņu Valkas rajonā lielu piena ražošanas saimniecību īpašnieki un vadītāji, lai paustu satraukumu par piena lopkopības nozarē draudošo krīzi. Valkas rajonā daudzas piena lopkopības saimniecības ir investējušas nozares attīstībā - modernizējušas fermu iekārtas, uzbūvējušas jaunas lopu novietnes. Ražotāji uzsver, - saimniecības nav paņēmušas par daudz kredītu, bet tikai izpildījušas Eiropas direktīvas un citas prasības. "Nevaram pieļaut, ka piena iepirkuma cena nokrīt zem pašizmaksas, kura šobrīd ir vidēji 24 līdz 26 santīmi par litru, jo arī zemniekam jāpelna," uzsver S. Stricka. Pazīstami Lietuvas zemnieki brīdinājuši, ka viņu tirgū piena iepirkuma cena var būt pat 19 santīmi par litru vai pat zemāk. "Dimanti" šobrīd savā ganāmpulkā slaukto pienu kooperatīvam "Piena ceļš" pagaidām pārdod par 26 santīmiem litrā. Līdz šim par tādu pašu cenu pienu citai kooperatīvajai sabiedrībai "Jaunais piens" pārdeva Smiltenes pagasta zemnieku saimniecība "Braslas". "Pirms pāris dienām atnāca paziņojums par izmaiņām līgumā, ka cena no 16. marta būs 22 santīmi. Leiši būs tikuši galā ar kooperatīviem," spriež "Braslu" saimnieks Pēteris Bērziņš.

 

 

Kritums - visā EiropāRajona piena ražotāji spriež, ka tirgū lielie spēlētāji ir pāris Lietuvas pārstrādes uzņēmumi, kuriem pienu piegādā Latvijas kooperatīvi. "Viss sākās pirms pāris gadiem, kad lietuvieši gribēja pārņemt Latvijas piena tirgu. Tāpēc viņi maksāja saviem zemniekiem zemas cenas, bet latviešu zemniekiem - neadekvāti augstas. Tagad lietuvieši dempingu pārtraukuši, jo viņu zemnieki protestēja, un vairs nespēj maksāt tādas cenas," situāciju Latvijas piena iepirkuma tirgū vērtē akciju sabiedrības "Smiltenes piens" valdes priekšsēdētāja Gita Mūrniece. "Smiltenes piens" savu iepirkuma cenu noteiks, skatoties ražotās produkcijas noietu. Gan G. Mūrniece, gan kooperatīvās sabiedrības "Jaunais piens" (šim kooperatīvam pieder uzņēmums "Trikātas siers") valdes priekšsēdētājs Andrejs Kārklis skaidro, ka piena iepirkuma cena samazinās arī Eiropas un pasaules tirgū."Cik visā Eiropā pagājušajā gadā bija straujš kāpums, tikpat straujš tagad ir kritums. Piens ir apstājies visā pasaulē, tāpēc neko optimistisku nesolīšu," saka A. Kārklis. "Varbūt parādījās kāds tukšums uz piena pulveri, kuru ātri aizpildīja," viņš pieļauj, kāpēc pērn Eiropā par pienu maksāja vairāk. "Attiecīgi cenas uzkāpa pietiekami augstu. Veikalos patērētājiem nācās par piena produktiem maksāt dārgāk, viņi pirka mazāk, un tagad realizācija ir krietni samazinājusies. Pārstrādātāji vairs nevar atļauties iepirkt pienu par tik augstu cenu."Kooperatīva "Jaunais piens" valdes priekšsēdētājs piekrīt, ka šobrīd var sākt runāt par krīzi Latvijas piena ražošanas nozarē. Piena lopkopības saimniecībās ražošanas izdevumi palielinājušies, bet piena iepirkuma cena jau tuvojas zem pašizmaksas.

Prognozē pat cukurbiešu nākotniSmiltenes pagasta uzņēmuma "Kalna Tomēni" īpašnieks Juris Bērziņš aizvadītajā nedēļā sazvanīja paziņas Holandē, Vācijā, Beļģijā un Francijā un noskaidroja, ka šajās valstīs vidējā piena iepirkuma cena ir 40 eiro centi jeb 28 santīmi par litru. "5. janvārī Strasbūrā notika sanāksme, kurā lēma, ka šogad vidējā piena iepirkuma cena būs 44 eiro centi. Mums ir Eiropas prasības, kuras daudzreiz pat tiek pārspīlētas no kontrolējošo iestāžu puses, taču kāpēc nav Eiropas cenas?" jautā J. Bērziņš. Sanāksmē klātesošie piena ražotāji pieļauj, ka par Latvijā vērojamo piena iepirkuma cenu lejupslīdi Latvijas un Lietuvas pārstrādes uzņēmumi varētu būt savstarpēji vienojušies, un te būtu darbs abu valstu Konkurences padomei. Valkas rajona lauksaimnieku apvienība arī gaida zemkopības ministra atbildi, un, ja to nesaņems, ir apņēmusies vērsties pie premjera un Valsts prezidenta. "Zemkopības ministrijai jāsāk domāt par valsts atbalstu Latvijas piena ražošanas nozarei, vai arī pretējā gadījumā par mehānismu, kā nozari likvidēt un samaksāt mums kompensāciju, kā jau notika ar cukurbietēm un cukura ražošanu," saka S. Stricka.