Virtuves noslēpumi: Kāposti galdā – cauru gadu

Rudenī virtuvē tika ienesta lielā koka muca, uz tās uzstādīta kāpostu ēvele un sākās diezgan nogurdinošais kāpostu ēvelēšanas darbs. Vecāki gadu no gada bērniem ierādīja, kā kāposti ēvelējami, cik sāls, ķimeņu un dzērveņu jākaisa pēc katras kārtas, cik daudz katra kārta sastampājama. Tiesa, kāpostgalvu attīrīšanu no bojātajām lapām mamma nevienam neuzticēja.
Tādus skābētos kāpostus tagad var nopirkt tikai mazpilsētu tirgos. Rīgas tirgos to garša ir mākslīgi uzlabota, mazgājot etiķskābes šķīdumā un pievienojot noteiktu cukura devu. Tas izskaidro apstākli, ka katrai pārdevējai lielākoties pārdošanā ir trīs kāpostu šķirnes - saldie, vidējie un skābie.
Inga Boša savā uzņēmumā pie salātu un citu ēdmaņu gatavošanas ķeras tad, kad apslimusi pavāre. Kāposti šajā ēdienu klāstā ieņem nozīmīgu vietu. Interesanti, ka viņas attieksme pret šo produktu ir noraidoša - tos tikai pagaršo, taču regulāri gatavo. Viņas vīram un vīramātei kāposti ir produkts numur viens. "Man šķiet, ka viņi bez šī dārzeņa neizdzīvotu," smej Inga.
Dzeriet kāpostu suluKulināres arsenālā parasti ir vairāki svaigu kāpostu salāti, sautēti kāposti, ziedkāposti mīklā un kāpostu tīteņi. Uzņēmumā iecienīti ir "Mīlestības salāti", kas sastāv no baltā kāposta, bumbiera, ābola, ananasa, šķiņķa, siera, krējuma un majonēzes maisījuma. Savukārt sarkanie galviņkāposti ir piemēroti "Veselības salātiem". Līdztekus kāpostam, tur pievieno sasmalcinātus dārzeņus, kādi nu tobrīd ir virtuvē (paprika, gurķi, tomāti, redīsi, dilles). Tos sajauc ar labu eļļu, citrona sulu un garšvielām. Jo īpaši pieprasīti kļūst pīrādziņi ar kāpostiem.Inga savulaik ir mācījusies, ka tikai kāpostos ir W vitamīns, kas cilvēku profilaktiski aizsargā pret vēža veidošanos. Tieši tāpēc visiem iesaka dzert svaigu kāpostu sulu. Kāpostu sulu var pagatavot mājas apstākļos - ar visparastāko sulu spiedi. Ja tādas pa rokai nav, var vienkārši ņemt, samalt kāpostus gaļas maļamajā mašīnā un izspiest caur auduma vai marles gabaliņu. Sulu var sagatavot vienai divām dienām, ne ilgāk, jo citādi tai piemetas nepatīkama smaka. Sagatavoto sulu uzglabā vēsā vietā vai ledusskapī. Vēsu to ir patīkamāk iedzert nekā siltu.
Vislabāk ēst termiski neapstrādātusSkābi kāposti ir bagāti ar šķiedrvielām, kas izvada no organisma šlakvielas un toksīnus. Kāpostu sula novērš pūšanu, ietekmē kuņģa gļotādu un zarnu sieniņas.Kāposti veselības uzlabošanai izmantoti jau izsenis, taču patiesu popularitāti mediķu vidū šis sakņaugs guva 20. gadsimta vidū, kad tajā atklāja U vitamīnu, kas ārstē kuņģa čūlas slimības. Dietologs Andris Brēmanis uzskata, ka skābēti kāposti ir labs produkts ziemā, ja tos prot pareizi izmantot un nepadara par treknu ēdienu. Ja skābētus kāpostus sutina vai vāra, C vitamīns pazūd. Tāpēc skābētus kāpostus vajadzētu ēst svaigus. Tos var izmantot kā ēdiena piedevu salātos, var miksēt ar svaigiem dārzeņiem. Skābētus kāpostus var ne tikai sutināt, bet vārīt arī zupā. Tad var baudīt dažādas garšas nianses.
RECEPTES
________________________________________________________
Ziedkāposti ar sieruSastāvdaļas: puskilograms ziedkāpostu, sāls, 50 gramu siera (Holandes), 30 gramu sviesta, 200 gramu saldā krējuma, viens olas dzeltenums un citrona sula.Pagatavošana: vidēja lieluma vai mazas ziedkāposta galviņas vāra sālūdenī gandrīz mīkstas. No ūdens izņem, liek veselas un nesagrieztas ugunsdrošā māla vai stikla veidnē, pārlaista ar citrona sulu, pārkaisa sarīvētu sieru un pārlej krējumu, kas sakults ar olas dzeltenumu, pārliek sviesta piciņas un cepeškrāsnī sacep 15 - 25 minūtes.
Zupa ar mīklas un skābu kāpostu tīteņiemSagatavo cietu mīklu no miltiem, ūdens un sāls, izveļ plānā kārtā un sagriež mazos kvadrātiņos. Uz katru no tiem uzliek kāpostu pildījumu (eļļā sacepti kāposti ar smalki sagrieztiem sīpoliem) un kvadrātus aizloka un ielaiž gaļas vai sēņu buljonā. Vāra līdz gatavi. Šim ēdienam nepieciešams: 600 gramu miltu, 600 gramu skābētu kāpostu, divi vidēja lieluma sīpoli, ēdamkarote eļļas, sāls un pipari pēc garšas.
Kāpostu kotletes ar āboliemNepieciešams: 800 gramu kāpostu, glāze piena, 150 gramu ābolu, 60 gramu mannas, viena ola, 40 gramu rīvmaizes, 50 gramu sviesta un sāls.Pagatavošana: Notīrītus svaigus kāpostus noēvelē, sīki saēvelē un liek pienā ar ūdens piedevu. Pēc tam pievieno sīki sagrieztu ābolu, patur pienā, pievieno mannu, samaisa, patur vēl 10 minūtes, pievieno sāli un olu, veido kotletes, apviļā rīvmaizē un cep.
Skābi kāposti bavāriešu gaumēNepieciešams: puskilograms skābu kāpostu, viens ābols, viens liels burkāns, trīs ēdamkarotes sviesta, tējkarote ķimeņu, četras trekna šķiņķa šķēlītes un četri pusžāvēti cīsiņi.Pagatavošana: notīra un sasmalcina ābolu un burkānu. Izkausē sviestu un ielej siltumizturīgā māla vai stikla traukā un pievieno skābētus kāpostus, ābolu, burkānu, ķimenes, sāli, piparus un rūpīgi samaisa. Virsū uzliek šķiņķa šķēlītes, traukam vāku un cepeškrāsnī vidēji augstā temperatūrā cep apmēram 40 minūtes, Pēc tam noņem vāku, uzliek cīsiņus un sautē vēl 15 minūtes.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19