Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Gatavo tiem, kuri baidās no ērcēm vai nav laika

Aldis Dubļāns

2008. gada 21. jūlijs 12:55

2565
Gatavo tiem, kuri baidās no ērcēm vai nav laika

Kārķu pagasta "Dzintaros" saimnieko Ludmila un Juris Kūmiņi. Viņi ir vieni no nedaudziem saimniekiem, kuri īpašu uzmanību pievērš saražotā un savāktā konservēšanai un citām pārstrādes metodēm, lai sagatavotu krājumu ziemai.

 

Sezona tikko sākusies. Žāvētavā kalst pirmās mellenes. Juris uzskata, ka tās ir vienas no veselīgākajām ogām - stabilizē cukura līmeni asinīs, regulē vielmaiņu un kuņģa darbību, ļoti palīdz redzes uzlabošanai, jo īpaši redzēšanai tumsā. Saimniecībā tas notiek pirmo reizi, taču zemnieks cer, ka ogu būs daudz, lai tās izkaltētu savām vajadzībām, radiem un pārdošanai.

 

Vissarežģītāk ir ar pārdošanu, jo nepieciešams bezgaldaudz atļauju un izziņu. Par "Dzintaru" produkciju valodas iet no mutes mutē, tāpēc izveidojies pastāvīgo klientu loks. Ļoti pieprasīta ir melleņu sula trīs litru burkās ar nelielu cukura piedevu un nedaudz pasterizēta. Tas ir Ludmillas darba lauks. Juris piegādā ogas un nodarbojas ar realizāciju.

 

Klienti Rīgā, kuri ir laika trūkumā un baidās no ērcēm, jau gaida kaltētas un marinētas sēnas, jo īpaši baravikas un apšubekas. Tās burciņās labi izskatās un ir lieliska uzkoda mēriņam degvīna. Juris kooperējas arī ar kaimiņiem medniekiem un konservē medījuma gaļu. Šim nolūkam ir īpašs vakuumkatls ar spiediena mērītāju.

 

Interesanti izskatās brūklenes medū. Recepte itin vienkārša: pieber pilnu burku ar svaigām un notīrītām brūklenēm un tās pārlej ar svaigu, šķidru medu līdz vāciņam. Šo recepti Juris pērn atradis kādā vecā kalendārā un senie latvieši darījuši tieši tā. Šogad viņš ar medu mēģinās sagatavot arī citas ogas. Interesanti, ka brūklenes medū saraujas itin maziņas un to sula sajaucas ar medu.

 

Pieprasīta ir arī brūkleņu, upeņu, jāņogu un ābolu sula. Šogad būs arī plūmju sula. Ar tām saimniecība darbojas apmēram 10 gadus. Liels pieprasījums pēc šī produkta ir bērnudārzos. Viena no vēl neīstenotām iecerēm ir gaileņu fasēšana vakuumpakā. Tās saldētavā labi uzglabāsies. Vakuumiekārta jau ir sarūpēta.

 

Ludmila marinē arī ķiploku kātus, kurus novāc ziedēšanas laikā. Tradicionālajā marinādē labi uzglabājas un no viesību galda pazūdot ļoti ātri. Kā allaž paredzēta arī tomātu un gurķu konservēšana. Dilles ziemai Ludmila iesāla. Brūklenes viņa vāra kopā ar āboliem. Ievārījums esot lielisks pie kartupeļu pankūkām.

 

Šā gada upenēm un ābelēm raža būs mazāka, jo ziedēšanas laikā uznāca sals. Nelīdzēja pat ugunskuri un dūmi.