Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latvijas zemessardzes pirmajā misijā Afganistānā – pārsvarā Valkas rajona zemessargi

Sandra Pētersone

2008. gada 18. jūlijs 09:10

2627
Latvijas zemessardzes pirmajā misijā Afganistānā –  pārsvarā Valkas rajona zemessargi

Pēc pusgadu ilgas misijas Afganistānā mājās laimīgi atgriezušies Latvijas zemessargi - smiltenietis virsleitnants Aigars Savickis, palsmanieši virsseržants Pēteris Timermanis un seržants Gatis Zvaigzne, valcēnietis vecākais zemessargs Jānis Porietis un viņu dienesta biedri.

 

Šobrīd Afganistānā atrodas aptuveni 65 tūkstošus cilvēku liels ārvalstu militārais kontingents.

Šogad jūnijā Afganistānā gājis bojā rekordliels skaits NATO karavīru - 45. Pēc ziņu aģentūras "Associated Press" aprēķiniem, šis rādītājs ir lielākais, kāds reģistrēts kopš kara sākuma 2001. gadā. 

 

 

Latvijas zemessargi miera nodrošināšanas misijā Afganistānā piedalījās pirmo reizi un darbojās Norvēģijas vienības sastāvā, kā militārās novērošanas vienība: pieci zemessargi un divi profesionālā militārā dienesta karavīri. Viņu misija NATO vadītajos Starptautiskajos drošības atbalsta spēkos Afganistānā ilga no šā gada 7. janvāra līdz 18. jūnijam.

 

"Misija raksturīga ar to, ka tajā pirmo reizi piedalījās ārrindas zemessargi, kuru pamatdarbs ir citur," skaidro militārās novērošanas vienības komandieris Aigars Savickis (44 gadi) - Zemessardzes Valmieras 22. kājnieku bataljona rotas komandieris.

 

Šī bija viņa pirmā misija ārpus Latvijas, un Aigars ir gandarīts ar tās norisi. Vienības komandieris misijā ir atbildīgs par saviem cilvēkiem, viņu dzīvību, un visi vienības karavīri atgriezās Latvijā.

 

 

 

Kaut arī Latvijas kontingents dislocējas salīdzinoši mierīgākajos Afganistānas ziemeļos, Farijabas provincē, pār kuru afgāņu kaujinieki talibi nav ieguvuši kontroli, Aigars tik un tā uzsver: "Afganistāna ir valsts, kurā nekad neko nevar zināt. Tiklīdz nokļūsti ārpus bāzes, tā jābūt gatavam uz visu".

 

 

Vienmēr, kad Latvijas zemessargi ieradās lidostā Afganistānas galvaspilsētā Kabulā, misijas dalībvalstu karogi atradās pusmastā. Tas nozīmē, ka trīs dienu laikā kāds no NATO karavīriem gājis bojā. Jūnijā trīs lietuviešu karavīri pat atteicās turpināt dienestu Afganistānā pēc tam, kad uzbrukumā NATO vadīto spēku bāzei Goras provincē gāja bojā viens Lietuvas karavīrs un divi tika ievainoti.

 

Militārās novērošanas vienībai, kurā dienēja Latvijas zemessargi, uzdevums bija iegūt informāciju no vietējiem iedzīvotājiem un nogādāt bāzē, kur savāktās ziņas analizē citi speciālisti un veido kopējo priekšstatu par situāciju Afganistānā. Zemessargiem un karavīriem tas nozīmē regulāru uzturēšanos ārpus bāzes - vidēji 4 diennaktis. Ilgākais uzdevums prasīja sešas diennaktis.

 

 

Militārās novērošanas vienības uzdevums - iegūt informāciju par afgāņu galvenajām problēmām, talibu kustību, kriminālajām aktivitātēm, faktiski par visu, kas ietekmē drošību reģionā.

 

Valsts ziemeļos pārsvarā dzīvo tadžiki un uzbeki, kuri neizrāda draudzīgu attieksmi pret dienvidos dzīvojošiem puštuniem, jo negrib, lai viņi iegūst varu Afganistānā. Tieši puštuni aktīvi iesaistoties "Taleban" kustībā.

 

NATO spēku informācijas avoti valsts ziemeļos ir ciemu iedzīvotāji: galvenokārt ciemu vecākie, lauku komandieri (bijušie kaujinieki) un reliģiskie līderi jeb mullas. Lai būtu vieglāk kontaktēties ar islamticīgajiem Afganistānas iedzīvotājiem, Aigars izaudzēja bārdu. Tieši komandieris ir tas, kurš sarunājas ar vietējiem iedzīvotājiem - tikai vīriešiem, jo uzrunāt sievietes tur ir nepieklājīgi. Sarunas tulkoja vietējais iedzīvotājs.

 

Kopējo noskaņojumu vienības komandieris raksturo kā draudzīgu, jo ISAF (Starptautiskie drošības atbalsta spēki Afganistānā) palīdz nabadzīgajiem afgāņiem: urbj jaunas akas, piegādā medikamentus un sniedz citu materiālo palīdzību. Taču Afganistāna esot Afganistāna, kur neko nevar zināt. Tāpēc Aigars ir gandarīts par to, ka viņam izdevās nodibināt ļoti labus kontaktus ar savas vienības pārziņā esošo ciemu iedzīvotājiem.

 

 

"Tas ir ļoti svarīgi. Ja kādam ir kaut kas slikts padomā, citi par to brīdinās," uzsver komandieris.

 

Viņa vienība Afganistānā pārvietojās ar transportlīdzekļiem pēc iepriekš izstrādātas taktikas, kā mazināt uzbrukuma risku. Papildu sasprindzinājumu rada braukšana pa Afganistānas šaurajiem kalnu ceļiem un bezceļiem.

 

 

"Bieži automašīnas ritenis atradās tikai kādus 10 centimetrus no aizas. Atliek kļūdīties, un mašīna ir lejā. Viss atkarīgs no šofera meistarības. Mums šoferi bija abi palsmanieši. Cepuri nost! Savu darbu viņi izdarīja lieliski," uzteic vienības komandieris.

 

 

Bieži karavīriem Latvijā jautā, - vai Afganistānā kaut kas mainītos, ja tur neatrastos NATO kontingents?

 

Aigars nekomentē situāciju valstī no drošības aspekta, vien piebilst, ka vairākus gadus stāvoklis šajā ziņā valstī šķiet vienāds. Par svarīgāku viņš uzskata palīdzību valsts iedzīvotājiem, jo nabadzība Afganistānā esot drausmīga.

 

 

Aptuveni 80 procenti no ciematu iedzīvotājiem ir analfabēti. Kalnu ciemati ziemā, kad ir dziļš sniegs un aptuveni mīnus 30 grādu, ir nošķirti no ārpasaules. Ja kāds saslimst, uz slimnīcu viņu ved ēzeļa mugurā.

 

"Nekad nesaki nekad, bet domāju, ka misijā uz Afganistānu vairāk nebraukšu, jo esmu atbildīgs par savu ģimeni," saka Aigars, kura ģimenē ir trīs bērni. "Savu esmu sasniedzis, jo misija Afganistānā man bija augstākais mērķis militārajā karjerā," piebilst smiltenietis.

 

Fakti :

 

Saskaņā ar rīcības plānu Latvijas dalība Afganistānas atjaunošanā paredzēta šādos rīcības virzienos: turpināt Nacionālo bruņoto spēku dalību NATO operācijā;sniegt materiāli tehnisku palīdzību Afganistānas Nacionālajai armijai un Afganistānas Nacionālajai policijai;stiprināt Latvijas politisko klātbūtni;iesaistīties NATO Provinču atjaunošanas vienībā ar civilajiem ekspertiem;iesaistīties Eiropas Savienības policijas misijā;uzsākt un turpināt attīstības politikas projektus;veikt iemaksas ANO un NATO starptautiskajos speciālajos fondos.Latvijas primārie mērķi Afganistānā ir veicināt Afganistānas valsts stabilitāti un drošību, iesaistoties un piedaloties valsts atjaunošanas un rekonstrukcijas pasākumos.(Izmantota Aizsardzības ministrijas sagatavotā informācija)