Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Restaurēt vai gleznot?

Aldis Dubļāns

2008. gada 15. jūlijs 09:19

2172
Restaurēt vai gleznot?

Elīnai Palmai ceļš uz mākslas Olimpu sākās Valkas bērnu mākslas skolā. Viņa uzskata, ka tas bija tik pašsaprotami, jo uzsāktās mācības mūzikas skolā īpaši nevedās.

 

Elīna uzskata, ka pavisam nopietni sākusi studēt Mākslas akadēmijā. Apsvērusi visus "par" un "pret" viņa viņa izvēlējās studēt restaurāciju, lai gan Lietišķās mākslas vidusskolā spīdoši pabeidza ādas apstrādes nodaļu.

 

 

Pašlaik Elīna atrodas sava veida pārdomu krustcelēs - profesija ir iegūta un tajā darbs atradīsies jebkurā brīdī, taču viņa ļoti vēlas gleznot un tas nozīmē izpausties vairāk radoši nekā amatnieciski.

 

 

Māksliniece atzīst, ka glezniecībā gūtais gandarījums ir ievērojami lielāks. Vēl māksliniecei ir gana liela pieredze gleznu kopiju gatavošanā. Ja pasūtītājs vēlas, viņa ir gatava doties uz jebkuru pasaules gleznu krātuvi.

 

E. Palma joprojām nespēj noticēt valodām, ka Latvijā cilvēks nevar normāli nopelnīt tikai ar glezniecību. Vienīgā iespēja ir to pārbaudīt uz savas ādas. Mākslas akadēmijā jau kopš trešā kursa viņa piedalās tradicionālajā studentu darbu izstādē - pārdošanā "Jarmarka".

 

 

Pirmajā izstādē studente priecājās par diviem pārdotajiem darbiem. Piektajā mēģinājumā pārdotas jau padsmit gleznas. Elīna ir definējusi, savu iespējamo virzību - naudu pelnīt ar sienu apgleznošanu, kur parasti jāmeklē kompromiss ar pasūtītāju, bet dvēseli veldzēt "tīrajā" glezniecībā bez jelkādiem ārējiem nosacījumiem. Tas būtu ideālais variants.

 

 

Jautāta, vai māksliniece ir atradusi savu rokrakstu un stilu, Elīna atbild, ka rokraksts ir katram. "Es uz vietas nesēžu. Visu laiku virzos. Pēdējās ainavas salīdzinot ar pirms gada vai diviem tapušās, katrs redzēs ievērojamas atšķirības," prāto Elīna. Beidzamajā laikā viņai ļoti patīk gleznot debesis caur koku lapām un zariem. Un tas viss lielos formātos.

 

E. Palma uzskata ka Latvijā mākslas darbu tirgus nav pārsātināts, lai gan izstāžu dzīve ir gana intensīva. Tādu ekspozīciju, kura viņu uzrunā un gribas teikt "IR", nav nemaz tik daudz. Elīna arī varot izveidot izstādi jebkurā brīdī, taču tas nedrīkst būt pašmērķis.

 

Viņai ģimenē daudz palīdz vīrs Raitis, "Latvenergo" informācijas tehnoloģijas tīklu analīzes funkcijas vadītājs. Vīrs sievai ļauj brīvi izvēlēties turpmāk ejamo ceļu. "Cits aspekts ir tas, ka viņš ir ļoti kritisks. Es Raiti vairs nesaucu novērtēt manas jaunākās gleznas. Tieši tās nianses, kuras savās bildēs uzskatu par veiksmi, viņš vērtē kā neveiksmi," smaida Elīna un piebilst, ka šajā ziņā vīrs viņu aiz spārniņa velk lejā.

 

 

Taču Raita atbalsts ģimenē ir neatsverams. Daudziem citiem Elīnas situācijā būtu jādomā par naudas pelnīšanu. Viņu par to apskauž ne viena vien kursa biedrene - pilnīga rīcības brīvība. Arī mazo Kārli gleznošanas laikā pieskata tētis. Raitis grasās Elīnai izveidot mājas lapu un tas atvieglos saskarsmi ar tiem, kuri interesējas par mākslinieces piedāvājumu.

 

Māksliniece lieliski pārzina dažādas gleznošanas tehnoloģijas. Arī audeklus viņa gruntē un uz rāmja uzvelk pati. Šis process spēj dot gandarījumu. Jautāta, kādu viņa redz sevi sapnī, piemēram, pēc gadiem 10, māksliniece atbild, ka viņa varētu būt iecienīta gleznotāja un dažkārt saņemtu interesantus un nopietnus pasūtījumus.

 

 

Viņa ar ģimeni labprāt pārceltos uz dzīvi šaipus Rīgai, iespējams, Valmieras tuvumā. Brīvas profesijas cilvēkam ir ļauts organizēt savu laiku. Nupat viņa viesojās pie vecākiem Valkā. Sākotnēji bija plānojusi vecāku paspārnē nodzīvot nedēļu, taču lēmumu mainīja un devās prom jau nākamajā dienā, jo nespēj vaļoties un dzīvot bez gleznošanas.

 

Elīnas mīļākais latviešu mākslinieks ir Jānis Pauļuks, kurš viņu izbrīnīja, piesaistīja un šokēja. Par maģistres darbu "Jāņa Pauļuka glezniecības optiskās struktūras" māksliniece saņēma visaugstāko novērtējumu - 10 balles. Šis darbs ar savu pamatīgumu un rūpīgo analīzi izbrīnīja ne vienu vien vērtēšanas komisijas dalībnieku. Pauļuks rāda cik bezgalplašas iespējas glezniecībā ir krāsas uznešanai uz audekla.

 

 

Elīna atzīst, ka viņai ļoti veicies ar maģistra darba vadītāju Andri Začestu, kurš diezgan neatlaidīgi studenti virzījis tieši Pauļuka virzienā. Abiem izveidojusies lieliska sadarbība. Saņemtās 10 balles ir loģisks iznākums.

 

 

"Es patiešām jutos to pelnījusi, jo visu darīju no sirds, turklāt sistemātiski un pamatīgi, nevis pēdējās dažas nedēļas, kā tas dažkārt notiek," priecājas Elīna. Viņa gan bakaulaura, gan maģistra studijas aizvadīja budžeta grupā. Tā nav tikai veiksme, bet itin nopietns darbs. Māksliniece atzīst, ka diezin vai būtu studējusi par maksu, jo akadēmijā tas ir īpaši dārgi.

 

J. Pauļuka darbi Elīnu esot ļoti ietekmējuši. "No tik diža mākslinieka nemaz nevar neietekmēties. Viņš ir apbrīnojami daudz eksperimentējis, turklāt veiksmīgi," pārliecināta māksliniece. Vēl viņai ļoti tuvs ir austriešu gleznotājs Egons Šīle un igaunis Henno Rode. Skatot šo mākslinieku darbus, Elīna kūsā ar iedvesmu gleznot.

 

 

Elīna Palma

2008. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā iegūts Humanitāro zinātņu maģistra akadēmiskais grāds mākslā, vizuāli plastiskajā mākslā, restaurācijā.

2006. gadā Latvijas Mākslas akadēmijā iegūts Humanitāro zinātņu bakalaura grāds mākslas zinātnes un kultūras teorijā, restaurācijā.

2001. gadā absolvēta ādas mākslinieciskās apstrādes nodaļa Rīgas Lietišķās mākslas koledžā.

1996. gadā absolvēta Valkas 1. vidusskolas 9. klase.Izstādes: 2008. gadā ar personālizstādi "Gadalaiki" atklāta ArtComStudio darbnīcas galerija "pārDaugava", Rīgā.2006. gadā grupas izstādē "Restaurācija citā griezumā".Mākslas dienu izstādēs Valkā kopš 1999. gada. 

 

Mojito

Pagatavošana: glāzē ieber astoņas piparmētru lapiņas un četrās daļās sagrieztu laimu. Pieber divas nostrīķētas ēdamkarotes cukura (labāk brūnā). To visu stampā līdz brīdim, kad ir izspiests laima auglis un izveidojusies putriņa. Pielej 50 gramu gaišā ruma, gandrīz līdz augšai pieber sasmalcinātu ledu un uzlej gāzētu minerālūdeni vai toniku "Bitter lemon". Dekorē ar piparmētras lapiņām. Bezalkoholiskā versija: Viss tas pats, bet bez ruma. Šis Kubā radītais un Hemingveja slavētais kokteilis jau gandrīz gadsimtu ir viens no populārākajiem pasaulē un ļoti garšo arī Elīnai.