Virtuves noslēpumi: Aukstas zupas

Aukstās zupas karstā laikā ir īsts spirdzinājums. Tās gatavo pēc salātu principa: sagriež gatavus produktu un pēc tam pievieno aizdaru. Šā ēdiena recepšu ir bezgaldaudz. Pieredzējusi namamāte atvērs ledusskapi un pārlaižot skatu produktiem, tūlīt izvēlēsies īstos.
Ir arī "īstās" zupas, kuras no sākuma ir jāvāra, jāatdzesē un tikai pēc tam tās var pasniegt. Ukrainā cienījamai biešu zupai (vai aukstajam borščam, kuru baltkrievi to dēvē par "holodņiku") burkānus un bietes (var arī kopā ar kātiem) nedaudz apcep uz pannas atsevišķi (bietēm pievieno etiķi, lai saglabātu krāsu).
Pēc tam tās ieliek kastrolī ar ūdeni (sāls un pipari pēc garšas), uzvāra un atdzesē. Un tikai pēc tam pievieno svaigus gurķus, sīki sagrieztu gaļīgu sīpolu, zaļumus un vārītās olas, kas ir sagrieztas riņķīšos. Tāda zupa ir jāēd ar krējumu, bet, lai sasniegtu vairāk autentiskuma - ar ķiploku maizītēm. Jau gatavai zupai var pievienot kartupeļus, ceptas sēnes un jebkuru gaļu.
Arī krēmzupas var pasniegt ar leduVeiksmīgs pirmā un vienlaikus arī otrā ēdiena piemērs - ir vieglās dārzeņu krēmzupas, kuras pasniedz kā okrošku vai ar ledu. Par pamatu var ņemt baklažānu zupas recepti, bet izmantot var jebkurus dārzeņus.
Baklažānus apcep uz grila, lai tie kļūst mīksti, sīki sagriež, aplej ar aukstu ūdeni, lai noņemtu rūgtumu un sasmalcina blenderī. Lociņu saišķi un pāris ķiploku daiviņas sīki sakapā, pievieno maltus sarkanus piparus, divas vai trīs ēdamkarotes galda ūdens un tējkaroti etiķa, atstāj ievilkties.
Savieno baklažānus ar zaļumiem, pieliet vārītu ūdeni, lai iegūtu krēmzupas konsistenci. Var pievienot sojas mērci. Sātīgāka būs sēņu krēmzupa ar saldo krējumu.
Klasiskā aukstā zupaNepieciešams: divi litri kefīra, 250 gramu marinētas bietes, trīs cieti vārītas olas, divi lieli vārīti kartupeļi, svaigs gurķis, dilles, dūmdesa, lociņi, redīsi un smaržīgie pipari.
Pagatavošana: Sagriež kartupeļus un olas nelielos kubiņos. Dūmdesu, gurķi un redīsus sagriež salmiņos. Lielā bļodā samet kartupeļus, olas, gurķus, redīsus, desu, smalki sagrieztus lociņus un pārlej ar kefīru. Samaisa un pakāpeniski pieliek konservētas bietes, maisa līdz zupa iegūst rozā krāsu. Pasniedzot uzkaisa dilles un smaržīgos piparus.
Gaspačo ir populārāks par skābputruSpāņu gaspačo pašlaik Latvijā noteikti ir populārāks ēdiens par tradicionālo latviešu auksto zupu - skābputru. To gatavo uz svaigo tomātu biezeņa pamata. Ātrais gaspačo gatavojams ar tomātu vai dārzeņu sulu. Pēc leģendas, šo ēdienu izgudroja spāņu gani, kuriem bija slinkums gatavot kaut ko sarežģītu, tie vienkārši sakapāja un lika katliņā visu, kas bija pie rokas. Pārsvarā trāpījās tikai tomāti, mājas maize, olīvu eļļa un vīna etiķis.
Klasiskajam gaspačo obligāti ir jāpielej etiķis vai citrona sula, kā arī olīveļļa un daudz piparu. Šķīvī liek krāsaino saldo papriku, sīki sagrieztus gurķus, dažādus zaļumus, saspiestu ķiploku daiviņu.
Mūsdienu variantos ir pieļaujama garneļu, mīdīju, šķiņķa, rudzu maizes sausiņu, svaigu vīnogu un mandeļu, ķimeņu, bazilika un citu produktu pievienošana. To visu atšķaida ar aukstu ūdeni un ledus gabaliņiem.
Gaspačo ISastāvdaļas: četri palieli tomāti, viena vidēja lieluma zaļā paprika un dzeltenā paprika, vidēja lieluma svaigs gurķis, vidēja lieluma sīpols, tējkarote smalki sagrieztu čili piparu, divas daiviņas ķiploka, 4 - 6 ēdamkarotes olīveļļas, sauja smalki sagrieztu zaļo lociņu, selerija, puse ēdamkarotes sāls un divas cieti novārītas olas.
Pagatavošana: mazos kubiciņos sakapā zaļo un dzelteno papriku, gurķi un seleriju. Šīm sastāvdaļām jābūt vienādās devās. Sīpolam proporcionāli jābūt uz pusi mazāk nekā iepriekšējiem produktiem.
Aplej tomātus ar verdošu ūdeni, lai būtu vieglāk atbrīvoties no miziņas. Nomizotos tomātus arī sagriež kubiņos. Visu sulu, kas no tomātiem iztek griešanas laikā jācenšas saglabāt. Smalki sakapā abas daiviņas ķiploka. Blenderī vai virtuves kombainā liekt visas sastāvdaļas un pārlej ar olīveļļu.
Kad masa iegūst biezeņa konsistenci, beidz blenderēt un uzber zupai sāli. Ja zupa pēc blenderēšanas šķiet par biezu, tad pievienojiet vēl olīveļļu. Biezzupu pārlej bļodā, apsedz ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī vismaz uz stundu ievilkties.
Pasniedzot, šķīvī uzber sakapātu cieti vārītu olu, zaļos lociņus, nedaudz sakapātu gurķa un paprikas kubiņus. Ja vēlas, vidū var ielikt skābu krējumu.
Gaspačo IINepieciešams: septiņas sarkanās vai dzeltenās paprikas, svaigs nomizots gurķis bez sēklām, seši sarkani vai dzelteni tomāti, trīs selerijas kāti, trīs baltmaizes šķēlītes, trīs daiviņas ķiploka, neliels čili pipars, sāls, pipari, baltvīna etiķis, citrona sula un auksti spiesta laba olīveļļa. Tas ir apmēram litram zupas.
Pagatavošana: Blenderī sasmalcina visas sastāvdaļas, iegūto masu ieliek uz diennakti ledusskapī. Masu izberž caur sietu un pievieno garšvielas, pēc tam pārkaisa ar timiānu. Lai pagatavotu dzelteno gaspačo, izmanto produktus dzeltenā krāsā (pievieno burkānu), sarkanā gaspačo pagatavošanai - produktus sarkanā krāsā.
Derīgi padomi• Auksto zupu pasniedz 10 - 12 grādu temperatūrā.
• Pirms pasniegšanas jebkura aukstā zupa jātur ledusskapī vismaz pāris stundu, lai visas garšu nianses organiski saplūstu.
• Ja aukstajā zupā liek vārītus dārzeņus, tos vēlams vārīt ar visu mizu, lai saglabātos vairāk vitamīnu. Mizo un griež īsi pirms pievienošanas zupai.
• Aukstajai zupai vajag nedaudz vairāk sāls un garšvielu nekā parastajai. Nežēlojiet svaigos zaļumus!
• Ledu, pasniedzot auksto zupu, var likt tieši šķīvjos vai arī novietot atsevišķā trauciņā līdzās.
• Okroškā kvasu var aizstāt ar rūgušpienu, kefīru, paniņām vai vārītu ūdeni, kam pievienots krējums, sinepes, mārrutki un etiķis.
• Smalkāku garšas niansi aukstajai zupai piešķir karotīte sausā baltā vai sarkanvīna.
Kategorijas
- Novados
- Smiltene
- Valka
- Strenči
- Kaimiņos
- Vēlēšanas
- Kriminālziņas
- Izglītība
- Sports
- Orientēšanās
- Auto/Moto/Velo
- Futbols
- Florbols
- Basketbols
- Citi sporta veidi
- Hokejs
- Volejbols
- Kultūra un Izklaide
- Foto
- Cilvēkziņas
- Vaļasprieki
- Citas ziņas
- Bizness
- Reklāmraksti
- Lietotāju raksti
- Dzīvespriekam
- Latvijas ziņas
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Balles
- Teātris
- Koncerti
- Kino
- Sports
- Festivāli
- Baznīcās
- Citi pasākumi
- Video
- Statiskas lapas
- Pašvaldību vēlēšanas
- Mediju projekts
- Mediju kritika
- Ar informāciju pret dezinformāciju
- Mediju projekti 2018
- Mediju projekts 2020
- Eiropā
- Dzīvesstils
- Atpūta
- Hobiji
- Mīluļi
- Veselība
- Virtuvē
- Noderīgi
- Viedokļi
- Vides projekti
- Daba-iepazīstam un palīdzam
- Rūpēsimies par vidi
- Saimnieko gudri
- Informējot iedvesmojam
- Covid-19