Ziemellatvija.lv ARHĪVS

“Ziemeļlatvijas” praktikante Baiba Šķērīte saprot, ka izvēlējusies īsto profesiju

Sandra Pētersone

2008. gada 6. jūlijs 00:20

1769
“Ziemeļlatvijas” praktikante Baiba Šķērīte saprot, ka izvēlējusies īsto profesiju

Silvēniete Baiba Šķērīte (20 gadi) apzinās, ka viņai ir paveicies. Nejauši sākusi studēt žurnālistiku Vidzemes augstskolā, viņa jau pirmajā kursā saprata: ir trāpīts desmitniekā un atrasta īstā profesija. Vēl jo vairāk studente par to pārliecinājās praksē laikrakstā "Ziemeļlatvija"un interneta portālā ziemellatvija.lv. Gandrīz divus mēnešus - no 12. maija līdz 2. jūlijam - Baiba bija mūsu kolēģe Smiltenes birojā un izpelnījās atzinību sava darba dēļ.

 

Baibas stāsts par studiju programmas izvēli ir līdzīgs daudzu citu jauniešu teiktajam. Vēl mācoties Smiltenes Centra vidusskolas 12. klasē, viņa nezināja, ko studēt. Tad, ņemot vērā nosacījumu - tas nedrīkst būt darbs, kurā visu laiku jāsēd uz vietas, Baiba beidzot izvēlējās komunikācijas un sabiedrisko attiecību programmu Vidzemes augstskolā.

 

Taču uzņemšanā viņa palika uzreiz nākamā aiz svītras. Toties uzņemta tika citā - mediju studiju un žurnālistikas programmā komunikācijas un sabiedrisko attiecību nodaļā, kas ir pavisam jauns Vidzemes augstskolas piedāvājums, jo dokumentus bija iesniegusi uz abām studiju programmām. "Esmu ļoti priecīga, ka viss tā notika. It īpaši esmu sajūsmā par praksi, jo sapratu, ka žurnālistika tiešām ir tas, ko gribu darīt," atzīst Baiba.

 

Viņa ļoti cer, ka jaunajā mācību gadā izdosies iekļūt budžeta grupā. Pirmā kursa sākumā uz 30 studentiem bija tikai septiņas budžeta vietas. Pretendentu sarakstā Baiba bija devītā. Tagad esot solītas vēl papildu divas budžeta vietas, kas ir sapnis ne vienam vien studentam.Baibai studiju maksa gadā ir vairāk nekā 1000 latu. To maksājot omīte un mamma. "Mamma strādā divos darbos, lai man palīdzētu. Bieži domāju, kaut tie studiju gadi paietu ātrāk, lai pati varētu sākt strādāt, pelnīt un patstāvīgi dzīvot un nebūtu atkarīga no tā, cik katrs iedod. Neērti no mammas visu laiku prasīt naudu," atzīst studente. Viņai pašai nav nekādu ienākumu, "pat neviena santīma".

 

Baiba, tāpat kā citi grupas biedri, ir finansiāli atkarīgi no radinieku atbalsta. Stipendijas viņiem nemaksā. "Nekur arī nepiestrādāju, jo nevaru paspēt. Ja es vēl dzīvotu Valmierā, tad varētu mēģināt, taču kojas smilteniešiem nedod. Dzīvojam pārāk tuvu. Tā nu es katru dienu braukāju kopā ar vecomammu. Viņa strādā Valmierā," stāsta Baiba.

 

Tuvinieki jau pateikuši, - atbalstīs viņu, kamēr vien varēs, tāpēc par studiju kredītu pagaidām lai nedomājot. Tomēr vismaz domās tas ir rezerves glābšanas riņķis, tāpat arī - cerība uz budžeta vietu.Pagaidām Baiba mācās dzīvot ar mazumiņu. Viņas pusdienas ir bulciņas Valmieras tirgū, kas atrodas blakus augstskolai. Ja grib kafiju, tad pērk mazo paciņu par 10 santīmiem, nevis dzērienu kafijas automātā par 35 santīmiem. Dzīve spiež taupīt.

 

Baiba apzinās arī to, - ja grib studēt labi, tad ir jāmācās, un darbs studijām traucētu. "Ja regulāri izpildi visu augstskolā uzdoto, tad nav iespējams strādāt." Kaut arī nestrādājošiem studentiem trūkst naudas, viņi nevar dzīvot lepni un pirkt visu, ko vēlas, tik un tā ir jāstudē. Baiba par to ir pārliecināta. "Nezinu, ko mūsdienās cilvēki var darīt ar vidējo izglītību, it īpaši sievietes, ja negrib strādāt par pārdevējām. Obligāti vajag turpināt mācības pēc vidusskolas. Galīgi neatbalstu arī to, ka jaunieši tūlīt brauc strādāt uz ārzemēm," savu viedokli atklāj Baiba.

 

Viņa arī domā, ka ikvienam jādara tas, kas viņam patīk. "Ja esi paklupis, tas vēl nenozīmē, ka ej ne tajā virzienā." Šādu atziņu Baiba ierakstījusi savā profilā draugiem.lv. Ja nu tomēr atklājas, ka izvēlētā studiju programma nesaista, tad nevajag apstāties un atmest ar roku augstākajai izglītībai, bet izmēģināt citu variantu. Gan jau izdosies atrast to, kas patīk.

 

Baiba pieļauj, ka savam vecumam ir diezgan pieaugusi un citi jaunieši, iespējams, domā citādāk. Proti, viņu nesaista izklaides bāros un naktsklubos. Tādā veidā viņa atpūsties nevarot. Taču citādi Baiba sevi neuzskata par nopietnu. "Esmu trakulīga, jautra, varu smieties jebkurā brīdī. Mani interesē izklaidēties ar draugiem, padejot."

 

Brīvajā laikā viņai patīk lasīt grāmatas (mīļākā esot Remarka "Trīs draugi", patīkot arī Harijs Poters), peldēt un braukt ar velosipēdu.

 

"Es gribētu, lai viss manā dzīvē ir jauki, lai esmu laimīga, mīlēta, bagāta. Taču droši vien, lai strādātu žurnālistikā un labi pelnītu, tas būtu jādara Rīgā," spriež Baiba.

 

Taču galvaspilsētā dzīvot viņa negrib. Jaunietes sapnis ir dzīve Smiltenē un darbs avīzē. "Tas ir interesanti, - katru dienu satikt citus cilvēkus, uzzināt par viņiem vairāk. Man šķiet, ka žurnālistam ir priekšrocība visu uzzināt pirmajam. Citi dzirdējuši tikai baumas, bet tu jau vari par to paziņot citiem. Tas man ļoti patīk," atzīst Baiba.

 

 

Par Baibu ŠķērītiVecums: 20 gadiIzglītība: Palsmanes pamatskola, Smiltenes Centra vidusskola, Vidzemes augstskola Horoskops: Vērsis/Pūķa gadāPar sevi: Ātri pieķeras cilvēkiem bieži pat pārāk; nepatīk meli, neuzticība, nodevība.Tuvākās atziņas: "Viss slēpjas spējā valdīt pār sevi. Un izvēlē. Tas arī viss." "Ja esi paklupis, tas vēl nenozīmē, ka ej ne tajā virzienā." "Tikai neļaut nekam tuvoties... Ko pielaiž par tuvu, to gribas paturēt. Bet paturēt nevar neko." (Ē. Remarks).