Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Nomierinošs vaļasprieks, kurā var gūt adrenalīnu

Baiba Šķērīte

2008. gada 2. jūlijs 09:45

2963
Nomierinošs vaļasprieks, kurā var gūt adrenalīnu

Noslēdzies pirmais makšķerēšanas sezonas mēnesis. Copi par savu vaļasprieku izvēlas ne tikai vecāka gadu gājuma ļaudis, bet arī jaunieši. Kādas zivis un makšķerēšanas vietas iecienījuši jaunieši?

 

Mareks Grundejs un Elvijs Alsbergs atklāj, ka zivis ķert sākuši jau agrā bērnībā. Ēsmai viņi izmanto sliekas, kukurūzu un dažreiz garneles.

 

Mareku pirmo reizi makšķerēt aizvedis tētis, kurš no koka pagatavojis pirmo spiningu. Ar to noķerta noķerta pirmā zivs - asaris. Mareks secina, ka ar šo vienu reizi pieticis, lai makšķerēšana kļūtu par sirdslietu.

 

Marekam agrā bērnībā bijušas četras makšķeres - viena mazā - karūsu, divas bambusa un izvelkamā stikla šķiedras makšķere.

 

Arī Elvijs makšķerēt sācis bērnībā, un viņu līdzīgi kā Mareku uz to mudinājis tētis. Elvijs atceras, ka jau piecu gadu vecumā abi ar tēti ar riteņiem braukuši uz Valmieras slimnīcas dīķi. Tajā laikā tur ļoti labi ķērušās zivis. Pēc tam no loma pagatavota maltīte, ar kuru mielojies tētis. Pats Elvijs atzīst, ka zivis viņam negaršo, taču ķert tās ļoti patīk.

 

Pašlaik Elvija tētis dzīvo Anglijā, taču vismaz reizi gadā, kad viņš atbrauc uz Latviju, abi atceras vecos laikus un dodas makšķerēt.

 

Jaunieši domā, ka vislabākais laiks makšķerēšanai ir agrs rīts. Vēl abi iecienījuši nakts copes. Mareks agrāk makšķerējis arī ziemā, taču tagad Latvijā ar ziemām ir švaki.

 

Jaunieši iecienījuši dažādas ūdens tilpnes. No upēm - Gauju, Abulu, Viju un Rauzu, no ezeriem - Kapusila un Burtnieku ezerus. Jaunieši makšķerējuši arī privātajos ezeros, kuros par makšķerēšanu jāmaksā. Agrāk makšķerējuši arī Spicierī un Niedrājā, taču tur zivju vairs neesot. Pagaidām Mareka lielākais loms ir 9, 3 kilogramus smaga līdaka, kura noķerta Kapusila ezerā.

 

Jaunībā prāts nesas uz lietām, kuras dod adrenalīnu. Jaunieši atzīst, lai gan makšķerēšana vairākumā gadījumu ir nomierinoša, tās laikā viņiem sanācis pamatīgs stress. Paši bijuši vainīgi, jo makšķerējuši privātajā dīķī bez atļaujas, un nācies bēgt.

 

Mareks nesen saņēmis motocikla vadītāja apliecību, tādēļ drīzumā abi domā dodies makšķerēt ar motociklu. Nākotnē abi gribētu ķert zivis arī jūrā.