Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ar šodienu biļetēm klāt gandrīz puslats

Aivars Zilbers

2008. gada 1. jūlijs 09:14

4338
Ar šodienu biļetēm klāt  gandrīz puslats

Ar šodienu starprajonu maršrutu autobusos ir palielinātas pasažieru biļešu cenas. Kā informē SIA "VTU Valmiera" Pārvadājumu daļas vadītāja vietniece regulārajos pārvadājumos Judīte Miķelsone, pasažieriem jārēķinās, ka biļete kļūs vismaz par 40 santīmiem dārgāka.

 

Sāpīgi to izjutīs lauku cilvēki, kuri arī līdz šim rūpīgi aprēķināja katru braucienu.

"Šausmas! Un neviens neko nesaka. Visi mierīgi, kā pieraduši, ka kļūst arvien smagāk," Valkas autoostā kāds pasažieris nespēj novaldīties. Pensionāre Inta Studente no Ērģemes stāsta, ka uz pilsētu brauc divreiz nedēļā, bet tagad darīšot to vienreiz. "Ja pie ārsta dodos, tad iznāk braukt pat trīs reizes.

 

 Neko darīt, vairs to nevarēšu atļauties," atzīst I. Studente. "Man Ērģemē ir dārzs. Tagad nezinu, ko lai daru. Es nevarēšu tur tik bieži kā līdz šim nokļūt, bet dārzam vajag pastāvīgu darbu," neziņu neslēpj otra pasažiere Margarita Reitkama.

Valkas autoostas kasiere Aija Rumjanceva stāsta, ka pagaidām biļešu cena nemainīsies tikai tajos autobusos, kas kursē rajona teritorijā. "Tādu gan īpaši daudz nav. Reizi nedēļā kursē autobuss uz Palsmani, tad vēl jāmin maršruti uz Ēveli un Miciņiem.

 Šajā skaitā ir arī tie autobusi, kas brauc uz Smilteni. Dārgāk par biļetēm būs jāmaksā gan arī tiem cilvēkiem, kuri līdz savām dzīves vietām mūsu rajona robežās var nokļūt tikai ar starprajonu maršruta autobusu. Piemēram, braucot Valmieras autobusā līdz Amiņu pieturai, kas atrodas netālu no Valkas, līdzšinējo 25 santīmu vietā tagad jāmaksā 60," saka A. Rumjanceva.

Daudzi Valkas un Ērģemes pagasta iedzīvotāji līdz savām mājām var nokļūt tikai ar autobusu "Valka - Rūjiena". J. Miķelsone stāsta, ka ar 1. jūliju no Valkas līdz Ērģemei biļete maksā 80 santīmu iepriekšējo 45 vietā. "Tas salīdzinājumam. Esam noteikuši 2,2 santīmu maksu par kilometru, kā arī iekāpšanas maksu - 40 santīmu. Šobrīd rajona mēroga maršrutos biļešu cenas vēl nav mainītas, bet Valmieras un Valkas rajona padomēm izskatīšanai ir iesniegti projekti, kuros plānots biļešu vērtības palielinājums arī šajos autobusos," saka J. Miķelsone.

SIA "VTU Valmiera" ekonomiste Anda Liepiņa skaidro, ka biļešu cenu sadārdzinājuma iemesls ir straujais degvielas vērtības palielinājums. "Autotransporta direkcija ir atklāti atzinusi, ka ar dotācijām vairs nav iespējams kompensēt straujo degvielas cenu pieaugumu, tādēļ tika pieņemts lēmums palielināt braukšanas biļešu cenu," saka A. Liepiņa.

Lai izlīdzinātu izdevumus un zaudējumus, valdība ir ieviesusi iekāpšanas maksu - 40 santīmu. Liela daļa pasažieru, it īpaši laukos, brauc no vienas pieturas līdz nākamajai, kas nav tālāk par diviem kilometriem. Pasažieru pārvadātāji domā, ka jaunā samaksa tos atturēs no sabiedriskā transporta izmantošanas.

 

To atzina arī paši pasažieri. "Ja ar kājām dažreiz esam aizgājuši līdz Valkai, tad pāris pieturu dēļ netērēsim puslatu. Tad jau labāk nopērkam aliņu un ejam," saka Ērģemes pagasta pieturā satiktie vīri. Viens no viņiem vēl atcerējās premjera Ivara Godmaņa teikto, ka pēc Jāņiem kļūs labāk.