Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenieši Velta un Ēriks Puriņi zina mākslu, kā kopā nodzīvot 50 gadus.

Sandra Pētersone

2008. gada 25. jūnijs 16:27

3283
Smiltenieši Velta un Ēriks Puriņi zina mākslu, kā  kopā nodzīvot 50 gadus.

Līgo dienā, 23. jūnijā, zelta kāzas jeb laulībā kopā nodzīvotus 50 gadus svinēja smiltenieši Velta un Ēriks Puriņi. Jubilāri šo notikumu atzīmēja Smiltenes pagasta lauku mājā "Kalbakas" kopā ar radiem, draugiem un kaimiņiem.

 

"Liela pacietība. Tas ir pats galvenais," Velta Puriņa dod padomu, kas vajadzīgs, lai dzīvesbiedri tik ilgi satiktu un sadzīvotu. "Lai kā dzīvē notiktu, jāspēj viens otram piedot, jo nekad nav tikai gludais ceļš. Ir arī ērkšķainais, bet tad var daudz panākt ar pacietību," viņa secina.

 

Tomēr ne visi to spēj. "Mūsdienās zelta kāzas jeb 50 kopā nodzīvoti zelta gadi ir liels retums," saka Smiltenes pilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Dace Ērģele.

 

Velta un Ēriks ir dzimuši palsmanieši. Abi iepazinās 1950. gada 5. decembrī Konstitūcijas dienas ballē Palsmanes kultūras namā, bet apprecējās pēc astoņiem gadiem - 1958. gada 24. jūnijā, laulību reģistrējot Virešu ciema padomē. Virešos tobrīd dzīvoja Velta.

 

"Viņa bija pirmā, ar kuru pa īstam iepazinos un ar viņu arī apprecējos," par sievu teic Ēriks. Astoņi gadi līdz kāzām pagājuši tāpēc, ka viņš studēja Rīgā, bet pēc tam dienēja armijā.

 

Šovasar Smiltenes pusē svinēs daudz kāzu. Pilsētas dzimtsarakstu nodaļā jau saņemti 14 pieteikumi par laulībām jūlijā un augusta pirmajā pusē.

 

Ēriks iesaka nākamajiem jaunlaulātajiem ņemt piemēru no viņa un sievas, jo tas apliecina, ka ir iespējams dzīvot kopā pat 50 gadus. "Lai nebūtu tā, kā bieži notiek mūsdienās: šodien iepazīstamies, rīt apprecamies, bet parīt - šķiramies," secina sirmais vīrs.

 

Arī darbavietas viņam un dzīvesbiedrei bijušas kopīgas: sākumā Birzuļu un Smiltenes Patērētāju biedrībā, pēc tam - uzņēmumā "8CBR". Ēriks strādāja "astotajos" 30 gadus par sagādes daļas vadītāju no 1968. gada līdz 1998. gadam, savukārt Velta - uzņēmuma būviecirknī.

 

20 gadus Puriņi strādāja kopā ar toreizējo "8CBR" vadītāju Jāni Līkanu, tāpēc par zelta kāzu goda vedējtēvu uzaicināja tieši viņu.

 

Vecāku spēju satikt uzteic arī viņu dēls Raitis Puriņš, laikraksta "Diena" fotoreportieris. "Viņi ir piemērs, kā grūtās situācijās prast aiztaupīt skarbāku vārdu un mēģināt atrast kopsaucēju. Sadzīvot tik garus gadus nav viegli, bet vecāki to prot," atzīst R. Puriņš.

 

Taujāti par dzīvesbiedra labajām īpašībām, Ēriks uzteic sievas prasmi gatavot garšīgus ēdienus, bet Velta - vīra spēju paturēt atmiņā ceļus. "Ja mēs kaut kur braucam, tad viņam otrreiz nav jāsaka. Ceļi ir ievēroti, un visur var braukt atkal."