Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Zemgalē aug pirmās pavasara sēnes

2008. gada 13. aprīlis 16:31

2107
Zemgalē aug pirmās pavasara sēnes

Neierasti agri mežā šogad izaugušas arī pirmās pavasara sēnes. Izcirtumā netālu no Jaunjelgavas "Staburags" pamanīja parastās bisītes. Lai gan šajās sēnēs ir indīgas vielas, daudzi bisītes lieto pārtikā, informē www.staburags.lv

Bisītes parasti aug smilšainā priežu mežā, izcirtumos agri pavasarī - no aprīļa līdz maija beigām. Tomēr šogad pirmās sēnes no sūnām izspraukušās jau aprīļa sākumā.

 

 

Visbiežāk tās aug tur, kur bojāta augsnes kārta, jaunos priežu stādījumos, izcirtumos, bieži ceļa, meža malās, uz takām, klajumos, ugunskuru vietās, kokmateriālu krautuvēs.

 

 

Tautas medicīnā bisītei ir sāpes remdinoša iedarbība. Uzlējumu lieto locītavu slimību, artrītu, artrožu, radikulīta, reimatisma, poliartrīta, osteohondrozes, kā arī pankreatīta un aizkuņģa dziedzera ārstēšanai. Uzlējumu gatavo no sasmalcinātām kaltētām sēnēm. Ap 100 gramu sēņu aplej ar 150 gramiem degvīna, pēc tam samaisot blīvi noslēdz un tur ledusskapī divas nedēļas. To ierīvē ādā slimības vietās un apsedz ar siltu vilnas šalli.

 

 

Speciālisti iesaka šīs sēnes ēst tikai kaltētas, jo bisītes atkarībā no augšanas vietas var saturēt indi - giromitrīnu. Pēc iedarbības tas ir līdzīgs zaļās mušmires indei. Šī viela, vārot sēnes ūdenī, nesadalās un izgaist kaltējot pusgada laikā. Kaltētām pavasara bisītēm ir ļoti patīkama garša un smarža, labvēlīga iedarbība uz organismu. Vairākās Eiropas valstīs to uzskata par delikatesi.

 

 

Šīs sēnes katru gadu pārdod tirgu, un daudzi cilvēki tās ēd, jo vectēvi un vecmāmiņas tā darījuši. Pirms ēšanas tās obligāti vairākas reizes kārtīgi jānovāra un novārījuma ūdens jāizlej. Nedrīkst šīs sēnes ēst vairākas reizes pēc kārtas un vienlaikus lietot alkoholiskos dzērienus.