Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Projektā iegūtās zināšanas netiks noliktas pūra lādē

Santa Sinka

2008. gada 10. aprīlis 10:24

1299
Projektā iegūtās zināšanas netiks noliktas pūra lādē

Dzīvē nepārtraukti ir jāmācās, beidzot esmu sabiedrībā un apzinos sevi, galvenais ir progresēt, - šīs un vēl daudzas citas atziņas projekta "Pirmspensijas vecuma cilvēku motivācijas veicināšana Vidzemes reģiona attīstībai" dalībnieki atzina tā izskaņā.

 

Noslēdzies Eiropas Sociālā fonda projekts "Pirmspensijas vecuma cilvēku motivācijas veicināšana Vidzemes reģiona attīstībai", uz kuru ieradās dalībnieki no Alūksnes, Valmieras, Valkas, Madonas, Cēsu un Gulbenes rajoniem.

 

Noslēguma pasākumu, kurš norisinājās Smiltenē, atklāja Valkas rajona padomes priekšsēdētājs Uldis Birkenšteins.

 

U. Birkenšteins ir gandarīts par projekta dalībnieku paveikto, un, viņaprāt, šis bijis viens no jaukākajiem projektiem. "Vidzemes reģionā darbaspēks ir nepieciešamas," dalībniekiem uzteic Valkas rajona padomes priekšsēdētājs. U. Birkenšteins pateicās Vidzemes Attīstības aģentūrai, kura šo projektu uzrakstīja.

 

 

Projekta vadītāja Alise Ratniece priecājas, ka projekta dalībnieki bija ne tikai no rajonu centriem, bet arī no pagastiem.

 

Dalībnieki bija dažādi - strādājošie, bezdarbnieki, mājsaimnieki, kā arī tie cilvēki, kuri ilgstoši slimo un nevar strādāt, cilvēki ar dažādām saskarsmes problēmām.

 

"Šī bija tā reize, kad projekta dalībniekiem tika dota iespēja veltīt laiku sev. Kādam projekta aktivitātes bija iespēja atgriezties sabiedrībā un veidot veiksmīgu saskarsmi, kā arī iespēja pilnveidot sevi. Kaut arī vēlmes, iesaistoties projektā, dalībniekiem bija ļoti dažādas, būtiskākās no tām - motivācija un aktivitāte," saka A. Ratniece.

 

Pavisam projektu 2007. gadā uzsāka 105 Vidzemes reģiona dalībnieki, bet veiksmīgi pabeidza 100.

 

Rūta no Apes stāsta, beidzot gribējusi iziet sabiedrībā, jo ilgāku laika posmu bijusi bezdarbniece, tāpēc no piedāvājuma iesaistīties projektā neatteicās. "Lielākais ieguvums man ir tas, ka jau zināmas lietas varu papildinu, tādējādi sevi pilnveidoju," saka projekta dalībniece. Rūta strikti nosaka, ka viņas mērķis ir progresēt sevis pilnveidošanā.

 

"Dzīvē nemitīgi ir jāmācās," tā par savu dalību projektā teic cēsinieks Raimonds Gailītis.Sevis izglītošana, jauniegūtie draugi un prasme sadarboties ar apkārtējiem ir R. Gailīša vērtīgākie ieguvumi projektā, kas lieliski palīdz ēku apsaimniekošanas darbā.

 

 

Vidzemes Attīstības aģentūra izstrādājusi motivācijas programmu ar četriem dažādiem nodarbību modeļiem, lai pilnveidotu sevi.

Savukārt informatīvajos semināros gan projekta dalībnieki, gan interesenti runāja par dažādiem līdzdalības veidiem un motivācijas lomu. Bet radošajā nometnē Gaujienā, dalībnieki izstrādāja rīcības plānu citu pirmspensijas vecuma cilvēku aktivitātes veicināšanai un bukletu par sevi un projektu.

 

A. Ratniece piebilst, ka projektā iegūtās zināšanas jau šobrīd aktīvi tiek izmantotas, lai uzlabotu savu dzīvi. Daudzi dalībnieki turpina sevi pilnveidot, daži apgūst jaunas zināšanas un kāds domā par citiem - palīdz ar labdarības pasākumiem.

 

Fakti par projektu

*Eiropas Sociālā fonda projekts "Pirmspensijas vecuma cilvēku motivācijas veicināšana Vidzemes reģiona attīstībai" ilgst no 2007. gada janvāra līdz 2008. gada aprīļa beigām

 

 

*Valkas rajona grupā bija dalībnieki no Vijciema, Palsmanes, Variņu, Kārķu, Launkalnes un Sedas pagastiem. Kopumā projekta dalībnieki pārstāvēja 30 Vidzemes reģiona pagastus.

 

 

*Motivācijas programmas nodarbības projekta dalībniekiem ļāva apzināties savu lomu ģimenē un sabiedrībā, saprast, kāpēc esmu tāds, kāds esmu, un citi tik dažādi, pārvarēt tās problēmas, kas katram ir, apzināties savas spējas un iespējas, apgūt komunikācijas, saskarsmes un lietišķās etiķetes principus.