Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenes slimnīca: Sen lolotais sapnis beidzot piepildījies

Santa Sinka

2008. gada 8. aprīlis 10:53

1332
Smiltenes slimnīca: Sen lolotais sapnis beidzot piepildījies

Smiltenes Sarkanā Krusta slimnīcā uzstādīta moderna sterilizācijas iekārta, kas būtiski atvieglo mediķu darbu nodaļās. Liels ieguvums slimnīcai ir tas, ka sterilizāciju vada un darbu veic operāciju māsa, kura šīs lietas vislabāk pārzina.

 

"Beidzot esam sasnieguši sen loloto," tā par moderno sterilizēšanas iekārtu, kas darbojas jau otro mēnesi, priecājas Slimnīcas galvenā māsa Inga Priedīte.2006. gada 1. jūlijā tika izdoti Ministru kabineta noteikumi, kas stingri nosaka higiēnas pamatprasības visās ārstniecības iestādēs. Likumā sterilizēšanas prasības ir izstrādātas tik smalki, ka ar nolietojušām iekārtām darbu pienācīgi nevar veikt.

 

 

Apgūtas jaunākās zināšanasModernā sterilizēšanas sistēma simtprocentīgi šobrīd nedarbojas, jo nav vēl lietošanas instrukcija mazgājamai mašīnai. Jaunā sterilizēšanas iekārta nodrošina sterilu instrumentu ilgāku glabāšanu, jo tos nav nepieciešams karsēt tik bieži kā iepriekš.

 

"Slimnīcā uzstādīts ir lielais autoklāvs, kurš iebūvēts sienā, aiz kuras atrodas sterilā telpa. Šajā telpā neviens cits kā speciālists, kurš veic sterilizēšanas darbus, iekļūt nevar," skaidro Priedīte.Sterilizēšanas darbus veic divi cilvēki, kuri šim darbam ir speciāli apmācīti dažādos kursos. Kursos tika iegūtas jaunākās zināšanas, kas nepieciešamas veiksmīgam darbam ar jauno iekārtu.I. Priedīte uzskata, ka liels ieguvums ir operāciju māsa, kas strādā pie sterilizēšanas iekārtas, jo viņa ir kompetenta šajā jomā (tīrība, dezinfekcija un sterilizēšana).

 

 

Atšķirība ir lielaSmiltenes slimnīcas galvenā māsa I. Priedīte pastāstīja, ka nekur Latvijā šī sistēma nav pilnībā sakārtota, toties viskvalitatīvākā tā ir Traumatoloģijas institūtā un Dzemdību namā.Vēl ir iegādāta marķēšanas pistole, ar kuru uz sterilizētā materiāla iepakojuma varēs uzspiest sterilizēšanas datumu, derīguma termiņu, nodaļas kodu un speciālista vārdu, kurš veicis darbu. Un to visu pēc tam var ielīmēt pacienta slimības vēsturē.

 

"Strādājot ar jauno iekārtu, atšķirība ir liela, jo agrāk tas viss bija roku darbs, bet tagad lielākoties automātika," saka autoklāviste Evita Seļugina.Iepriekš E. Seļugina strādāja ar 80. gadu iekārtu, bet tagad izgājusi autoklāvu kursus, lai varētu strādāt ar modernām ierīcēm.