Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas rajonā pelna mazāk nekā vidēji valstī

Aldis Dubļāns

2008. gada 29. marts 08:36

1786
Valkas rajonā pelna mazāk nekā vidēji valstī

Kopš 2007. gada Centrālā statistikas pārvalde sāka publicēt datus par vidējo mēneša darba samaksu privātā sektora komercsabiedrībās, kurās nodarbināto skaits bija 50 un vairāk sadalījumā pa republikas nozīmes pilsētām un rajoniem.

Pērn ir bijis lielākais

 algas pieaugums desmitgadē

 

 

Valkas rajona privātajās komercsabiedrībās ar šādu nodarbināto skaitu vidējā mēneša bruto alga 2007. gadā sasniedza 384 latus, bet valstī vidēji šis rādītājs bija 455 lati."Dati par darba samaksas izmaiņām Valkas un citos rajonos pieejami tikai par sabiedrisko sektoru un privātā sektora komercsabiedrībām ar nodarbināto skaitu 50 un vairāk. Sabiedrisko sektoru veido valsts un pašvaldību budžeta iestādes un komercsabiedrības, kā arī komercsabiedrības ar valsts vai pašvaldību kapitāla daļu 50 un vairāk procentu," "Ziemeļlatviju" informē CSP Valkas Informācijas centra statistiķe Liene Demidoviča.

 

 

Visstraujāk algas augušas gada nogalēPēc CSP datiem, mēneša vidējā bruto darba samaksa valstī 2007. gadā, salīdzinot ar 2006. gadu, pieaugusi par 31,5 procentiem, kas ir vislielākais pieaugums pēdējo desmit gadu laikā.Vidējā bruto darba samaksa šajā laikā ir palielinājusies no 302 līdz 398 latiem, no tās sabiedriskajā sektorā palielinājusies no 350 līdz 474 latiem, bet privātajā sektorā - no 277 līdz 362 latiem.

 

Vislielākais darba samaksas pieaugums pērn bija vērojams trešajā ceturksnī, kad vidējā darba samaksa pirms nodokļu nomaksas mēnesī sasniedza 404 latus, kas ir par 32,9 procentiem vairāk nekā attiecīgajā laikā gadu iepriekš.

 

Savukārt Valkas rajona sabiedriskajā sektorā tas ir bijis ceturtajā ceturksnī. Šajā periodā vidējā mēneša darba samaksa pieauga par 37,8 procentiem. Rajona valsts un pašvaldību budžeta iestādēs nodarbināto vidējā bruto alga mēnesī 2007. gadā sasniedza 352 latus, bet valsts un pašvaldību komercsabiedrībās un jauktā īpašuma komercsabiedrībās, kurās valstij vai pašvaldībai pieder vismaz puse kapitāla daļu, vidējā bruto alga pērn bija 360 latu mēnesī.

 

 

Ziņas par atalgojumu atšķirasNupat arī interneta portāls www.tavsdarbs.lv ir veicis plašu aptauju par strādājošo algu un noskaidrojis, ka pašlaik vidējā darba alga pēc nodokļu nomaksas Latvijā ir 440 latu mēnesī un atalgojumu vismaz 400 latu apmērā saņem 41 procents Latvijas darba ņēmēju.

 

Vislabāk apmaksātie darbinieki ir enerģētikas, finanšu, informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju nozarēs. Šo nozaru darbinieku vidējais atalgojums pārsniedz 500 latus mēnesī pēc nodokļu nomaksas. Protams, šie dati var jūtami atšķirties no patiesās situācijas, jo aptaujāti ir tikai šā portāla lietotāji.