Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Aicina uzmanīt pārtikas derīguma termiņu

2008. gada 21. marts 15:06

926
Aicina uzmanīt pārtikas derīguma termiņu

Labi zināms, ka svētku dienās pārtikas apgāde veikalos un tirgos nereti pieklibo, un arī pārdevējas ne pārāk vērīgi seko derīguma termiņiem. Tādēļ arī Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) solās pastiprināti strādāt un aicina iedzīvotājus būt mazliet uzmanīgākiem un vērīgiem, raksta www.rekurzeme.lv

PVD preses sekretāre Solveiga Smiltene iedzīvotājiem ieteic būt modriem un sekot iegādāto produktu derīguma termiņam, marķējumam un uzglabāšanas temperatūrai. Tas nepieciešams, lai izvairītos no vecas pārtikas izraisītām saslimšanām. PVD ieteic aplūkot pārtikas produkta marķējumu, lai zinātu, kāds ir produkta derīguma termiņš, uzglabāšanas temperatūru un apstākļus.Augsta riska pārtiku - gaļu un gaļas produktus, zivis un zivju produktus, pienu un piena produktus, tāpat salātus un saldos ēdienus, jāuzglabā tikai un vienīgi aukstumā - temperatūrā, kādu ražotājs norādījis uz preces iepakojuma (visbiežāk tā ir +2 līdz +6°C).

 

 

Olām uzglabāšanas temperatūru ražotājs ir norādījis marķējumā uz olu kastes. Šo padomu PVD ieteic neaizmirst arī atgriežoties arī mājās.

 

 

Agrāk uz olas tika norādīts tās derīguma termiņš. Tagad tas norādīts uz olu iepakojuma. Tādēļ, ja nopirktās olas tiek izņemtas no iepakojuma, to lietotājam būtu jāsaglabā iepakojums, vai citādā veidā jāseko olu derīguma termiņam (ja olas netiek izlietotas uzreiz). Uz olas jābūt norādītam olu ražošanas uzņēmuma (dējējvistu novietnes) reģistrācijas numurs, kas sastāv no:

·skaitļa, kas apzīmē dējējvistu turēšanas veidu;

 

 

·dalībvalsts koda (Latvijai - LV);

 

·Pārtikas un veterinārā dienesta piešķirtā vienreizējā identifikācijas numura;

 

·papildus zīmes, kas identificē viena ganāmpulka atsevišķas mītnes.

Piemēram: 3 LV 1234 1

 

Pirmais skaitlis (3) šajā piemērā norāda, ka dējējvistas tiek turētas sprostos.

 

Sniedzam visu iespējamo šo skaitļu atšifrējumu:

 

1 - brīvā turēšana;

 

2 - turēšana kūtī;

 

3 - turēšana sprostos;

 

0 - bioloģiskā ražošana (t.i. lauksaimniecības metode ar speciālām prasībām).

 

LV - dalībvalsts kods (dotajā piemērā tā ir Latvija);

 

1234 - PVD piešķirtais vienreizējās identifikācijas numurs;

 

1 - papildus zīme, kas identificē šī konkrētā ganāmpulka atsevišķu mītni.

 

Pēc iepirkšanās vēlams saglabāt pirkuma čeku! Par konstatētajiem pārkāpumiem, minot precīzu informāciju, pircējus aicinām zvanīt uz PVD diennakts uzticības tālruni - automātisko atbildētāju 67027402 .