Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Latviešiem ārzemēs iespējams piedalīties dažādos Lieldienu pasākumos

2008. gada 23. marts 00:01

2057
Latviešiem ārzemēs iespējams piedalīties dažādos Lieldienu pasākumos

Interneta portāls latviešiem ārzemēs www.latviesi.com jau otro gadu aicināja informēt par Lieldienu pasākumiem pasaulē. Šogad portāla redakcija apkopojusi informāciju par 64 Lieldienu svinībām 10 pasaules valstīs.

 

 

Dažādi Lieldienu ieskaņas pasākumi latviešiem visā pasaulē rīkoti jau sākot no marta vidus. Nīderlandē, Īrijā un Krievijā notikuši pasākumi mazajiem latviešiem, lai jau laicīgi sagatavotos svētkiem un iepazītu latviskās svētku tradīcijas. Ievadot Kluso nedēļu, daudzviet notikuši Pūpolsvētdienas dievkalpojumi.

Šonedēļ, kad tiek atzīmēta Zaļā Ceturtdiena, uz dievkalpojumiem un kopīgiem pasākumiem latvieši tiks aicināti gandrīz visur pasaulē. Lieldienas tiks svinētas kaimiņos esošajā Lietuvā. Tur svētku svinības rīkots latviešu centros Kauņā, Akmenē, Sventājā un Viļņā. Svinību ietvaros paredzēti saviesīgi pasākumi, olu ripināšana, konkursi par skaistāko olu, rotaļas, sadziedāšanās un cienāšanās ar Lieldienu mielastu, turklāt Viļņā latviešiem būs iespēja noskatīties filmu „Rīgas sargi".

 

 

Gruzijā uz Lieldienu svinībām aicinās Gruzijas latviešu biedrība „Ave Sol", rīkojot gan Lieldienu olu konkursu, gan olu lasīšanas un nešanas sacensības, kā arī citas jautras atrakcijas, kuru starpā būs iespējams noskatīties arī bērnu gatavoto deju priekšnesumu.

Lieldienu dievkalpojumi notiks lielākajos latviešu centros Lielbritānijā - Londonā, Rofantā un „Straumēnos", bet uz Lieldienu laika pasākumiem nedaudz vēlāk tiks aicināti latvieši arī Bristolē, Svonsijā un Gērnsijas salā.

 

 

Tautieši Īrijā svētku laikā varēs apmeklēt latviešu dievkalpojumus Dublinā, kur tos vadīs Īrijas latviešu draudzei nesen kalpot sākušais mācītājs Uģis Brūklene. Dublinas latvieši Lieldienu laikā aicināti piedalīties filmu vakarā, kurā demonstrēs filmu „Kristus ciešanas", bet pašās Lieldienās pie latviešiem Dublinā viesosies arī slavenie „Čikāgas piecīši", kuri martā koncertē Īrijā. Aktīvāk pavadīt svētkus aicināti latvieši Limerikā, piedāvājot izmantot brīvās dienas gan kopīgām ekskursijām pa Īrijas Rietumkrastu, gan organizējot zolītes čempionātu un balli, kurā muzicēs grupa „Brenča muzikanti" no Latvijas.

 

 

Krievijā latvieši uz Lieldienu svinībām aicināti Omskā, kur vispirms tiks rīkotas kopīgas lūgšanas vietējās latviešu katoļu un luterāņu draudzēs, bet pēc tam notiks svētku pusdienas un dažādas atrakcijas. Maskavā latvieši piedalīsies olu konkursā, veiklības sacensībās, būs arī karaoke un cienasts ar latviskiem ēdieniem. Sanktpēterburgā notiks olu ripināšanas sacensības, Laimes meklēšana, putnu dzīšana un citas atrakcijas ar latviešiem raksturīgām Lieldienu paražām. Krasnojarskā latvieši svētkus svinēs pēc senajām tradīcijām, dodoties arī šūpoties, ieperot viens otru ar pūpoliem un rīkojot dažādas spēles un rotaļas ar Lieldienu olām. Savukārt tālajā Magadānā latviešiem tiks organizētas spēles un rotaļas, dziesmu dziedāšana un dejošana, turklāt būs arī konkursi, kuru uzvarētāji tiks pie jaukām balvām.

 

 

Minsteres latviešiem Vācijā sagatavoties svētkiem palīdzēs folkloriste Ilga Reizniece, aicinot visus arī uz kopīgu pavasara iedziedāšanu un olu krāsošanu. Turklāt arī latviešiem Minsterē būs iespēja svētku laikā noskatīties filmu „Rīgas sargi", bet pēc kino baudīšanas ikviens tiks aicināts turpināt svētku svinības Minsteres latviešu centrā.

 

 

Portāla redakcija pateicas visiem, kas iesūtīja informāciju un informēja par Lieldienu pasākumiem, ko latvieši rīko daudzviet pasaulē!

 

 

Līdzīgas akcijas portāls www.latviesi.com veicis arī iepriekš. 2007.gadā tika apkopota informācija par 53 Lieldienu pasākumu vietām 13 pasaules valstīs, pirms Jāņiem portāla datubāzē bija atrodama informācija par 31 svinību vietu 13 pasaules valstīs, 18.novembra svinību datubāzē tika apkopota informācija par 83 svinību vietām 27 pasaules valstīs, savukārt uz Ziemassvētkiem portālā bija pieejama informācija par 104 svinību vietām 18 pasaules valstīs.