Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pasaule kļūst brutāla

Arturs Goba

2008. gada 24. marts 21:15

1133
Pasaule kļūst brutāla

Valsts varas pamatu izskalošana Latvijā nupat sasniegusi augstāko aktivitāti. Šajā procesā organiski ietilpst arī bezatbildīgu politikāņu aicinājumi uz referendumiem visai apšaubāma pamatojuma jautājumos.

 

 

Ja arodbiedrību līderis Krīgers gribētu pakalpot tautai, tad vispirms gan vajadzētu stiprināt pašas arodbiedrības, kas pagaidām kalpo tikai savu priekšnieku algu nodrošināšanai.Referendums Satversmes grozīšanas jautājumā šķietami tiek gatavots tagadējo opozīcijas partiju interesēs. Sak, gāzīsim "nepareizo" Saeimu un vēlēsim "pareizo". Labi, bet pastāv iespēja, ka nākotnē pozīcija ar opozīciju mainās vietām, un tad zaudētāji atkal sarīkos lietussargu mītiņus un pieprasīs gāzt tikko ievēlēto Saeimu. Un tā tik ilgi, kamēr Latvija paliek bez valdības vispār.

 

Otrs iecerētais referendums pensiju jautājumā ir absurds. Satversmē skaidri un gaiši norādīts, ka referendumus var rīkot gandrīz par jebkuru jautājumu, izņemot valsts budžetu. Rezultātā referenduma balsojumu budžeta jautājumā būs spiesta atcelt Satversmes tiesa. Tas liecina, ka ažiotāžas rīkotājiem ir pavisam citi un ne visai tīri nodomi.

 

 

Kaut kas tomēr notiekLīdz šim bijis tā, ka latvietis vienmēr norējis citu latvieti, kamēr cittautieši zvejojuši saduļķotā ūdenī. Ja latvietis par sertifikātiem privatizē uzņēmumu, to vajag noriet. Ja to pašu uzņēmumu privatizē kāds cittautietis, tad valda klusums, kaut jaunais īpašnieks citu neko nedara, kā demontē iekārtas, lai pārdotu metāllūžņos. Ja latvietis Rīgā vai Jūrmalā nopērk dārgu namu, tad tāds uzskatāms par zagli un blēdi. Ja Latvijā ierodas kāds ārzemnieks, kurš ar nopirktu pilsoņa pasi iegūst tiesības sapirkt kaut pusi Jūrmalas, tad to mēs uzskatām par investīcijām.

 

Tāpēc cerīga šķiet mūsu kriminālpolicijas uzdrošināšanās aizturēt miljonāru Igoru Ivanovu un viņa komandas biedrus. Kas vainojams uzņēmējas Ellas Ivanovas slepkavībā, ir viegli izsecināms ar loģisku spriedumu palīdzību, par to mazliet aizplīvurotā veidā es tiku jau vairākkārt rakstījis. Varbūt beidzot sagaidīsim īsto Latvijas attīrīšanu no bandītiskā kapitāla visatļautības.

 

Tieši svešzemju bandītiem pašlaik izdevība sirot mūsu zemītē, jo tauta aizņemta ar vaimanām par augsto inflāciju. Un tā tas turpināsies visu šo gadu, jo lielie cipari ir tik biedējoši, ka reti kurš spēj analizēt patieso situāciju. Bet fakti ir tādi, ka janvāra inflācijas līmenis vilksies līdzi kā vilciena vagons no mēneša uz mēnesi, nedaudz pazeminoties tikai gada beigās, kad pietiekami augsts bija jau pagājušā gada bāzes līmenis. Ja cigaretēm cenas dubultojās, tad tādas tās paliks un pieauguma procents vairs nebūs jūtams tikai 2009. gada janvārī. Igauņi akcīzi cigaretēm palielināja agrāk, tāpat viņiem šie rādītāji inflācijas ciparu vairs neietekmē.

 

 

Brutalitātes vairošanaKrievija galvenos ienākumus gūst no energoresursu eksporta, tāpēc Kremlis ieinteresēts noturēt augstas cenas naftai un gāzei. Lai to spētu, vajadzīgi militāri konflikti tajos reģionos, kur bagātas dabas resursu iegulas. Nupat Taizemē arestēts krievu ieroču kontrabandists Viktors Buts, kurš daudzus gadus nāves rīkus piegādājis visiem iespējamiem konfliktu rajoniem. Ir pamats domāt, ka Buts ir darbojies tiešā Federālā drošības biroja vadībā un starp ieročiem bijušas gan zenītraķetes, gan bruņutransportieri un helikopteri. Savukārt Kolumbijas narkotiku karteļi pēc krievu rasējumiem mēdz būvēt zemūdenes ar 200 tonnu kravnesību katru.

 

Ja ticam Rietumu preses ziņām, tad viens no Al Qaeda līderiem un bin Ladena labā roka Almans el Zavahiri teroristiskai darbībai ticis sagatavots slepenā čekistu mācību bāzē Dagestānā 1996. gadā. Par šī noslēpuma publiskošanu bijušais čekists Litviņenko Londonā samaksāja ar dzīvību.

 

Gada sākumā Krievijas ģenerālštāba priekšnieks Balujevskis daudzus pārsteidza ar paziņojumu, ka Maskava patur tiesības lietot apsteidzošu kodoltriecienu. Par ieganstu šādam kareivīgumam kalpoja piecu bijušo NATO ģenerāļu vēstule ASV prezidentam un NATO pavēlniecībai, aicinot Rietumu militārajā doktrīnā paredzēt apsteidzoša (preventīva) atomtrieciena iespējamību. Konkrēti mērķi gan netika nosaukti, bet Maskava nezin kāpēc sāka nervozēt. Minēto piecu ģenerāļu skaitā pats redzamākais ir Džons Salikašvili, kurš deviņdesmitajos gados komandēja NATO spēkus Eiropā (Tbilisi viņa vārdā nosaukta iela).

 

Maskavas retorika, lamājot ASV, ir pamatota nesodāmības apziņā. Lamāt Ķīnu vai Irānu Krievijā neviens neuzdrošinās. Par lielāko brēku kļuva ASV nodoms izvietot pretraķešu sistēmas Čehijā un Polijā. Bet nu zudusi arī šī iespēja, jo Polijas premjera un ASV prezidenta sarunu rezultātā paziņots, ka minēto objektu darbības nodrošināšanai tiek pieaicināti krievu virsnieki. Jo šīs pretraķešu sistēmas taču no paša sākuma iecerētas kā vairogs pret tiem draudiem, kas nāk no Austrumiem.