Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Virtuves noslēpumi: Lieldienās – apaļi un saulaini ēdieni

Aldis Dubļāns

2008. gada 21. marts 09:30

2296
Virtuves noslēpumi: Lieldienās – apaļi un saulaini ēdieni

Strauji tuvojas Lieldienas. Protams, šajos svētkos nozīmīgākie un ierastākie ir olu ēdieni, taču katrā ģimenē ir savas tradīcijas. Neviens jau nevar skaidri definēt, kurš ir un kurš nav liekams Lieldienu maltītes galdā, un diezin vai prāta darbs ir visu noreducēt līdz olām un pīrāgiem. Brīvdienās ir gana daudz laika, lai pašķirstītu recepšu grāmatas un izmēģinātu kaut ko jaunu, tīkamu, varbūt neierastu, piemēram, slāviskos pashu vai kuliču.

 

 

Pikantās olasNepieciešams: 250 gramu sīpolu, 250 gramu tomātu, divi āboli, viens mārrutks, 100 gramu speķa, naža gals paprikas pulvera, sāls un cukurs pēc garšas, sešas līdz astoņas vārītas olas, glāze skāba krējuma.Gatavošana; smalki sagrieztus sīpolus, speķi, tomātus, ābolus un mārrutkus sautē uz lēnas uguns pusstundu, izberž caur sietu, pievieno papriku un atdzesē. Atdzisušai masai pieliek krējumu, sajauc un pārlej olām, kuras iepriekš gareniski pārgrieztas uz pusēm un sakārto traukā.

 

 

Tradicionāli pildītās olasNepieciešams: olas, majonēze, pipari, sinepes, sāls un zaļumi.Pagatavošana: uzvāram cieti vārītas olas (vārīšanas ilgums apmēram astoņas minūtes). Kad olas uzvārījušās un mazliet atdzisušas tās pārgriež uz pusēm un izņemam olu dzeltenumus. Tos ieliekam atsevišķā bļodiņā un pagatavojam pildījumu ar majonēzi, sinepēm, sāli un pipariem. Kad tas gatavs, ievietojam ar karotītes palīdzību atpakaļ olā. Apkaisām ar zaļumiem. Pildījumam var izmantot arī smalki sagrieztu šķiņķi, šprotes, tunci, lasi un tā joprojām.

 

Lieldienu saldēdiensNepieciešams: 700 gramu biezpiena, 100 gramu rozīņu, divu olu dzeltenumi, 250 mililitru kafijas krējuma, 100 - 150 gramu cukura, vanilīncukurs.Pagatavošana: Krējumu ar vanilīncukuru uzvāra, pielej pamazām pie saputotiem olu dzeltenumiem, uzkarsē, bet nevāra. Atdzesē. Atdzisušu samaisa ar sasmalcinātu biezpienu un rozīnēm. Pasniedz ar saldu mērci.

 

 

Lieldienu kuličsNepieciešams: kilograms miltu, 12 olu dzeltenumu, 100 gramu rozīņu, 100 gramu sukāžu, 300 gramu cukura, 300 gramu sviesta, 50 gramu mandeļu, divas glāzes salda krējuma, 50 gramu rauga,pusi paciņas vanilīncukura, tējkarote sālsPagatavošana: no krējuma, puses miltu un rauga pagatavo rauga mīklu. Uzrūgušai mīklai pieliek ar cukuru saputotu sviestu un olu dzeltenumus, labi sajauc un samīca ar atlikušajiem miltiem, pieliek rozīnes, sukādes, sakapātas mandeles, uzraudzē, liek veidnē, vēlreiz uzraudzē un cep.

 

 

Ābolu kugels (ebreju ēdiens)Nomazgā un notīra divus ābolus, katru sadala četrās daļās un izgriež serdi. Ābolus sagriež šķēlēs un pārlej ar citrona sulu. Rozīnes nomazgā, pēc tam ieliek sietā un nosusina ar papīra dvieli. Tās pievieno āboliem, pārkaisa ar kanēli un samaisa. Divas olas sakuļ ar sāli un cukuru, līdz izveidojas biezas putas. 350 gramu baltmaizes sagriež nelielos gabaliņos, ieliek bļodā un pārlej ar 200 mililitriem karsta ūdens. Pēc tam maizi izspiež, pievieno sakultās olas un rūpīgi samīca, līdz izveidojas viendabīga masa. Tai pievieno mīkstu sviestu (50 g) un vēlreiz samīca. Augļu masu pievieno maizes masai un viegli samaisa. Cepeškrāsni sasilda līdz 175 grādiem. Cepšanas formu ieziež ar sviestu, tajā ievieto mīklu un cep 45 - 50 minūtes, līdz izveidojas zeltaina virsējā kārtiņa.