Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Demokrātija un dēmonokrātija

Arturs Goba

2008. gada 15. marts 07:54

936
Demokrātija un dēmonokrātija

Ja paklausās Maskavas politiķu runas, tad pasaulē vienīgā patiesās demokrātijas un taisnības zeme ir Krievija. Turklāt šī pareizuma citadele nepārtraukti atrodas naidīgu un nedemokrātisku režīmu ielenkumā. Šajā saistībā varam minēt gandrīz gadu vecus notikumus Tallinā, kad "fašisti" igauņi pārvietoja bronzas Aļošu.

Saistībā ar Latviju katru gadu Maskavas televīzijas kanāli, laikrakstu redakcijas un, protams, Ārlietu ministrija cītīgi gatavojas 16. marta sagaidīšanai, kad, kā zināms, pa Rīgas ielām drasē esesiešu bataljoni. Vienīgi daži gaišāk domājoši žurnālisti cenšas savu iespēju robežās atgādināt, ka Krievijas pareizuma etalons nekādā ziņā nav uzskatāms par paraugu pārējai pasaulei.Vēsturnieks un publicists Leonīds Mļečins nesen gatavoja filmu par Otro pasaules karu, šai nolūkā iepazinās ar kara liecībām mums tuvajā Novgorodas apgabalā. Secinājums satriecošs, jo izrādās, ka vēl aizvien krūmājos un purvos atrodami kritušo sarkanarmiešu kauli, jo nekad nevienam nav ienācis prātā, ka mirušos vajadzīgs apbedīt. Teiksim, lielceļa malā palikuši guļam 17 slēpotāji. Pusgadsimtu vietai garām braukuši gan partijas komiteju sekretāri, gan kara komisāri, mediķi, mežsargi, un neviens nav uzskatījis par vajadzīgu parūpēties par pašu cilvēciskāko aktu - apbedīšanu. Bet katru gadu 9. maijā mītiņos tiek skandēts: "Neviens nav aizmirsts, nekas nav aizmirsts!"

 

 

Vēlēšanas bez izvēlesIr žurnālisti, kuri prezidenta vēlēšanas Krievijā vispār vairās saukt par vēlēšanām. Pat tad, ja balsošanu uzskatām par brīvprātīgu, vienīgais saprātīgais piedāvājums bija Medvedevs. Komunists Zjuganovs bauda tikai vecīšu atbalstu, bet Žirinovskis ir klauns un skandālists, kurš pilda vecās raudzes čekistu uzdevumu. Lai notikums vispār izskatītos pēc vēlēšanām, no partijas "Vienotā Krievija" rindām tika izraudzīts uz ātru roku tapušais "demokrāts" Bogdanovs, par kuru bija skaidrs, ka viņš nav konkurents pārējiem kandidātiem. Tautā nepazīstams dīvainis, turklāt masonu ložas vadonis. Kad krievi dzird vārdu masons, tūdaļ iedomā par "žīdmasoniem", un ikviens puika gatavs tādu nomētāt vienalga ar ko. Kremļa politikas tehnologi tik ļoti baidās no varbūtējās opozīcijas, ka mēdz nodrošināties ar lielu rezervi.Tagad tiek zīlēts, kas notiks turpmāk. Ar 7. maiju Krievijā būs jauns prezidents, Putinam kļūstot par premjeru. Vieni saka, ka būs divvaldība. Citi domā, ka Putins pildīs reģenta lomu, kamēr Medvedevs "kļūst pilngadīgs". Vēl citi paredz lielu kašķi starp diviem varas centriem.Der ielāgot, ka Medvedevu nebūt nevēlējās visa Putina komanda. Tika pat atgādināts, ka Medvedeva dzīslās rit ebreja asinis. Tāpēc turpmākie notikumi būs atkarīgi no globālās ekonomiskās situācijas un klanu cīņas pašā Krievijā. Ja spēka struktūras konstatēs, ka Medvedevs nebūt nav liberālais zēniņš, jaunais prezidents savas pozīcijas nostiprinās. Krievijā iespējams tikai viens varas centrs.Katrs cilvēks piešķirto varu cenšas realizēt pa savam. Ļoti bīstami ir maigas dabas inteliģentiņi, pie kādiem var pieskaitīt arī Medvedevu. Nokļuvuši situācijā, kad amats prasa lietot bardzību, šādi inteliģenti var kļūt despotiski un ļoti cietsirdīgi. Ja Putins mīlēja lietot prastu gangsteru žargonu, ieskaitot slaveno teicienu par "purduļu izsmērēšanu", tad profesora dēls Medvedevs pratīs saglabāt labi audzināta cilvēka reputāciju pat gadījumos, ja klanu cīņā ripos galvas.Protams, kādu laiku Putins paliks lielajā politikā. Jautājums tikai, cik ilgi. Otrpus okeānam Krievijas notikumi pasauli vairāk interesē naftas un gāzes piegāžu kontekstā. Mazliet neomulīgi neprognozējama kaimiņa tuvumā jūtas daudzas mazvalstiņas, un šāda bažīguma atmosfēra saglabāsies tik ilgi, kamēr pati "varen plašā" sašķelsies vairākās suverēnās valstīs. Agri vai vēlu tas notiks.Uz notikumiem pasaules mērogā daudz lielāku ietekmi vat atstāt novembrī gaidāmās prezidenta vēlēšanas ASV. Ļoti dramatiska un saistoša ir galveno kandidātu izraudzīšana. Lai lasītāji labāk izprastu notiekošo, gribu paskaidrot, ka pašlaik noris priekšvēlēšanu kampaņa, kurā par saviem favorītiem balso tikai partiju biedri. Tam, ka tagad Republikāņu partijai palicis tikai viens kandidāts - 71 gadu vecais Vjetnamas kara veterāns Makeins, ir tikai simboliska nozīme. Šīs partijas pārstāvim salīdzinoši mazas izredzes uzvarēt demokrātu pārstāvi, jo tautā ļoti nepopulārs kļuvis tagadējais prezidents Bušs.

 

 

Tauta alkst pārmaiņu.Demokrātu nometnē aizvien turpina cīkstēties Hilarija Klintone un Baraks Obama. Gala iznākumā lielākas izredzes uzvarēt mulatam Obamam.Vēl pirms pusgadsimta Amerikā trakoja rasisms. Pavērsiens notika 1968. gadā pēc Mārtiņa Lutera Kinga nogalināšanas. Prezidents Bušs ir pirmais, kurš varas augstumos izvirzīja tumšādainos mulatus Pauelu un Raisu. Tāpēc sabiedrība gatava pieņemt afroamerikāni arī prezidenta postenī, vienlaikus cerot uz nopietnām pārmaiņām laikā, kad pie durvīm klauvē ekonomiskā krīze.Gribu tikai piebilst gaišreģes Braunas pareģojumu. Brauna savās publikācijās pauž redzējumu, ka nākamais ASV prezidents negaidīti mirs ar sirdslēkmi. Vietā stāsies varen kareivīgs viceprezidents, kurš gribēs karot ar Ziemeļkoreju. Dzīvosim - redzēsim.