Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Ceļ godā Trikātas un Smiltenes piensaimnieku ražojumus

Santa Sinka

2008. gada 5. marts 08:49

4724
Ceļ godā Trikātas un Smiltenes piensaimnieku ražojumus

Jaunie pavāri no visas Latvijas konkursā "Jaunais profesionālis 2008" rādīja savas prasmes, gatavojot siera plates. Siera delikatešu paraugdemonstrējumos pavāri izmantoja arī akciju sabiedrības "Smiltenes piens" un "Trikātas siers" ražojumus.

 

No 28. februāra līdz 2. martam Rīgā, izstāžu kompleksā "Ķīpsala", notika izstāde "Skola 2008", kuras ietvaros četras dienas risinājās Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu profesionālās meistarības konkurss "Jaunais profesionālis 2008".Lai gan neviena no konkursa sešām fināla komandām nepārstāvēja Valkas rajonu, jaunie konkursanti savos radītajos kulinārijas brīnumos izmantoja "Smiltenes piena" ražoto "Ugliča" sieru un "Trikātas siera" - "Blue" un "Sniega bumbas".

 

 

Svarīgākais uzdevums - siera platesJau sešus gadus biedrība "Siera klubs" ar lielu atbildību un interesi sadarbojas ar Profesionālās izglītības administrācijas vidusskolām, un tāpēc atbalstīja konkursu "Jaunais profesionālis"."Siera kluba" valdes priekšēdētāja Vanda Davidanova stāsta, ka bija gandarījums redzot, kā četras dienas strādāja jaunie pavāri un rādīja savas prasmes, izmantojot arī sieru. "Viņu svarīgākais uzdevums bija sagatavot siera plates, kā arī desertu un otro ēdienu. Konditorejas izstrādājumu paraugdemonstrējumos pavāriem bija nepieciešams siers," stāsta V. Davidanova.

 

 

Izmanto Trikātas un Smiltenes sieruViņasprāt, pavāri labi pazīst šos produktus, ir izpētījuši tā garšas, kulinārās īpatnības un tos notestējuši.Pasākumā piedāvātais siera sortiments bija plašs, no tā pavāri izvēlējās Trikātas "Blue" un "Sniega bumbas", Valmieras "Brie", Smiltenes "Ugliča" sieru, Limbažu "Monterigo", Talsu rituļus, Cesvaines "Holandes" sieru, Dundagas "Taizelis", Jaunpils kūpināto mednieku sieru, kā arī Kazdangas un Mālpils sieru. Tie visi visdažādākajos veidos tika celti galdā, un ēdienu gatavošanas procesu varēja vērot daudzi jo daudzi izstādes apmeklētāji.Protams, jauno pavāru sniegumu vērtēja žūrija, kuru pārstāvēja arī "Siera kluba" biedri - restorāna "Preatore" šefpavārs Uldis Krebs un SIA "Augstceltne" ēdināšanas kompleksa šefpavārs Juris Karlsons.J. Karlsons stāsta, ka konkursā bija vērojama augsta meistarība, precizitāte, izdoma un uzņēmība. "Viņu sagatavotās siera plates bija īsti mākslas darbi - krāšņas, gaumīgas un bagātīgas. Šādu rezultātu ļāva sasniegt mūsu sieri, jo katrs no tiem ir citādākas krāsas, konsistences un garšas," tā par katra uzņēmuma ražojumiem stāsta žūrijas komisijas loceklis."Siera kluba" valdes priekšsēdētāja un lauku firmas "BBC PLUSS" direktors Uldis Veids sveica konkursa uzvarētājus, pasniedzot viņiem vērtīgas dāvanas. Konkursā "Jaunais profesionālis 2008" uzvarētāja rīdzinieks Vitālijs Pišņakovs, kurš tālāk savu meistarību demonstrēs Roterdamā - Eiropas jauno profesionāļu konkursā "Euro­Skills".Profesionālās izglītības administrācijas vadītāja Ilze Brante "Siera klubam" pasniedza izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes parakstītu pateicību.V. Davidanova uzskata, ka tā ir pateicība katram piena pārstrādes uzņēmumam, kas ražo sieru.