Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Smiltenē pirmizrāde saviļņo skatītājus

Sandra Pētersone

2008. gada 1. marts 12:57

1412
Smiltenē pirmizrāde saviļņo skatītājus

Smiltenes Tautas teātris publikas vērtējumam trešdien nodeva savu jaunāko iestudējumu - rumāņu dramaturga Mihaela Sebastjana melodrāmu ar komēdijas elementiem "Nezināmā zvaigzne". Uz visām septiņām izrādēm martā biļetes jau ir izpirktas.

Pirmizrādē publikas emocijas apliecināja, - Smiltenes Tautas teātris ir radījis darbu, kurš skatītājiem patiks. Šī nav parasta asaraina melodrāma, bet gan spēcīgs dramaturģiskais materiāls ar pārdomu pēcgaršu. Izrādes galvenās tēmas ir mīlestība, vientulība, mazpilsētas provinciālisma vide, kura līdzīgi rūsai saēd talantīgas personības."Luga ir par pamošanos, par to, ka mēs dzīvojam rutīnā. Ir jānāk kādam sitienam no Dieva vai ļaužu puses, kā šinī gadījumā, lai cilvēks pamostos un saprastu, ka ar materiālo pasauli un labklājību vien ir par maz," izrādes būtību skaidro tās režisors Agris Māsēns. Izrādes varoņi izdzīvo tiekšanos pēc zvaigznēm jeb jūtu un garīgo vērtību pasaules. Režisors atgādina, ka to svarīgi nezaudēt mūsdienu sabiedrībā, kurā daudzi nodzeras, aprunā, ķildojas. "Principā par mums jau vien šī luga ir," saka A. Māsēns."Esmu bijusi uz visām mūsu teātra izrādēm un šo vērtēju kā vislabāko. Tas ir ļoti juteklisks iestudējums, kas par mūžīgo tēmu mīlestību stāsta ar vienkāršiem vārdiem," saka pirmizrādes "Nezināmā zvaigzne" skatītāja smilteniete Ausma Avotiņa. Viņa domā, ka izrādes kvalitāte galvenokārt ir režisora darba, kā arī aktieru nopelns."Nezināmās zvaigznes" iestudējums ir debija teātrī lugas galvenās varones Monas tēlotājai dzejniecei Marikai Svīķei. Mēģinājumos viņa tik ļoti iejutās Monas tēlā, ka jau mājās posās kā uz randiņu ar lugas varoni mazpilsētas astronomijas skolotāju Marinu. Viņu attēlo Aigars Veldre."Laikam mēs bez reālās pasaules, kurā ir komforts un ērtības, mākam mazāk iztikt, nekā bez garīgajām lietām. Labi, ja tas ir līdzsvarā," Monas izvēli saprot M. Svīķe.Lugas "Nezināmā zvaigzne" izrādes būs arī aprīlī. Interesentiem par biļetēm jātaujā Smiltenes kultūras un sporta centrā.

 

__________________________

Darbojošās personas

 

Izrāde "Nezināmā zvaigzne"Nezināmā - Marika SvīķeSkolotājs - Aigars VeldreGrīgs - Pēteris GriezānsMadmoazele Ku - kū - Nadīna PaipalaStacijas priekšnieks - Pēteris JekumsUdrja - Gatis KlūgaPasku kundze - Ruta JanavaIkima - Gita SkadiņaZemniece - Lolita PlūmeSkolniece - Elīna GriezāneKonduktors - Māris Gāters