Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Rūta Pauloviča: Arī sabiedriski aktīvie nogurst

Sandra Pētersone

2008. gada 1. marts 08:31

2529
Rūta Pauloviča: Arī sabiedriski aktīvie nogurst

Šis gads Rūtai Paulovičai (18 gadu) ir salīdzinoši mierīgs, neraugoties uz to, ka jāpabeidz Smiltenes ģimnāzija. Viņa iedarbinājusi bremzes savai sabiedriskajai aktivitātei jeb triecienspēkam, kā to dēvē pati.

Rūtai Paulovičai atpūtu no pārslodzes

 sniedz viņas vecāku mājas "Ķelmēnos"

 

 

12. klasē Rūta no daudz kā atteikusies, lai atliktu vairāk laika mācībām. Jauniete sapratusi, ka nevar sabiedriski aktīvi darboties ilgstoši. "Jābūt iekšēji ļoti spēcīgam cilvēkam, lai nepārtraukti spētu sevi dot uz ārpusi."Mācoties ģimnāzijas vecākajās klasēs, Rūta paspējusi izdarīt gandrīz neticami daudz. Tā ir līdzdarbība pilsētas un skolas jauniešu organizācijās, piedalīšanās semināros Latvijā un ārzemēs, jau piecus gadus ilga pilnveidošanās Saulgriežu vasaras vidusskolā. Brīvajā laikā ģimnāziste aizraujas ar snovbordu, pret ko nomainījusi kalnu slēpošanu, arī ar riteņbraukšanu, fotografēšanu, aktīvu atpūtu dabā. Dzied ģimnāzijas jauniešu korī "Lido". Mājās patīk dažreiz piesēsties pie klavierēm un kaut ko uzspēlēt. Par to paldies pati teic Smiltenes mūzikas skolai, it īpaši savai skolotājai Zaigai Grozai. Esot bijis vērts izturēt un mācīties līdz galam."Mana dzīve ir interesanta," atzīst Rūta. Varbūt savu enerģiju viņa ir mantojusi. Zemnieku saimniecība "Ķelmēni" Gulbenes rajona Rankas pagastā, kur cep garšīgo "Ķelmēnu" rudzu maizi, ir Rūtas vecāku ģimenes uzņēmums.Mājas viņai ir mīļas, tāpēc uz tām jauniete brauc katru dienu pēc mācībām Smiltenes ģimnāzijā. Agrāk - ar autobusu, tagad - ar automašīnu, jo ieguvusi autovadītājas apliecību.

 

 

Tas ir āķis lūpāRūta 10. klasē jutusi sevī tādu enerģiju, ka sapratusi, - "vajag kaut kur likties". Taču viss sākās jau 2004. gadā ar nejaušu nokļūšanu Saulgriežu vasaras vidusskolā. Tā nozīmē trīs nedēļas projām no mājām vienaudžu vidū. Kopā sanāk jaunieši no dažādām Latvijas vietām un pasniedzēju vadībā izzina latviešu tradīcijas, kultūru, kā arī iesaistās dažādās aktivitātēs. Rūta cer, ka šovasar jau pati būs pakāpusies līdz audzinātājas statusam."Draugi un paziņas ir vainīgi pie tā, ka esmu visur iesaistīta. Viņi parauj uz vienu vai otru pusi," smej aktīvā ģimnāziste, taču par to nedusmojas. Viņa parasti atbildot, - kāpēc gan ne? Ja dzīve kaut ko piedāvā, tad nav iemesla to neizmēģināt. Jauniešiem ir gana daudz iespēju izpausties sabiedriskajā jomā, kas, iespējams, daļai vienaudžu nemaz tik ļoti neiet pie sirds. Kāpēc tādas aktivitātes, piemēram, darbošanās Saulgriežu vasaras vidusskolā vai Smiltenes jauniešu domē, saista Rūtu? Viņa spriež, ka varbūt tas ir āķis lūpā. Ir vēlme kaut ko izzināt. Ir idejas, kuras šādi var realizēt. "Kad tajā vidē burzies un izmēģini, ko spēj, un redzi, - viss notiek, ir gandarījums. Gribas arī satikt cilvēkus, dibināt kontaktus, gūt emocijas. Tas ir arī tusiņš jeb izklaide ar nelielu ievirzi," secina Rūta. Taču visam jābūt ar mēru. Laiks pats visu noliek vietā.

 

 

Kad īssavienojums, tad jāapstājas"Darbojies, darbojies, līdz jūti pārslodzi jeb īssavienojumu sevī," secina Rūta. "Ja tam neļaujies, bet turpini, jo jāpabeidz iesāktais, kaut kas noliks tevi pie vietas. Varbūt reizēm tas ir slimošanas periods."Arī viņai gribējies rauties uz visām pusēm, nevienam neatteikt. Rezultātā nekas labs nesanāk. Vairs nepietiek laika ne sev, ne ģimenei. Mājas kļūst tikai par nakšņošanas vietu. "Kad tik tālu viss aiziet, pienāk brīdis, kad jāmainās," secina Rūta. "Tāpēc, ka pati saprotu, - vairāk tā nevar. Vai nu sastrīdos ar mammu, vai vairs nezinu brāļa jaunumus, jo neesmu bijusi mājās."Viņai atklājums bijusi atziņa, ka sabiedrisko aktivitāšu uzliktos pienākumus pati ne vienmēr var panest. Dažreiz vairāk laika vajag sev, un ir lietas, kuras interesē sevis, nevis citu dēļ.Rūta ikvienam iesaka atrast lauku atpūtai, jo nevar nepārtraukti tikai rauties. Ir brīži, kad gribas būt vienai. Tad viņa sevi dažreiz palutina, našķojoties ar kaut ko garšīgu, noskatoties labu filmu un kārtīgi izguļoties. Vēl atpūtu sniedz daba. Rūtas vecāku mājas atrodas netālu no Gaujas. "Man patīk ar velosipēdu vakaros vai no rītiem braukāt, kāpt kalnā vai iet mežā." Jauniete iesaka ikvienam vairāk kustēties. Ja dzīve ir kustībā, tad pat piecās minūtēs var ieraudzīt 10 brīnumus.

Kas meklē, tas atrodRūta cilvēkus iedala divās lielās grupās. Vieni domājot, ka viss iet uz galu. Otri tic, ka viss labais vēl priekšā. Rūta sevi pieskaita optimistiem un arī domā, ka labais vēl tikai būs.Taču arī pašiem jādarbojas, lai tā notiktu, un ir vērts būt sabiedriski aktīviem. Līdzdarbība projektos vai nevalstiskās organizācijās skolēniem palīdz izvērtēt, kas viņiem patīk un padodas. Tas ir pat vajadzīgs. Rūta piekrīt uzskatam, ka mūsdienu jaunieši ir mērķtiecīgi (arī viņa tāda esot) un pārdomāti izvēlas karjeras ceļu. "Daudziem ir ambīcijas un mērķi. Tas ir labi, jo cilvēkam jāzina, ko viņš grib sasniegt. Vajag meklēt iespējas, jo kas meklē, tas arī atrod."

 

______________________________________

FAKTIVārds,uzvārds: Rūta Pauloviča

 

Dzimšanas diena: 1989. gada 19. maijs

 

Izglītība: Smiltenes ģimnāzijas 12. klases skolniece. Mācījusies arī Rēveļu pamatskolā, Jaunpiebalgas mūzikas skolā, Smiltenes mūzikas skolā. Papildinājusi izglītību angļu valodas kursos.

Vaļasprieki: Sabiedriskās aktivitātes, riteņbraukšana, snovbords, slēpošana, atpūta dabā, fotografēšana, ceļošana.

 

Valodas: Angļu un vācu valoda sarunvalodas līmenī.