Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Virtuves noslēpumi: Burkānu ēdieni un jēra gaļa

Aldis Dubļāns

2008. gada 24. februāris 11:19

5994
Virtuves noslēpumi: Burkānu ēdieni un jēra gaļa

Līdz pavasarim atlicis pāris nedēļu, saule uzspīd gaužām reti, kartupeļi kā ēdiena piedeva ir piegriezušies, tāpēc jāatceras par tādu izcilu dārzeni kā burkāns. Oranžā krāsa veicina organisma atmošanos no ziemas miegainības, dārzeņa saldā garša paceļ garastāvokli un tonizē ne mazāk par kairinošajiem konditorijas izstrādājumiem.

Pats vienkāršākais burkānu ēdiens ir tos notīrīt, galiņu iemērcēt krējumā un grauzt. To var darīt kopā ar siera gabaliņiem, jo tik nozīmīgais beta karotīns organismā uzsūcas tikai kopā ar taukvielām. Ja šāds ēdiens un dārzeņa kraukšķēšana sajūsmu neizraisa, tad var gatavot dažādus salātus, sautējumus un daudzus citus ēdienus. Ja kilograms burkānu maksā tikai pāris santīmu vairāk par kartupeļiem, tad ir vērts padomāt, kā tos plašāk izmantot dažādu ēdienu gatavošanai un kā piedevu gaļas ēdieniem.

 

 

Nozīmīgākais ir beta karotīnsBurkānus var grauzt vai sarīvēt smalkākus vai rupjākus. Labāk tos sarīvēt, nevis ēst sagrieztus gabalos, lai vēderam nebūtu smagi. No burkāniem var spiest sulu. Ja to spiež daudz un bieži, vēlams sulu papildināt ar izspiestajiem biezumiem. Arī biezumi jāēd, ne tikai sula jādzer. Burkānus var sutināt, tikai nevajag pārspīlēt ar eļļu. Ēdiena gatavošanas procesā eļļu labāk lietot nevis sākumā, bet beigās, lai dārzeņi pēc iespējas mazāk termiski cieš. Organismam ir nepieciešami dārzeņi un to daudzveidība, tajā skaitā arī burkāni. Burkāniem piemīt arī spēja nīdēt parazītus. Burkānus iesaka lietot sirds un asinsvadu slimniekiem, nierakmeņu gadījumos, to sula šķīdina čūlas un audzējus.

 

 

Pusi burkāna pirms katras ēdienreizesJāatceras, ka burkānu ēdienus ieteicams gatavot traukā ar vāku, jo saskarē ar gaisu pazeminās vitamīnu saturs. Burkāns ir viens no pirmajiem dārzeņiem, kuru izmanto mazuļu piebarošanai. Sliktāk augošiem mazuļiem nepieciešams pievienot vairāk burkānu. Glāze burkānu sulas, kas izdzerta tukšā dūšā, uzlabo sejas ādas krāsu un nostiprina matus.Svaigu burkānu salātus labāk nesālīt, tos var pagatavot ar mārrutkiem, riekstiem, citronu sulu, skābiem āboliem. Šo dārzeni var savienot ar medu, pienu, bietēm. Piemēram, burkānu - piena dzēriens, kas sastāv no vienādām minēto produktu daļām, lieliski noņem nogurumu un atjauno spēkus pēc smaga fiziska darba vai slimības. Tiem, kuras vēlas novājēt, ir vērts apēst kaut pa pusei burkāna pirms katras ēdienreizes: tas labi remdē izsalkumu un veicina tauku sadedzināšanu. Burkānu salāti ir vērtīgi atslodzes dienu laikā.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPTES 

 

Burkānu zupa indiešu gaumēPiecu porciju pgatavošanai nepieciešama pusstunda un šādas sastāvdaļas: divas tējkarotes augu eļļas, trīs lieli ripiņās sagriezti burkāni, viens kubiņos sagriezts neliels kartupelis, viens vidēja lieluma sīpols, divi sagriezti seleriju kāti, dārzeņu buljons, 360 mililitru piena, sāls un pipari pēc katra izjūtas. Augu eļļā uz nelielas uguns apmēram piecas minūtes apcep visus dārzeņus, tos pārlej ar buljonu un uz lēnas uguns sautē līdz gatavi. Nokāš un visu sablenderē. Biezeni liek atsevišķā traukā, pievieno pienu, sāli un piparus. Virumu uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un karstu pasniedz kopā ar eļļā un karijā saceptiem baltmaizes grauzdiņiem.

Burkānu un apelsīnu salāti Sastāvdaļas: divi lieli burkāni, četri apelsīni, cigoriņa galviņa, salātu lapas, apelsīnu etiķis (150 mililitri olīveļļas, ēdamkarote vīna etiķa, divas ēdamkarotes apelsīnu sulas, tējkarote sinepju un pipari). Pagatavošana: burkānus notīra, sarīvē uz rupjas rīves. Apelsīnus nomizo, sagriež šķēlēs, sasmalcina cigoriņus. Uz lēzena šķīvja kārto salātu lapas, liek burkānus, apelsīnus un cigoriņus. Salātus var papildināt ar zaļajām olīvām. Apelsīnu etiķi pasniedz atsevišķi.

 

 

Burkāni ar biezpienu Sastāvdaļas: trīs burkāni, divas ēdamkarotes biezpiena, divas ēdamkarotes krējuma, cukurs un kanēlis. Pagatavošana: sarīvētus burkānus sajauc ar biezpienu, kas izberzts caur sietu, pārlej ar krējumu, kam pievienots cukurs un kanēlis. Pasniedz ar rudzu maizi un brūkleņu ievārījumu.

Burkānu salāti ar seleriju un sīpolu Sastāvdaļas: trīs burkāni, neliela selerijas sakne, mazs sīpols, trīs ēdamkarotes skāba krējuma. Pagatavošana: burkānus un selerijas sakni sarīvē uz rupjas rīves, sajauc un pārlej ar mērci, kas pagatavota no krējuma un sasmalcināta sīpola. Selerijas vietā var izmantot pētersīļa sakni un pievienot arī sarīvētu ķiploku.

 

 

Burkānu salāti ar riekstiem Sastāvdaļas: 75 grami burkānu, 75 grami ābolu, 25 grami riekstu, 25 grami medus. Pagatavošana: burkānus un ābolus sarīvē skaidiņās, samaisa ar medu. Liek traukā un pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem. Rotā ar zaļumiem. Var pievienot nedaudz izmērcētu rozīņu.

Burkāni korejiešu gaumēBurkānus sasmalcina (sarīvē) salmiņos, uzber sāli un uz 30 - 40 minūtēm paliek zem preses. Blanšē vārošā ūdenī 30 - 40 sekundes. Burkānus apcep augu eļļā, līdz tie iegūst zeltītu krāsu, pievieno sāli, melnos piparus, koriandru, saberztus ķiplokus, sarkanos piparus, sojas mērci un etiķi pēc garšas. Visu samaisa un uz nakti noliek ledusskapī.

--------------------------------------------------------------------------

 

Restaurēsim aizmirstu garšu izjūtu

Aitas gaļa galdā kļūst aizvien lielāks retums. To var nopirkt tikai pāris lielveikalos un Centrāltirgū Rīgā. Šī gaļa der gan ikdienas, gan svētku galdam. Visvērtīgākā ir līdz 18 mēnešu veca dzīvnieka gaļa.

 

Aitas gaļas taukiem jābūt baltiem un elastīgiem. Tiesa, šos taukus kulinārijā izmanto reti. Tiem ir īpatnēja smaka un tā ātri pārņem augstvērtīgos gaļas gabalus. Jo vairāk tauku izdosies noņemt, jo gardāks būs ēdiens. Vēl jāatceras, ka šo gaļu nedrīkst ilgi gatavot, jo tā kļūst sausāka, sīkstāka un negaršīgāka. Populārākie aitas gaļas ēdieni ir plovs un šašliks, taču ir arī desmitiem un pat simtiem citu šās gaļas ēdienu. Reizi pa reizei garšas kārpiņām jāatgādina reti baudītas lietas.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

RECEPTES

 

 

Aitas gaļa bosniešu gaumēNepieciešams: kilograms aitas gaļas, viens sīpols, septiņi vidēja lieluma kartupeļi, četri tomāti, trīs daiviņas ķiploka, četras ēdamkarotes eļļas, dilles, pētersīļu zaļumi, sāls, pipari, lauru lapa, valrieksta lieluma sviesta piciņa.Gaļu izklapē, sagriež gabalos, pārlei ar divām glāzēm ūdens un uz lēnas uguns uzvāra. Noputo, pieliek sīki sagrieztu sīpolu, ķiploku, sāli, piparus un lauru lapu un vāra. Kad gaļa gandrīz gatava, pievieno ripiņās sagrieztus kartupeļus un tomātus. Pēc 15 minūtēm ielikt sviesta piciņu. Pārkaisa ar dillēm un pētersīļiem.

 

 

Aitas gaļas ribiņas ar granātāboluNepieciešams: kilograms aitas ribiņu, trīs sīpoli, trīs lielas daiviņas ķiploka, divi granātāboli, sāls, pipari un ķimenes.Pagatavošana: ribiņas sacērt gabaliņos, pārkaisa ar sāli, pipariem un apcep eļļā jeb taukos kopā ar sasmalcinātiem sīpoliem. Visu pārlej ar ūdeni, lai tas nedaudz pārsegtu gaļu un pievieno sasmalcinātu ķiploku, šķipsnu ķimeņu un granātābolu graudiņus. Sautē katlā ar vāku līdz gaļa mīksta. Pasniedz ar svaigiem, vārītiem vai tvaicētiem dārzeņiem.

 

 

Aitas gaļa ar bazilikuSastāvdaļas: 650 gramu aitas gaļas (žāvēta krūtiņa ar kauliem), divas tējkarotes sakapāta bazilika, divas tējkarotes karija, pustējkarote malta ingvera, nažagals maltu krustnagliņu, divas ēdamkarotes kausēta sviesta, malti melnie pipari un sāls.Pagatavošana: gaļa jāsagriež četros gabalos un jāapber ar bazilika, sāls, piparu, karija, ingvera un krustnagliņu maisījumu. Jāpatur ledusskapī 30 minūtes. Gaļas gabalus apcep sviestā, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Pirms pasniegšanas gaļu liek uz šķīvja un dekorē ar svaigu bazilku.

---------------------------------------------------------------------

 

 

Padomi gatavojot gaļu * Nemazgājiet gaļu, ko negrasāties gatavot, jo tad tā ātri bojājas.  * Gaļu mazgājiet ātri un uzreiz sagrieziet porcijās. Tā tajā paliks vairāk uzturvielu. * Svaigu gaļu nedaudz paturiet ledusskapī, tad to būs vieglāk sagriezt. * Cūkgaļa ātri uzsūc dažādas smakas. Tāpēc to labāk uzglabāt slēgtā emaljētā vai stikla traukā. * Specifiskā aitas gaļas smaka pazudīs, ja pirms gatavošanas gaļu iesmērēs ar sinepēm. * Dauziet gaļu uz dēlīša, kas samitrināts ar aukstu ūdeni, jo sauss koks izvelk gaļas sulu.