Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Pārmaiņu gaidās

Arturs Goba

2008. gada 22. februāris 08:58

817
Pārmaiņu gaidās

Deviņdesmito gadu pirmā puse bija vareno Krievijas oligarhu tapšanas laiks, savdabīgi romantisku personāžu rašanās. Tas romantisms bija salīdzināms ar folkloras apdziedātajiem laupītāju vadoņiem, kas pazīstami daudzām tautām.

Sākoties Putina ērai, jauntapušie miljardieri tika sašķiroti. Hodorkovskis cietumā, Berezovskis un daudzi citi ārzemēs. Un nupat jauna vēsts: Londonas tuvumā noslēpumainā nāvē miris Badri Patarkacišvili, vismaz 14 miljardu dolāru īpašnieks, kuru Krievija izsludinājusi kriminālmeklēšanā. Tie, kas mazāk informēti, uzskata, ka ūsaino gruzīnu licis noindēt Saakašvili, vēlēdamies novākt it kā politisko konkurentu. Zinātāji gan atgādina, ka mistiskais Badri bijis tuvākais Berezovska partneris, ar kuru radušās nopietnas domstarpības miljardu dalīšanas jautājumos. Citi piemin, ka Patarkacišvili un Saakašvili veduši sarunas, lai oligarham piederošo TV staciju apmainītu pret Gruzijas dzelzceļiem, bet dzelzceļi jau bijuši reģistrēti kādā ārzonā. Pavisam noteikti zināms, ka bagātību uzkrāšanas laikā Patarkacišvili cieši sadarbojies ar Sobčaka vietnieku Putinu.Varam būt droši, ka briti patiesību noskaidros. Pagaidām skaidrs tikai tas, ka Patarkacišvili ir pirmais no lielajiem laupītāju tipa romantiķiem, kurš novākts ar indes vai kāda noslēpumaina ieroča palīdzību.

 

 

Pārmaiņu aprisesParasti uzskatām, ka Krievijā prezidenta vēlēšanas ir formalitāte, jo uzvarētājs zināms jau iepriekš. Toties ASV priekšvēlēšanu kampaņa, lūk, noris nepieredzēti intriģējoši. Bet paradokss ir tas, ka arī par amerikāņu izvēli vairs šaubās tikai retais, jo simpātiskā mulata Obamas triumfa gājiens sāk pārliecināt aizvien vairāk vērotāju. Nu jau vairs atliek it kā tikai zīlēt, kam būs lemts kļūt par viceprezidentu.Kamēr amerikāņiem vēl priekšā astoņi kaislību mēneši, Krievijā jau it kā viss skaidrs. Putins teicis savu programmatisko atvadu runu, sniedzis gandrīz piecas stundas garu preses konferenci, arī nākamais prezidents Medvedevs paguvis izklāstīt savu nākotnes redzējumu. Bet viena liela neskaidrība paliek.Pēc konstitūcijas Krievijā valsti vada prezidents, bet premjeram uzticēta tāda kā izpilddirektora loma. Tā kā Putins solās pildīt premjera funkcijas, tad nav skaidrs, kādā veidā Medvedevs spēs izrīkot tik ietekmīgu vīru, aiz kura muguras sardzē stāv visas spēka struktūras.Varam pareģot, ka sākumā būs taustīšanās, kamēr Medvedevs pamazām vien izveidos tikai sev uzticamu komandu. Pēc tam Putina ietekme tiks ierobežota aizvien vairāk. Viss atkarīgs no tiem, kas sevi uzskata par eliti, kas kopā zaguši un taisījuši "lielo biznesu".Piebildes vietā: gan Putina, gan Lavrova pēdējā laika paziņojumi Kosovas jautājumā skaidri atklāj Maskavas galveno satraukumu iemeslu. Jo Kosovas neatkarībai var sekot daudzi Krievijas novadi gan Ziemeļkaukāzā, gan Pievolgā, Urālos un Tālajos Austrumos. Krievijas sašķelšanās nākotnē kļūs reāla.

 

 

Slimība vārdā inflācijaInflāciju piedzīvo visas valstis, kas strauji attīstās. Teiksim, Maskavā litrs piena pirms gada maksāja 28 rubļus, tagad 42 rubļus (apmēram 80 santīmu). Lai novērstu tautas dumpošanos pirms vēlēšanām, Putins tirgotājus piespiedis daļai produkcijas cenas nepaaugstināt (tā sauktajos "kapeiku" veikalos). Rezultātā pārstrādātāji samazina piena iepirkuma cenas, un zemnieki jau draud apkaut visas govis. Pēc ierobežojumu atcelšanas maijā tiek paredzēts vēl lielāks cenu lēciens.Tas liecina, ka arī Latvijā vietējā ražotāja cenas gandrīz nav iespējams ierobežot, ja vien nesamazinās cenas importētajai degvielai, minerālmēliem, ķimikālijām. Importa cenas vismaz daļēji spēj pazemināt lielākas konkurences veicināšana. Ko varam sagaidīt šogad?Ja naftas cenas pasaules tirgū nemainās, tad arī degvielas un gāzes cenas būs augstas. Ja ekonomiskā recesija spiedīs pazemināt naftas cenas, tad degvielas cenas nemainīsies gandrīz nemaz. Ja mazuta biržas cena kaut nedaudz pazemināsies, tad varam cerēt, ka pazemināsies arī gāzes cenas.Pēc divu gadu neražas dubultojās graudu cenas pasaules tirgū. Šogad neraža nav gaidāma, bet globālais tirgus vienalga centīsies noturēt tagadējās cenas. Arī Latvijas zemniekiem būs iespēja saņemt gandarījumu, jo augusts solās būt izcili sauss un piemērots labības novākšanai. Maizes cenas paaugstināt it kā vairs nebūtu iemesla.Labu ražu var sagaidīt arī Ukraina un Krievija. Sagaidāms, ka Krievijas lielākā nelaime būs milzu ugunsgrēki - cilvēku nolaidības un noziedzības faktors.Mans ieteikums: kas domā atvaļinājumu pavadīt Latvijā, mēģiniet to ieplānot augustā. Un tie, kas aizvien cer uz lielu peļņu Īrijā, var pievilties, jo krīze noteikti palielinās bezdarbu visā Eiropā. Bijušais Krievijas ekonomikas ministrs Germans Grefs pasaules ekonomiku salīdzināja ar trīsgalvainu pūķi: ja viena galva sāk pļēgurot, tad cieš viss pūķa organisms.