Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Iespējams, autoskolām ierobežos mācību braucienus

Inga Karpova

2008. gada 22. februāris 08:48

2244
Iespējams, autoskolām ierobežos mācību braucienus

Valdība 5. februārī ir atbalstījusi grozījumus Ceļu satiksmes noteikumos. Tie izstrādāti, lai uzlabotu satiksmes drošību, palielinātu ielu un ceļu caurlaidības spēju un precizētu atsevišķu noteikumu normas.

Lai iegūtu autovadītāja

apliecību, būs jāmācās ilgāk

Viens grozījums paredz, ka pašvaldības savā administratīvajā teritorijā turpmāk būs tiesīgas noteikt ceļus, pa kuriem laikā no pulksten 7.00 līdz 10.00 un no pulksten 16.00 līdz 20.00 aizliegti mācību braucieni. Jāatzīst, Valkas ielās salīdzinoši maz ir redzamas mācību automašīnas, jo kursanti braukšanas prasmes galvenokārt apgūst Valmieras pilsētas ielās. Diemžēl Valkā arī transporta plūsma nav tik liela, lai mācību mašīnas traucētu pārējiem satiksmes dalībniekiem.

 

 

Braukšana būs jāapgūst divas reizes ilgākTo, ka Valkā transporta plūsma nav tik intensīva, kā, piemēram, Smiltenē vai Valmierā, apstiprina arī Valkas pilsētas domes izpilddirektors Valdis Rogainis. Viņš norāda, ka Valku šie ierobežojumi varētu skart tālā nākotnē, kad notiks vērienīgi remontdarbi, piemēram, izbūvēs plānoto jauno apvedceļu. Savukārt vietējās autoskolas "Pie Bruno" vadītājs Oļģerts Pedraudzis norāda, ka ar šo grozījumu, iespējams, auto kursos būs jāmācās divas reizes ilgāk, jo paredzētās stundas braukšanai neviens neatcels. O. Pedraudzis atzīst, ka Valmierā ir ļoti intensīva satiksme, tāpēc vietējā pašvaldība lems par ierobežojumiem. "Vēl jāgaida Valmieras domes lēmums. Iespējams, ka valcēnieši ar mācību automašīnām tikai divas dienas nedēļā varēs braukt pa Valmieru," atklāj O. Pedraudzis. Autoskola "Pie Bruno" mācību braucieniem izmanto četras automašīnas.

 

Vairāki aizliegumiGrozījumos ir arī stingri noteikts, ka apmācāmā asinīs alkohola koncentrācija nedrīkst pārsniegt 0,2 promiles, kā arī aizliegts mācīties braukšanu narkotisko, psihotropo un citu apreibinošo vielu iespaidā. Kā jauninājums ieviests arī noteikums, ka velosipēdu un mopēdu vadītājiem turpmāk pieļaujamā alkohola koncentrācija asinīs būs 0,5 promiles, tāpat kā citiem vadītājiem, kam braukšanas stāžs ir lielāks par diviem gadiem (līdz šim bija viena promile). Lai uzlabotu drošību uz gājēju pārejām, noteikts transporta līdzekļa stāvēšanas aizliegums - pieci metri no tām jebkurā virzienā. Līdz šim drīkstēja stāvēt uzreiz aiz gājēju pārejas. Valkas rajona Ceļu policijas priekšnieks Vadims Žīgurs aicina šoferus būt uzmanīgiem un ievērot šo noteikumu.

 

 

Atbildīgi - vecākiCeļu satiksmes noteikumu grozījumos ieviesta prasība arī obligāti lietot aizsargķiveres velosipēdistiem līdz 12 gadu vecumam, kuri pa ielu drīkst braukt tikai pieaugušā pavadībā. V. Žīgurs ir pārliecināts, ka atbildība par šī noteikuma ievērošanu jāuzņemas vecākiem. Viņš brīdina, ka policisti noteikti sekos, kā tiek ievērota šī prasība.Pilns grozījumu teksts ir pieejams laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".