Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Šengenas telpa: Kad risks neattaisnojas

Aldis Dubļāns

2008. gada 21. februāris 08:22

1546
Šengenas telpa: Kad risks neattaisnojas

Cilvēkiem prātā iesēdusies doma, ka Valka un Valga ir viena pilsēta un pēc iestāšanās Šengenas valstu zonā uz kaimiņvalsti var ceļot bez dokumentiem. Tas ir aplams viedoklis. Daudzi likumus zina, taču neievēro.

Šengenas telpā kopš 21. decembra var ceļot bez robežkontroles, taču, lai uzturētos citas valsts teritorijā, allaž ir nepieciešams personu apliecinošs dokuments. Latvijas iedzīvotājam tā ir pase. Citās valstīs, piemēram, Igaunijā tāds dokuments ir arī personas identifikācijas (ID) karte. Tiesa, likumsargiem Valkā ir problēma, ka Igaunijā dzīvojošajiem ir trīs veidu ID kartes, taču ceļošanai derīgas ir tikai valsts pilsoņiem izdotās. "Daži maldīgi uzskata, ka personu apliecinošs dokuments ir arī autovadītāja apliecība. Tā nav. Šis dokuments apliecina tikai personas tiesības vadīt kādu no autotransporta līdzekļiem," skaidro Valsts Robežsardzes Valmieras pārvaldes priekšnieka vietnieks imigrācijas un robežapsardzības jautājumos pulkvežleitnants Varis Pētersons.

Vecie noteikumi nav atceltiNeviens nav atcēlis noteikumu, ka likumā noteiktajiem dokumentiem vienmēr jābūt līdzi. Likums ir viens un attiecas uz visiem. Ja persona tiek aizturēta citā valstī bez dokumenta, tad viņu soda. Soda diapazons ir no brīdinājuma līdz pat 150 latiem, kā arī 15 diennakšu arests. Pagaidām lielākais sods ir bijis 25 latu apmērā. Cik zināms, igauņi Latvijas iedzīvotājus vēl nav sodījuši, taču tas ir tikai laika jautājums.Nav atcelti noteikumi, ka bērnam jābūt līdzi dzimšanas apliecībai un vecāku pilnvarai. Joprojām ir spēkā lēmums, ka tiem Valkas bērniem, kuriem bieži jābūt Valgā, nepieciešams iesniegums pilsētas domei, lai viņus ierakstītu īpašajā sarakstā. Dome šo sarakstu veido un papildina katru gadu. Šajā gadījumā bērnam nepieciešama tikai pase. Vienīgais izņēmums Latvijā, kam pierobežas zonā savā valstī nav jānēsā līdzi pase, ir Valkas pilsētas un pagasta iedzīvotāji. Valcēniete Līga Ozola precīzi zina, ka dodoties uz kaimiņpilsētu, nepieciešama pase un ka imigrācijas dienesta darbinieki kaimiņvalstī visbiežāk apstādina automašīnas ar kaimiņvalstu atpazīšanas zīmēm.

Lai vakaros nevajadzētu baidītiesImigrācijas nodaļas darbinieki strādā 24 stundas diennaktī un pierobežā dokumentu pārbaude notiek visu laiku. Valkā visvairāk bez derīgiem ceļošanas vai personu apliecinošiem dokumentiem tiek aizturēti igauņi. Viņiem tiek dota iespēja braukt mājās pēc dokumentiem un pēc tam turpināt ceļošanu. Valkas pilsētas imigrācijas nodaļas priekšnieks Dzintars Stočka zina, ka igauņi ir "aizķērušies" arī tālākās vietās, piemēram, Lietuvā. "Kārtība ir jāuztur, lai Latvijā nerastos tāda situācija kā Vācijā vai Francijā, kur tagad jāiegulda milzīgi resursi cīņā ar nelegālo imigrāciju," pārliecināts Dz. Stočka. Viņš uzskata, ka imigrācijas dienests ir gana nozīmīgs un rūpējas, lai cilvēki vakaros nebaidītos iziet uz ielas un bērni bez bažām varētu apmeklēt skolu.Vēl Valkas pilsētas un pagasta iedzīvotāji pilsētas imigrācijas nodaļā var izņemt atļaujas ceļošanai uz tām pierobežas vietām, kas atrodas pie Krievijas robežas.