Ziemellatvija.lv ARHĪVS

Valkas jaunieši rīko iedzīvotāju aptauju

Inga Karpova

2008. gada 20. februāris 08:12

764
Valkas jaunieši rīko iedzīvotāju aptauju

Valkā notiek Valkas pilsētas jauniešu domes sadarbībā ar jauniešu klubu "Pēda" un biedrību "Latvijas - Igaunijas institūtu" rīkotā iedzīvotāju aptauja "Kā jūtas valcēnieši Valkā?".

 

 

Valkas pilsētas domes speciāliste darbam ar jaunatni Jolanta Dudzinska uzsver, ka aptauja tiek rīkota, lai noskaidrotu iedzīvotāju domas piecās svarīgās tēmās: darbs, izglītība, veselība, brīvais laiks un pilsēta. Jaunieši to nerīkojot ar domu meklēt vainīgos kādiem neizdarītiem darbiem, bet gan vēlas noskaidrot iedzīvotāju domas par labām un sliktām lietām. J. Dudzinska ir pārliecināta, ka Valkā, salīdzinot ar lielpilsētām, ir daudz priekšrocību, piemēram, dienas laikā iestādēs iespējams nokārtot nepieciešamos dokumentus un saņemt izziņas, cilvēkiem no darba līdz mājām, skolai vai poliklīnikai nav jāmēro lieli ceļa attālumi. Tomēr ir arī daudz lietu, kuras uztrauc valcēniešus - komunālo pakalpojumu kvalitāte un neadekvāti augstā maksa, veselības aprūpe un citi.

 

 

Nevarēs atbildēt dažu minūšu laikāJ. Dudzinska stāsta, ka anketas jaunieši paši nogādās iestādēs, organizācijās un skolās, bet nākamajā dienā tām atkal nāks pakaļ. Speciāliste aicina valcēniešus būt atsaucīgiem un nenoniecināt jauno cilvēku pūliņus rast skaidrību un palīdzēt risināt aktuālas problēmas pilsētas ikdienā. Anketa ir apjomīga, tāpēc uz jautājumiem noteikti nevarēs atbildēt dažu minūšu laikā. Plānots, ka iedzīvotāju anketēšana notiks divas nedēļas, bet līdz marta beigām - rezultātu apkopošana. Foruma noslēgumā būs vērienīga konference ar amatpersonu, iedzīvotāju un akcijas rīkotāju piedalīšanos.

 

 

Uzdos jautājumus par piecām tēmāmPar tēmu darbs jaunieši vēlas noskaidrot, kāpēc tik daudzi brauc strādāt citviet; kā lai Valkā veido karjeru; kā lai sameklē savai profesijai atbilstošu darbu un kā lai ar esošo algu nodrošina savu ģimeni. Savukārt izglītības jomā aptaujas rīkotājus interesē, vai Valkā var iegūt augstāko izglītību; kad vecāki sāks interesēties par savu bērnu sekmēm skolā; kā klājas bērniem skolā; kur ir iespējams iemācīties gatavot ēdienus.Aptaujas sadaļā pilsēta jaunieši vēlas noskaidrot, vai arī citās pilsētās ir tik daudz jāmaksā par siltumu; kur paliek nauda, ko iedzīvotāji samaksā par namu apsaimniekošanu; kurš un kad vienreiz noķers vandaļus, kas posta pilsētu; vai pilsētā ir pietiekami daudz atkritumu tvertņu un vai pilsētā būs normāla autobusu satiksme.Par tēmu brīvais laiks jaunieši grib zināt, cik Valkā maksātu biļetes uz grupas "Prāta Vētra" koncertu; vai mums būs ledus halle; kur pilsētā var aizvest pavakariņot savus viesus; ko lai dara brīvdienās un vai Valkā būs automodelēšanas pulciņš.Sadaļā - veselība būs daudz un dažādu jautājumu. Galvenie skars tēmas par mediķu un speciālistu sniegtajiem pakalpojumiem; par neatliekamo medicīnisko palīdzību un par samaksu, kas jāmaksā, dodoties pie speciālista.